Peste 320.000 de decese provocate de coronavirus la nivel mondial. Evoluția pandemiei și reacția autorităților. LIVE UPDATE

Publicat: 19 05. 2020, 09:44
Foto: Hepta - Zuma Press / Lorenzo Carnero

Bilanțul pandemiei de coronavirus la nivel mondial a depășit 4,9 milioane de infectări și peste 320.700 de decese. Alți circa 45.000 de oameni din întreaga lume sunt în stare gravă sau critică. În schimb, de la debutul acestei crize, mai bine de 1,9 milioane de persoane depistate pozitiv s-au și vindecat. La acest moment, boala se manifestă în 213 țări și teritorii de pe întreg Globul. SUA înregistrează cele mai multe îmbolnăviri – peste 1,5 milioane – și cele mai multe decese – peste 92.000. După Statele Unite, Rusia a raportat cei mai mulți oameni infectați – aproape 300.000 – și Marea Britanie cei mai mulți morți – aproape 35.000. În România au fost înregistrate până acum 17.191 cazuri de contaminare, 1.126 dintre ele soldate cu deces. B1.RO vă ține la curent cu cele mai noi informații legate de evoluția pandemiei la nivel mondial și în România.

Pandemie de COVID-19. Cele mai afectate țări

UPDATE, 19 mai, ora 22:Compania aerianăEasyJeta recunoscut că un „atac cibernetic extrem de sofisticat” a afectat nouă milioane de clienți, ale căror date personale au fost accesate în mod ilegal de către hackeri, în contextul pandemiei de COVID-19. Compania a precizat că adresele de e-mail și detaliile de călătorie au fost furate și că în cazul a peste 2.200 de clienți, datele privind cardurile bancare au fost, de asemenea, accesate.

UPDATE, 19 mai, ora 21:Un laborator chinez a dezvoltat un medicament despre care se crede că are puterea de a pune capăt pandemiei coronavirusului. Focarul a apărut pentru prima dată înChinala sfârșitul anului trecut, înainte de a se răspândi în întreaga lume, determinând o cursă internațională în găsirea de tratamente și de vaccinuri.

UPDATE, 19 mai, ora 19:Medicii specializați în radiologie de la Spitalul Albert Schweitzer din Colmar, Haut-Rhin, Franța, au descoperit câteva cazuri de COVID-19 din 16 noiembrie. Vestea vine în contextul în care regiunea a fost puternic lovită de efectele pandemiei, iar centrul de imagistică de la unitatea medicală menționată a examinat 2.456 de radiografii realizate între 12 octombrie 2019 și 30 aprilie 2020.

UPDATE, 19 mai, ora 19:

UPDATE, 19 mai, ora 19:Consiliul de Stat, cea mai înaltă instanță de ordin administrativ din Franța, a ordonat guvernuluiEdouard Philippesă ridice, în cel mult opt zile, interdicția privind adunările în lăcașurile de cult, care a fost reafirmată în 11 mai, când prim-ministrul semna decretul pentru relaxarea restricțiilor de carantină. Măsura a fost declarată de judecători o încălcare a drepturilor umane fundamentale și a fost catalogată drept „disproporționată”.

UPDATE, 19 mai, ora 16.00: Potrivit unui studiu efectuat de doi epidemiologi britanici, există semne provizorii potrivit cărora copiii ar putea să nu transmită noul coronavirus la fel ca adulții

UPDATE, 19 mai, ora 13.00: Forțele de ordine au intervenit luni, într-un cartier din capitala chiliană Santiago, după ce protestatarii s-au manifestat violent din cauza lipsei alimentelor pe fondul crizei sanitare. Potrivit presei locale, autoritățile locale au folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă asupra manifestanților.

UPDATE, 19 mai, ora 13.00: Potrivit miniştrilor Educaţiei din Uniunea Europeană, prin reluarea cursurilor în 22 de ţări europene, nu s-a înregistrat vreo creştere semnificativă a infecţiilor de coronavirus în rândul copiilor, nici a părinţilor sau personalului. Astfel, din cele 22 de ţări în care şcolile şi-au reluat activitatea în etape, în ultima lună, 17 au permis întoarcerea copiilor doar în grădiniţe, şcoli primare şi anii finali ai ciclului gimnazial, în vreme ce altele încă iau în calcul eventualele riscuri generate de o posibilă întoarcere a copiilor în clase.

