Peste 3 milioane de oameni sunt infectați cu coronavirus la nivel mondial. Măsurile anunțate de autorități. LIVE UPDATE
Numărul îmbolnăvirilor cu coronavirus a sărit de 3 milioane, peste 212.400 de oameni pierzându-și viața de la debutul pandemiei. Aproape 935.000 de persoane depistate pozitiv s-au vindecat, dar altele 56.200 sunt în stare gravă. Statele Unite continuă să raporteze cel mai mare număr de îmbolnăviri, depășind pragul de 1 milion. Peste 56.800 oameni au murit aici din cauza SARS-CoV-2. Astfel, SUA sunt epicentrul pandemiei de coronavirus. La nivel european, Spania raportează cele mai multe infectări – peste 232.000, iar Italia cele mai multe decese – aproape 27.000. În România, cel mai recent bilanț al epidemiei de COVID-19 indică 11.616 de infectări și 650 decese. B1.RO vă ține la curent cu cele mai noi informații legate de evoluția pandemiei la nivel mondial și în România.
Pandemie de coronavirus – Cele mai afectate țări
UPDATE, 28 aprilie, ora 23:30:PremierulPedro Sancheza prezentat, marți, un plan în patru faze pentru relaxarea restricțiilor de carantină dinSpania. Strategia va fi aplicată gradual, per provincie, în funcție de situația sanitară și epidemiologică dintr-o zonă sau alta. Fiecare etapă va dura cel puțin două săptămâni, astfel că șeful guvernului spaniol estimează că viața locuitorilor din Regat nu va reveni la normalitate înainte de finalul lunii iunie.
UPDATE, 28 aprilie, ora 23:30:Evoluția cazurilor deCOVID-19evoluează negativ înGermania, după ce au fost aplicate primele măsuri de relaxare a regulilor de distanțare socială.
UPDATE, 28 aprilie, ora 23:30:Premierul francez, Édouard Philippe, a dezvăluit planul mult așteptat al guvernului său privind ușurarea restricțiilor privind blocarea infectărilor cuCOVID-19, așteptată după data de 11 mai, inclusiv câte teste pentru depistarea coronavirusului speră să fie efectuate săptămânal.
UPDATE, 28 aprilie, ora 23:30:PreședinteleVladimir Putina prelungit marți perioada în care activitatea se va desfășura de la distanțăînRusia, până pe data de 11 mai. Liderul de la Kremlin a motivat această decizie într-un discurs în care a precizat că măsura urmărește să blocheze răspândirea cazurilor de infectări.
UPDATE, 28 aprilie, ora 23:30:Josep Borell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, se confruntă cu o serie de acuzații, după ce un raport al diplomației europene privind o campanie de dezinformare pe temaCOVID-19ar fi fost temperat la presiunea Chinei. Totul a început când jurnaliștii de la New York Times au reproșat Bruxellesului căar fi atenuat criticileaduse Beijingului în document, în urma demersurilor făcute de oficialii chinezi.
UPDARE, 28 aprilie, ora 15.00: Grecia, una dintre țările dependente de activitatea turistică, se pregătește de o relansare economică, după ridicarea restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19. Și autorităţile bulgare au în plan reluarea activității turistice pe data de 1 iulie.
UPDARE, 28 aprilie, ora 15.00: Pandemia de coronavirus a produs, indirect, o digitalizare forțată a anumitor sectoare, oferind astfel o oportunitate pentru a experimenta tehnologii noi și abordări de cooperare între națiuni, ce ar putea conduce la un viitor mai sigur și mai durabil. De ce pandemia de COVID-19 va accelera a patra Revoluție Industrială
UPDATE, 28 aprilie, ora 12.00: Azilurile de bătrâni și alte centre pentru îngrijirea persoanelor vulnerabile din toată Europa au fost afectate de pandemia de coronavirus, iar bilanțul va fi unul tragic. Un raport publicat joi de către Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor admite că un număr mare de astfel de centre au fost afectate, iar decesele din aceste zone reprezintă mai mult de jumătate din toate cazurile, în țări precum Norvegia sau Belgia.
