Peste 5 milioane de cazuri de coronavirus în toată lumea. Bilanțul deceselor a sărit de 330.000. Cum gestionează autoritățile pandemia. LIVE UPDATE
Pandemia de coronavirus continuă să facă victime în toată lumea. Numărul deceselor la nivel mondial a depășit pragul de 330.000. În total, peste cinci milioane de persoane au fost depistate pozitiv, dar, din acestea, mai bine de două milioane s-au și vindecat. Statele Unite sunt de departe cele mai lovite de pandemie, cu peste 1,5 milioane de contaminări și apoape 95.000 de decese. Următoarea țară care a raportat cele mai multe cazuri este Rusia – circa 317.000, iar Marea Britanie este pe locul doi în topul negru al fatalităților, cu peste 35.700 de morți. În România, de la declanșarea crizei au fost depistate pozitiv peste 17.585 de persoane. Bilanțul deceselor a ajuns, joi dimineață, la 1.151. B1.RO vă ține la curent cu cele mai noi informații legate de evoluția pandemiei la nivel mondial și în România.
Țările puternic afectate de pandemia de coronavirus
UPDATE, 21 mai, ora 23:Serbiadeschide frontierele pentru toți străinii, fără testare pentru COVID-19 sau carantină, începând de vineri. Belgradul a decis, joi, să renunțe la restricțiile de la intrarea în țară, dar trebuie menționat că, oricum, acestora li se permitea accesul doar în cazuri excepționale
UPDATE, 21 mai, ora 20:Fostul președinte al Comisiei EuropeneJean-Claude Junckerși-a exprimat opoziția față de închiderea granițelor naționale din UE, catalogând mișcarea drept una „fără sens”, într-un interviu pentru Deutsche Welle.
UPDATE, 21 mai, ora 20:Efectele pandemiei deCOVID-19lovesc puternic în economiaSUA, țara cea mai afectată ce criza generată de noul coronavirus, atât în ceea ce privește numărul de cazuri de infectare, cât și în privința fatalităților.
UPDATE, 21 mai, ora 20:Europa are două probleme în ceea ce privește redeschiderea școlilor, scriePolitico, într-un material în care vorbește despre revenirea elevilor în sălile de clasă pe fondul crizei COVID-19.
UPDATE, 21 mai, ora 20:Multe state europene și-au asumat redeschiderea școlilor, chiar dacă pandemia deCOVID-19nu a trecut încă. În acest condiții nu puțini sunt cei care se întreabă cât de sigură este revenirea elevilor în clase. ÎnDanemarca, școlile au fost deschise iar elevii încearcă să se adapteze cu noile reguli care descriu o nouă normalitate. Elevii din diferite clase li se oferă o intrare separată, după care urmează un sistem unidirecționat spre și dinspre sălile de clasă, astfel încât să nu treacă unii pe lângă alții pe scări și pe coridoare.
UPDATE, 21 mai, ora 15.00: Mark Zuckerberg a dat asigurărică Facebook ia măsuri în permanență pentru a nu fi folosită drept platformă de răspândire a știrilor false, în contextul pandemiei de coronavirus. Acesta a precizat, de exemplu, că au fost emise 50 de milioane de etichete de avertisment și că au fost șterse numeroase postări cu informații false despre boală și așa-zisul tratament pentru COVID-19. De asemenea, a fost șters și conținut ce includea conspirații despre așa-zisele legături între rețeaua 5G și răspândirea coronavirusului.
UPDATE, 21 mai, ora 15.00: David Malpass, președintele Băncii Mondiale, a declarat că aceasta „este cea mai profundă și dureroasă suspendare a economiei din ultimele decenii, din toate timpurile de fapt”. Banca are în plan acordarea unui ajutor țărilor sărace, mai ales cele din Africa.
UPDATE, 21 mai, ora 15.00: Spania, una dintre cele mai grav afectate țări din lume de epidemia de Covid-19, anunță reluarea turismului internațional din iulie. Guvernul de la Madrid dă asigurări că redeschiderea sectorului turismului se va face în condiții de maximă siguranță.
UPDATE, 21 mai, ora 15.00: Într-un studiu finanţat şi publicat de Uniunea Europeană, un grup de cercetători din nouă ţări au formulat o serie de recomandări pentru combaterea pandemiei de COVID-19.
UPDATE, 21 mai, ora 11.50: Un nou vaccin testat pe maimuțe a dat rezultate. Două studii realizate de Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) din Boston, sub coordonarea cercetătorului H. Barouch, relevă faptul că maimuţele vaccinate sau infectate cu noul coronavirus au dezvoltat anticorpi care le permit să fie protejate împotriva unei noi infectări.