UPDATE, 19 mai, ora 13.00: Președintele american Donald Trump a amenințat cu retragerea Statelor Unite din Organizația Mondială a Sănătății dacă aceasta nu va face schimbări substanțiale în următoarele 30 de zile. Din nou, liderul de la Casa Albă a acuzat OMS că este o simplă marionetă a Chinei.

UPDATE, 19 mai, ora 13.00: Metodă inedită a unui preot din Statele Unite ale Americii aplicată de către acesta pentru a-și obliga enoriașii să respecte regulile de distanțare socială. Mai exact, preotul Timothy Pelc s-a înarmat cu un pistol cu apă, dar nu orice apă, ci apă sfințită, și a tras spre credincioși. Imaginile cu acestea au devenit virale în mediul online și au dat naștere la tot felul de glume.

UPDATE, 19 mai, ora 11.00: Numărul deceselor înregistrate în Suedia în aprilie a atins un nivel record, ce nu s-a mai atins din 1993, conform unor date publicate de Institutul Naţional suedez de Statistică. Abordarea Suediei din timpul pandemiei a fost considerată una controversată, având în vedere că majoritatea țărilor afectate din Europa au impus restricții și măsuri de carantină, pentru a preveni răspândirea virusului.

UPDATE, 19 mai, ora 09.50: Preşedintele american Donald Trump a făcut public faptul că ia hidroxiclorochină „de o săptămână şi jumătate”, pentru a se proteja de coronavirus. Mare parte dintre membrii echipei lui se îndoiesc de eficiența acestui tratament. Mai mult, Organizația Mondială a Sănătății susține că medicamentul poate avea „efecte secundare letale”.

UPDATE, 19 mai, ora 09.50: Autoritățile din China au raportat șase noi cazuri de infectări cu noul coronavirus, iar trei dintre acestea sunt cazuri locale. De asemenea, unul dintre cazuri a fost depistat în Wuhan, orașul în care a apărut pentru prima dată coronavirusul. Este vorba despre o persoană care era anterior asimptomatică.

DATE INIȚIALE:Statele Unite conduc de mai multe săptămâni acest top sumbru al bilanțului pandemiei. În acest moment, aici se înregistrează un număr total de 1.550.294 de infectări, dar 356.383 dintre ele suntcazuri recuperate, adică persoanele confirmate s-au vindecat. 91.981 a murit, în schimb, iar alte 16.868 sunt în stare gravă.

Rusia raportează și ea 290.678 de oameni depistați pozitiv cu SARS-CoV2, dar un număr suspect de mic de decese: ”doar” 2.722. De altfel, există suspiciuni că Moscova, la fel ca Beijing, nu prezintă datele reale ale epidemiei.

În Spania au fost confirmate în total 278.188 de cazuri, din care 27.709 soldate cu deces, 1.152 situații grave și 196.958 recuperări.

Situația pare tot mai gravă în Brazilia, acolo unde boala s-a răspândit cu repeziciune, aducând sistemul sanitar în pragul colapsului. 255.368 de oameni au fost depistați pozitiv aici, din care 16.853 au murit. 100.459 s-au vindecat, dar 8.318 sunt în stare gravă.

Marea Britanie este țara europeană care înregistrează cele mai multe decese la ora actuală – 34.796. Alți 1.559 de oameni sunt în stare gravă. Numărul total al infectărilor a ajuns aici la 246.406. Nu au fost raportate date privind vindecările.

În Italia, bilanțul epidemiei de coronavirus a ajuns la 225.886 de oameni infectați, din care 127.326 s-au vindecat, 749 sunt în stare gravă și 32.007 au murit.

În Franța, din cei 179.927 de oameni confirmați cu SARS-CoV-2 de la debutul crizei, 28.239 au decedat și 1.998 sunt în stare gravă. În schimb, 61.728 au fost declarați vindecați.

