Peste 500 de pompieri polonezi au fost mobilizați să scoată 100 de tone de pești morți din râul Oder
Peste 500 de pompieri au fost mobilizați pentru a scoate peștii morți, folosind baraje, bărci, un excavator și chiar și o dronă – anunță The Guardian.
Situația peștilor morți din Oder este în continuare învăluită în mister
Râul Oder, traversează Germania și Polonia iar misterul peștilor morți nu a fost încă elucidat astfel încât cresc îngrijorările legate de un dezastru ecologic pentru care nu a fost identificată încă nicio cauză.
„Nu am mai avut niciodată o operațiune de o asemenea anvergură pe un râu”, a declarat marți Monika Nowakowska-Drynda, de la biroul național de presă al pompierilor.
Municipalitățile germane au interzis scăldatul și pescuitul în Oder după ce mii de pești morți au fost găsiți plutind în râul de 840 km, care se întinde din Republica Cehă până la Marea Baltică, de-a lungul graniței dintre Germania și Polonia.
Activiștii mediului și-au exprimat temerile că această moarte în masă ar putea provoca distrugeri în întregul ecosistem al Oderului. „Trebuie să vedem cum evoluează populația de păsări și ce se va întâmpla cu ratonii și cu vidrele”, a declarat Karina Dörk, administratorul districtului din regiunea germană Uckermark, pentru ziarul Tagesspiegel. „Este o catastrofă care ne va afecta ani de zile”.
S-a oferit recompensă celui sau celor care ajută la găsirea celor responsabili pentru dezastru
Cauza morții acestor pești rămâne incertă, iar Polonia a oferit o recompensă de 1 milion de złoty sau 210.000 de euro oricui poate „ajuta la găsirea celor responsabili de acest dezastru ecologic”.
„Probabil cantități enorme de deșeuri chimice au fost aruncate în râu în deplină cunoștință de cauză, în deplină cunoștință de cauză a riscurilor și consecințelor”, a declarat săptămâna trecută premierul polonez Mateusz Morawiecki.
Însă ministrul pentru climă și mediu, Anna Moskwa, a declarat marți că „niciuna dintre mostrele testate până acum nu a arătat prezența substanțelor toxice”. Oamenii de știință polonezi au declarat că testele de laborator au găsit doar niveluri ridicate de sare.
Ea a declarat că guvernul analizează, de asemenea, posibile cauze naturale și, în special, concentrații mai mari de poluanți și salinitate ca urmare a nivelului scăzut al apei și a temperaturilor ridicate.
O a treia ipoteză analizată este aceea că în râu au fost vărsate ape reziduale industriale cu un conținut ridicat de clor, a spus ea.
Oficialii germani sunt supărați pe autoritățile poloneze pentru că n-au anunțat catastrofa
Probele de apă au fost trimise la laboratoare din Republica Cehă, Olanda și Marea Britanie în speranța de a găsi cauza.
Primele rapoarte privind moartea în masă a peștilor au fost făcute de localnici și pescari polonezi încă din 28 iulie. În Polonia, guvernul a fost, de asemenea, aspru criticat pentru că nu a luat măsuri rapide.
Vineri, Morawiecki i-a concediat pe directorul general al Polish Waters, compania de stat responsabilă cu gestionarea apei, și pe șeful inspectoratului pentru protecția mediului, ca răspuns la modul în care au gestionat poluarea Oderului.
Oficialii germani au acuzat autoritățile poloneze că nu i-au informat cu privire la decese și că au fost luați prin surprindere când valul de pești a apărut plutind în țara lor.