UPDATE, 21 mai, ora 10.45: Companiile gigant Apple și Google au dezvoltat un parteneriat inedit, pentru a se alătura luptei împotriva noului coronavirus. Peste 20 de ţări de pe cinci continente au solicitat accesul la această tehnologie.
UPDATE, 21 mai, ora 10.45: Conform unor cercetători americani de la Universitatea Northwestern, ar exista o corelaţie între nivelurile scăzute de vitamina D şi rata ridicată a mortalității, întâlnită mai ales la sistemele imune hiperactive, ce generează și cele mai mari complicaţii în contextul pandemiei de coronavirus
DATE INIȚIALE: SUA au raportat până acum 1.593.039 de persoane infectate. Dintre aceste, 370.812 s-au vindecat, 94.941 au murit, iar alte 17.815 sunt în stare gravă.
Rusia este un caz special, căci la cele 308.705 infectări înregistrare a raportat un număr suspect de mic de decese – ”doar” 2.972. Alte 85.392 de persoane sunt considerate vindecate. Numărul cazurilor grave a ajuns aici la 2.300.
Brazilia a mai urcat un loc în acest clasament sumbru și raportează acum 293.357 de infectări și 18.894 decese. 116.683 de oameni s-au vindecat, iar alți 8.318 sunt în stare gravă.
În Spania, din cei 279.527 de oameni confirmați cu SARS-CoV-2, 196.958 s-au recuperat, 27.888 au murit și 1.152 sunt în stare gravă.
Marea Britanie este țara europeană care a înregistrat cele mai multe decese – 35.704. Aici, numărul total al infectărilor a ajuns a 248.293, din care 1.559 sunt cazuri grave. Numărul celor recuperați nu a fost raportat.
În Italia au fost confirmate, de la debutul epidemiei, 227.364 de infectări cu SARS-CoV-2. Dintre acestea, 132.282 sunt cazuri recuperate. 32.330 oameni au murit aici din cauza virusului, iar alți 676 sunt în stare gravă.
În Franța, din cele 181.575 de persoane confirmate, 63.354 s-au vindecat, 1.794 sunt în stare gravă și 28.132 au decedat.
Franței îi urmează Germania, după numărul de cazuri. 178.531 de oameni au fost aici depistați pozitiv cu coronavirus. Criza, însă, a fost ținută în frâu, așa că dintre aceștia 158.000 s-au și vindecat. Din păcate, 8.270 au pierdut lupta cu boala și alți 1.045 sunt în stare gravă.
Criza COVID-19 în România
UPDATE, 21 mai, ora 23:Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a anunțat că peste 2milioane de români din categoriile defavorizate vor primi gratuit câte 50 măști de protecțiefiecare. Guvernul Orban a adoptat, în ședința de joi, o ordonanță de urgență în acest sens.
UPDATE, 21 mai, ora 23:ChirurgulAdina Albertsa subliniat, joi seară, în direct pe B1 TV, că masca de protecție „trebuie purtată”, dar a reiterat că sunt câteva categorii de persoane pentru care acest lucru nu este indicat – de altfel, chiar și legislația prevede o serie de excepții. Tot atunci, medicul a vorbit și despre măsurarea temperaturii, și despre eficiența mănușilor.
UPDATE, 21 mai, ora 23:Ministrul Agriculturii,Adrian Oros, a anunțat, la sfârșitul ședinței de Guvern de joi, că Guvernul României a aprobat prelungirea termenului de depunere a cererilor de plată pentru fermieri, până la 15 iunie 2020, în contextul măsurilor speciale care au fost luate pentru prevenirea răspândirii cazurilor deCOVID-19. De asemenea, ministrul Agriculturii a mai precizat că această procedură a fost simplificată semnificativ.
UPDATE, 21 mai, ora 20:Șeful Departamentului penru Situații de Urgență (DSU), doctorulRaed Arafat, a făcut, joi, mai multe precizări despre una din temele care creează vâlvă în spațiul public: măsurarea temperaturii la intrarea în magazine și instituții. Arafat îi liniștește pe cetățeni, menționând faptul că “termometrul digitalnu înregistreaza date personale, nu implantează cipuri, nu face poze și nu ia CNP-ul”, ci este un instrument de prevenție a răspândirii noului coronavirus. Afirmația acestuia vine în contextul în care au apărut conspirații care spun că măsurarea temperaturii este de fapt un motiv care ascunde furtul de date personale.
UPDATE, 21 mai, ora 20:Guvernul va cumpără măști de protecție în valoare de 150 de milioane de lei, care vor fi distribuite gratuit către circa 1,1 milioane de persoane din categorii vulnerabile. Premierul Orban a explicat că, chiar și așa, procedura a fost îngreunată de Parlament, care „a complicat existența” cabinetului liberal, prin modificările aduse stării de alertă odată cu aprobarea ei.