Germania a raportat și ea un număr total de 177.289 de infectări. Aici, 154.600 de oameni s-au vindecat, 1.133 sunt în stare gravă și 8.123 au decedat.

Ultimele date ale epidemiei de coronavirus în România

UPDATE, 19 mai, ora 23:Relaxarea restricțiilor din 15 mai nu a fost făcută pentru distracție, ci pentru „a da un răgaz industriei și economiei să își revină”, pentru că „omul are nevoie și de latura materială”, a fost părerea exprimată deVirgil Musta, medic primar boli infecțioase la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.

UPDATE, 19 mai, ora 23:Ministrul Economiei,Virgil Popescu, a declarat marți seara că urmează ca noi măsuri de relaxare să fie luate începând cu data de 1 iunie, în mod gradual, dacă nu va exista o evoluțoie ascendentă a cazurilor deCOVID-19în România și dacă trendul descrescător va continua. Acesta a precizat că măsurile de relaxare vor începe cu deschiderea teraselor și vor continua cu deschiderea restaurantelor, a hotelurilor și a plajelor.

UPDATE, 19 mai, ora 22:Adrian Streinu-Cercel, mangerul Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş, a declarat marți seara la emisiunea „Dosar de politician”, moderată de Silviu Mănăstire că dacă trendul ascendent al cazurilor deCOVID-19va fi reluat în România, este posibil ca măsurile restrictive să fie reluate.

UPDATE, 19 mai, ora 21:Câți bani oferă statul pentru înmormântarea persoanelor decedate din cauza COVID-19, într-un material exclusiv B1.RO. Explicații după acuzațiile potrivit cărora se obișnuiește declararea decesului din cauza noului coronavirus, chiar dacă moartea a survenit din alte motive.

UPDATE, 19 mai, ora 19:Criza coronavirus trebuie să conducă la o regândire a condițiilor în care anumite persoane din Europa de Est lucrează în fermele în fermele și în industria alimentară din Occident, a afirmatVioleta Alexandru, ministrul Muncii, pentru Reuters, după ce mai multe abatoare germane s-au transformat în focare de infecție cu coronavirus.

UPDATE, 19 mai, ora 19:Relaxarea restricțiilor din 15 mai nu a fost făcută pentru distracție, ci pentru „a da un răgaz industriei și economiei să își revină”, pentru că „omul are nevoie și de latura materială”, a fost părerea exprimată deVirgil Musta, medic primar boli infecțioase la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, marți, în direct pe B1 TV, în emisiunea moderată de Tudor Mușat.

UPDATE, 19 mai, ora 19:Președintele României,Klaus Iohannis, a susținut o declarație de presă, marți, la Palatul Cotroceni, în care a vorbit despre strategia autorităților în lupta cu criza COVID-19 și efectele sale. Cu această ocazie, șeful statului a explicat că starea de urgență ar putea fi reintrodusă dacă ritmul de infectare și presiunea pe spitale „vor crește semnificativ”, și a criticat vehement PSD, despre care spune că „este preocupat doar de ceea ce știe să facă mai bine, de jocuri politice și combinații meschine”.

UPDATE, 19 mai, ora 19:Emilian Imbri, manager la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș”, a explicat că virusul SARS-CoV-2 are adesea o simptomatologie „foarte asemănătoare cu a unei gripe sau a unei răceli”, dar a explicat că există multiple forme mai severe. Medicul a făcut aceste precizări într-un dialog inedit cu Alin Goga, un pacient care s-a vindecat la unitatea medicală din Capitală după ce a fost confirmat cu COVID-19, marți, în direct pe B1 TV, la „Se întâmplă acum!” cu Tudor Barbu.

UPDATE, 19 mai, ora 19:Grupul de Comunicare Strategică anunță, marți seară, decesul a încă 11 români infectați cu noul coronavirus. Potrivit datelor oficiale, persoanele decedate sunt din județele Ilfov, Sibiu, Suceava, Bacău, Teleorman, Brașov, Timiș și București. Astfel, bilanțul deceselor cauzate de Covid-19 în țara noastră ajunge la 1.137.

