Peste 30.000 de palestinieni au fost uciși în Gaza începând cu 7 octombrie, iar acest număr echivalează cu aproximativ 1,3% din populația de 2,3 milioane a teritoriului – cel mai recent indicator sumbru al taxei îngrozitoare a acestui război.
Numărul real al morților va fi probabil mult mai mare, deoarece numărul nu-i include pe cei care nu au ajuns la spitale, printre care mii de oameni încă pierduți sub dărâmăturile clădirilor lovite de atacurile aeriene israeliene.
Peste 70.000 de persoane rănite au fost înregistrate de Ministerul Sănătății din Gaza (MS), care este singura sursă oficială de victime. Datele sale sunt citate de agențiile ONU și alte instituții internaționale.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că are o „cooperare de lungă durată” cu organismul din Gaza și că are „capacitate bună în colectarea/analiza datelor”. Raportarea sa anterioară a fost considerată credibilă și „bine dezvoltată” de către agenția ONU.
OMS notează că, atunci când defalcarea actuală a deceselor este comparată cu datele anterioare înregistrate de ONU din conflictele anterioare din Gaza, „indică în mod clar un număr tot mai mare de civili uciși, cu o proporție mai mare de decese pentru copii și femei”.
Pentru ca un deces palestinian să fie înregistrat în Gaza, un cadavru sau rămășițele trebuie să fie văzute de personalul spitalului sau de personalul medical.
La sfârșitul fiecărei zile, spitalele trimit liste cu toate victimele, inclusiv – acolo unde sunt cunoscute – nume, numere de identitate, datele rănilor sau decesului și detaliile rănilor și condițiilor către un sistem centralizat al Ministerului Sănătății. Operatorii săi se află acum în Rafah. Semiluna Roșie Palestiniană contribuie, de asemenea, cu date.
Dacă și atunci când se va conveni asupra unui armistițiu pe termen mai lung sau se încheie războiul, eforturile de recuperare a cadavrelor și de urmărire a celor dispăruți ar trebui să permită o imagine mai clară a numărului de uciși, inclusiv a numărului de combatanți. Se poate aștepta ca ONU și grupurile de drepturi, precum și armata israeliană să-și desfășoare propriile investigații.
ONU avertizează că un sfert din populația Gaza este acum expusă riscului de foamete și că a existat o creștere dramatică a bolilor infecțioase, agravată de lipsa generală de medicamente și lipsa de îngrijiri medicale.
A existat o creștere dramatică a bolilor infecțioase și a malnutriției, precum și o lipsă generală de medicamente și lipsa de îngrijiri medicale.