UPDATE, 21 mai, ora 20:Atribuirea unor contracte deachiziţii în domeniul sanitar, cum ar fi măștile de protecție, combinezoane sau aparete medicale,pe timpul pandemiei de coronavirus nu s-au făcut tocmai legal, motiv pentru care Direcția Națională Anticorupție (DNA) a dechis 33 de dosare. Potrivit procurorului-şef al DNA, Crin Bologa, sunt vizate ”persoane importante” din instituţiile cu rol în achiziţiile de echipamente şi materiale sanitare.
UPDATE, 21 mai, ora 20:Trei persoane, dintre care o femeie și un bărbat, au provocat un scandal monstru în fața unuihipermarket din sectorul 5 al Capitalei, din cauză că nu li s-a permis accesul în magazine. Oameii au refuzat să le fie luată temperatura de către agenții de pază care stau la intrarea în magazin.
UPDATE, 21 mai, ora 15.00: Managerul Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț a fost demis. Conducerea unității medicale a fost preluată de un medic militar. Decizia a fost luată după ce au fost schimbate regulile în privința autorităților care pot face schimbări la conducerea spitalelor județene.
UPDATE, 21 mai, ora 13.00:Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, joi, că au fost confirmate 198 de noi cazuri de coronavirus în România. Astfel, numărul total al infectărilor a ajuns la 17.585. Sunt 10.581 persoane vindecate, dar și 203 încă internate la Terapie Intensivă.
UPDATE, 21 mai, ora 13.00: Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a anunțat că în România vor fi testate patru scheme de tratament împotriva COVID-19. Testarea face parte din programul în care România a fost inclusă de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), numit ”Solidarity Trial”.
UPDATE, 21 mai, ora 13.00: Un alt subiect care face vâlvă în spațiul public este legat de măsurarea temperaturii la intrarea în instituții și magazine. Rafila a precizat că la intrarea în magazine și instituții nu se face termoscanare, ci doar se măsoară temperatura.
UPDATE, 21 mai, ora 11.50: Sesiunile de videoconferință din perioada stării de urgență au crescut de aproape 10 ori față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit unui comunicat transmis de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).
UPDATE, 21 mai, ora 11.50: Cum se vor realiza înscrierile la Evaluarea Națională 2020 în pandemia de coronavirus
UPDATE, 21 mai, ora 11.50: Evaluare Națională 2020. Cum vor susține examenele de Evaluare Națională elevii carantinați sau confirmați pozitiv cu noul coronavirus
UPDATE, 21 mai, ora 10.45: Ministerul Sănătății a confirmat că nu există risc de contaminare în mare sau în râuri. Drept urmare, persoanele care au execursii la planificate la mare, nu trebuie să le amâne. Totuși, procedurile de resuscitare folosite de salvamari au fost modificate în contextul pandemiei de coronavirus. De asemenea, medicii avertizează că trebuie păstrată distanțarea socială atât în apă, cât si pe plajă.
UPDATE, 21 mai, ora 10.45: Premierul Ludovic Orban a declarat că atitudinea liderilor PSD și Pro România de a se abate de la obligativitatea purtării măștii în spațiile închise demonstrează o mentalitate pe care o credea de mult depășită, „şi anume că dulăii sunt deasupra legii”. Amenda pentru cei care nu poartă mască este cuprinsă între 500 lei şi 2.500 lei.
DATE INIȚIALE: De la izbucnirea epidemiei, în țara noastră s-au înregistrat 17.387 de cazuri de coronavirus. 10.356 de oameni s-au vindecat, dar 1.151 au decedat. Ultimele patru victime au fost raportate chiar miercuri dimineață, două dintre ele fiind din Suceava, epicentrul epidemiei în România.
Peste 11.000 de români sunt în carantină și mai bine de 30.600 sunt în izolare la domiciliu, arată cel mai recent bilanț, prezentat miercuri, ora 13.00, de către Grupul de Comunicare Strategică.
În total, la nivel național au fost prelucrate 332.487 de teste.
În Diaspora, 2.924 de conaționali au fost confirmați cu SARS-CoV-2, iar 104 au decedat.
Luni, președintele Klaus Iohannis adeclaratcă starea de urgență ar putea fi reintrodusă dacă ritmul de infectare și presiunea pe spitale „vor crește semnificativ”.
Miercuri, premierul Ludovic Orbana anunțat mai multemăsuripentru revitalizarea economiei, care a resimțit efectele restricțiilor specifice pandemiei de coronavirus.