UPDATE, 19 mai, ora 16.00: Premierul Ludovic Orban a avut, marți, noi discuții cu reprezentanţii artelor spectacolului, pe tema susținerii domeniului cultural, afectat și el de criza declanșată de epidemia de coronavirus. Autoritățile au în vedere, într-o primă etapă, reluarea spectacolelor în aer liber, dacă răspândirea bolii va fi ținută sub control. Potrivit unor surse guvernamentale, ele ar putea fi reluate din 15 iunie, dar doar cu participarea a cel mult 400 de oameni.

UPDATE, 19 mai, ora 16.00: Teodosie, arhiepiscopul Tomisului a scăpat de anchetă. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța a clasat plângerea penală formulată de către Asociația pentru Libertatea de Conștiință. Arhiepiscopia Tomisului a făcut anunțul prin intermediul unui comunicat de presă intitulat „Lingurița de împărtășanie nu e penală”..

UPDATE, 19 mai, ora 16.00: Dan Bittman și Bogdan Stanoevici admit existența virusului, dar cred că guvernele exagerează cu măsurile de restricție. „Se face panică la nivel mondial despre un virus care există, dar care nu este atât de letal precum pare. În cazul unei pandemii, ar fi trebuit să existe morți pe stradă”, a afirmat Bittman, pentru B1 TV.

UPDATE, 19 mai, ora 16.00: Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din Capitală, a declarat, pentru B1 TV, că persoanele care au afecțiuni precum astmul nu ar trebui să-și facă probleme în legătură cu purtarea măștii, în contextul epidemiei de coronavirus. La rândul său, Prof. Dr. Mihaela Dorobăţ, directorul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase ”Sfânta Parascheva” din Iaşi, a precizat că, în ultima vreme, profilul pacientului COVID-19 s-a schimbat.

UPDATE, 19 mai, ora 13.00:Grupul de Comunicare Strategică anunță, marți, 155 de noi cazuri de coronavirus, descoperite în ultimele 24 de ore. Astfel, bilanțul total al epidemiei de Covid-19 în țara noastră ajunge la 17.191. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 10.166 au fost declarate vindecate și externate. Totodată, 1.126 persoane diagnosticate cu infecție cu Covid-19 au decedat.

UPDATE, 19 mai, ora 13.00: Raed Arafat, despre luarea temperaturii la intrarea în spațiile închise: „Trebuie să ne obişnuim cu acest lucru, este normal”. Șeful DSU a precizat că acel termometru poate fi folosit și acasă, recomandând chiar verificarea ocazională a temperaturii: „Nu trebuie să fii cadru medical pentru a-l folosi. Este un minim triaj epidemiologic pe care îl putem face”.

UPDATE, 19 mai, ora 11.00: Au fost raportate două noi victime SARS-CoV-2. Este vorba despre o femeie de 51 de ani din Hunedoara și un bărbat de 78 de ani din Suceava.

UPDATE, 19 mai, ora 11.00: Spitalul Universitar de Urgență București a anunțat decesul doctorului Cătălin Bărbulescu. Grupul de Comunicare Strategică a confirmat că medicul a fost depistat pozitiv cu coronavirus.

Cel mai recent bilanț al crizei COVID-19 indică 17.036 de infectări, din care 9.930 reprezintă pacienți vindecați, 1.124 decese și aproape 200 cazuri la Terapie Intensivă.

Peste 12.300 persoane sunt în carantină instituționalizată, iar ale 17.700 sunt în izolare la domiciliu.

La nivel național au fost prelucrate în total 313.621 de teste.

În Diaspora, 2.920 de conaționali au fost depistați cu coronavirus, 103 au decedat și 22 s-au vindecat.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că se pregătește o testare la nivel național, ce ar urma să fie aplicată după data de 1 iunie, pentru a verifica starea imunizării populației, dar și modul în care se răspândesc cazurile de COVID-19.

Luni, 18 mai, a intrat în vigoare legea privind starea de alertă în România. Forțele de ordine pot aplica, astfel,amenziîntre 500 de lei și 15.000 de lei pentru persoanele care nu respectănoile reglementări.