Peste 40.000 de polițiști sunt mobilizați în Franța, pe fondul protestelor violente, după ce un adolescent a fost împușcat mortal de poliție

Peste 40.000 de polițiști sunt mobilizați în Franța, pe fondul protestelor violente, după ce un adolescent a fost împușcat mortal de poliție
Sursa foto: Captura video

Ministrul francez de Interne Gerald Darmanin a spus că 40.000 de polițiști vor fi mobilizaţi în toată Franţa joi seara, pe fondul protestelor violente care au izbucnit după ce un adolescent de 17 ani a fost ucis de polițiști la volanul unei mașini pentru că nu s-a oprit la semnal.

Proteste masive în toată franța

Protestatarii furioși s-au confruntat pentru a doua noapte consecutiv cu forțele de ordine, la puțin timp după ce președintele Emmanuel Macron a făcut primele declarații pe acest subiect, calificând uciderea tânărului drept o faptă „de neiertat”.

Miercuri,  9.000 de polițiști au fost dislocați. Cu toate acestea, starea de urgență nu este pe cale să fie anunțată, a spus ministrul de Interne. potrivit BBC.

Elisabeth Borne, premierul francez, a declarat joi că înțelege revărsarea de emoții după moartea tânărului Nahel M, în vârstă de 17 ani, dar condamnă revoltele.

Vorbind de la Garges-lès-Gonesse – la aproximativ 12,5 mile (20 km) de Nanterre, unde adolescentul a fost ucis – Borne spune presei că „nimic nu justifică violența care a avut loc”.

Ea spune că este „inacceptabilă” atacarea simbolurilor Republicii și a dotărilor publice și pledează pentru diminuarea violenței.

Dreptatea nu se face la TV sau rețelele sociale – ministrul francez

Eric Dupond-Moretti, ministrul francez al justiției , a oferit câteva detalii despre violența observată în toată țara.

El a declarat reporterilor că un ofițer „a fost aproape ars de viu aseară”. „Acesta este un moment emoționant. Un copil a murit și copiii nu ar trebui să moară”, a adăugat Dupond-Moretti.

Cerând „calm” și îndemnând oamenii să fie „foarte atenți cu cuvintele pe care le folosim”, el a avertizat că: “Justiția nu se face la televizor sau pe rețelele de socializare… Toți cei care scuipă pe poliție și pe sistemul justiției sunt complice moral al tot ceea ce se întâmplă.”

Franța, divizată în urma revoltelor violente

Nu toți francezii sunt de acord cu revoltele violente. „Revoltele sunt inadmisibile”, spune Nicole, care locuiește în cartier de jumătate de secol.

„Îi rănesc pe oamenii care locuiesc aici, care nu pot merge la muncă astăzi pentru că mașinile lor au fost arse”.

Ea a spus că revoltații au vandalizat magazine și chiar au blocat o ambulanță care încerca să intre în zonă. „Ei sparg totul.”

Prietena ei Valerie este de acord și spune că nu a reușit să doarmă în ultimele două nopți. „Nu am văzut așa ceva în toată viața mea. Cu toții suntem speriați, pentru că nu știm ce se va întâmpla în seara asta. Ce vor face în continuare?” ea spune.

Nicole și Valerie nu susțin ceea ce a făcut polițistul; ei admit că poliția nu este perfectă, dar este necesară. „Fără poliție, ce am face?”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`