Peste 40.000 de germani au protestat la Berlin împotriva războaielor din Gaza și Ucraina. Demonstranții au cerut sistarea ajutorului militar pentru Zelenski și Netanyahu

Peste 40.000 de germani au protestat la Berlin împotriva războaielor din Gaza și Ucraina. Demonstranții au cerut sistarea ajutorului militar pentru Zelenski și Netanyahu
sursă foto: Hepta/ Photo: Sebastian Gollnow/dpa

Germanii au protestat la Berlin împotriva războaielor din Gaza și Ucraina. Protestatarii au mărșăluit joi prin tot orașul și s-au adunat în jurul Monumentului Victoriei din centrul Berlinului. Potrivit Deutche Welle, la demonstrații au participat peste 40.000 de oameni.

Germanii nu mai vor războaie și cer ca Germania să nu mai trimită arme în Ucraina și Israel

Sub sloganul: „Nu mai vrem război – depuneți armele”, demonstranții au protestat împotriva furnizării de arme de către Germania Ucrainei și Israelului.

Pe bannere și pancarte scria: „Doar cei care nu merg la război vor război”, „Pace”, „Nu războiului”, „Dați o șansă păcii”, „Diplomați în loc de grenade”, „Pâine și flori în loc de bombe și moarte” și „Arme germane, bani germani, crimă în toată lumea”.

Sahra Wagenknecht, copreședinte al noului partid populist de stânga înființat Bundnis Sahra Wagenknecht (BSW), a cerut să poarte discuții cu președintele rus Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

„Avem nevoie de diplomație și negocieri pentru pace”, a spus ea mulțimii. Declarând că cei care au început războiul sunt vinovați, ea a subliniat: „Vă rog să nu acceptăm dublul standard: Dacă un politician care a început un război este vinovat, atunci cum rămâne cu politicienii americani care sunt responsabili pentru multe războaie din ultimii ani în care au suferit milioane de oameni? Ei nu sunt vinovați?” a întrebat ea retoric.

„Cei care tac în legătură cu crimele de război comise în Fâșia Gaza, cei care tac în legătură cu moartea a 40.000 de oameni, 20.000 dintre ei copii, nu ar trebui să mai aibă tupeul să spună că sunt morali”, a spus politiciana. „Nu, asta este ipocrizie. Și acest război trebuie să se termine.”

Ea a subliniat că oamenii nu ar trebui să rămână tăcuți cu privire la provocările nesfârșite ale guvernului prim-ministrului Benjamin Netanyahu din Israel și a spus că acestea nu sporesc securitatea Israelului, dimpotrivă, „pun în pericol mulți oameni din Israel pentru că ar putea duce la un război barbar în întreaga regiune.”

Ea a spus că trebuie să existe o soluție a celor două state care să țină cont de interesele tuturor părților, altfel războiul nu se va termina.
Wagenknecht a acuzat Berlinul că „urmează orbește instruncțiunile Washingtonului” și a criticat desfășurarea de rachete americane în Germania.

Demonstranții au cerut Berlinului să semneze Tratatul privind interzicerea armelor nucleare

Câțiva dintre demonstranți au avut chiar pancarte în care acuzau NATO că „ar fi efectuat un genocid” în estul Ucrainei și în Gaza.
Protestatarii resping staționarea de rachete americane suplimentare în Germania, planificată pentru 2026.

Ei îndeamnă guvernul să semneze Tratatul privind interzicerea armelor nucleare. Doar 54 de țări au semnat acest tratat din 2017, fără ca membri NATO sau puteri nucleare să ia parte la acesta. Nu trebuie confundat cu Tratatul de neproliferare a armelor nucleare mult mai vechi, pe care Germania l-a semnat și ratificat, împreună cu aproape toate statele membre ONU.

Germania nu este o putere nucleară în sine, dar se știe că are un număr mic de focoase americane staționate în țară de zeci de ani.

Ralf Stegner, membru al Partidului Social Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz, le-a spus demonstranților despre dreptul Ucrainei de a se apăra și despre beneficiile sistemelor de apărare aeriană oferite Ucrainei.

A fost fluierat și huiduit de demonstranți.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`