UPDATE, 28 aprilie, ora 12.00: Restricții de circulație vor fi impuse timp de trei zile în 31 de provincii din Turcia începând de vineri, 1 mai, în încercarea de a stopa răspândirea noului coronavirusului, după cum a declarat Recep Tayyip Erdoğan luni, după ședința de guvern. Însă, aceste măsuri vor rămâne valabine pentru fiecare weekend până la sfârșitul lui mai.
UPDATE, 28 aprilie, ora 12.00: Cele 10 trenduri noi de consum, care au fost accelerate de criza COVID-19
UPDATE, 28 aprilie, ora 10.00: Președintele american Donald Trump a declarat că Beijingul ar fi putut opri epidemia înainte ca aceasta să se extindă la nivel global și a menționat că administraţia sa realizează „investigaţii serioase” asupra evenimentelor.
UPDATE, 28 aprilie, ora 10.00: Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat, luni, în cadrul unei conferințe de presă, că pericolul nu a trecut încă: „Pandemia este departe de a se fi terminat”.
UPDATE, 28 aprilie, ora 10.00: Premierul britanic Boris Johnson și-a reluat activitatea luni, după ce s-a recuperat după COVID-19. Acesta a avertizat că este încă prea devreme ca măsurile restrictive care fac ravagii asupra economiei Marii Britanii să fie relaxate, de teama unui al doilea val de infectări cu noul coronavirus. De asemenea, guvernul urmează să revizuiască măsurile de distanțare socială în data de 7 mai.
UPDATE, 28 aprilie, ora 10.00: Simptome similare cu COVID-19, descoperite la copiii din Marea Britanie. Alertă emisă de Serviciul Naţional de Sănătate
UPDATE, 28 aprilie, ora 10.00: Politicile impuse în țările bogate pentru combaterea coronavirusului pot avea efecte adverse în țările cu venituri mici, mergând până la a pune în pericol mai multe vieți decât a le salva, estimează o analiză Foreign Policy. Distanţarea socială nu este deloc un panaceu planetar, ci poate duce, în anumite zone sărace ale globului, la un număr mult mai mare de decese decât ar cauza pandemia.
DATE INIȚIALE: Statele Unite au înregistrat până acum 1.010.507 de infectări cu coronavirus. 56.803 de persoane au murit și 14.186 se află în stare gravă, dar 139.162 au fost declarate vindecate.
În Spania, bilanțul epidemiei a ajuns la 229.422 de îmbolnăviri și 23.521 de decese. Alți 7.764 de oameni sunt în stare gravă, dar 120.832 s-au vindecat.
Italia raportează 199.414 infectări, din care 66.624 sunt cazuri recuperate, 1.956 cazuri grave și 16.977 decese.
În Franța, epidemia de coronavirus a ucis 23.293 de oameni. Alți 4.608 sunt în stare gravă, dar 45.513 s-au vindecat În total, aici s-au îmbolnăvit 165.842 de oameni.
În Germania au fost înregistrate, de la debutul epidemiei de coronavirus, 158.758 de îmbolnăviri. 6.126 dintre ele s-au sondat cu decese. Alți 2.409 oameni sunt în stare gravă, dar 114.500 s-au recuperat.
Marea Britanie raportează 157.149 de infectări. 21.092 de oameni au murit, iar alți 1.559 sunt în stare gravă.
Epidemie de coronavirus în România – Cele mai recente date
UPDATE, 28 aprilie, ora 23:30:Președintele României a desfășurato conferință de presă, marți,pe tema efectelor generate de pandemia de COVID-19.Klaus Iohannisa criticat virulent anumite partide politice, pentru modul în care „înțelegsă folosească această nenorocire pentru interesul lor electoral”. Șeful statului a explicat că încă nu a fost atins vârful epidemic la nivel național și a subliniat că viața nu va reveni la normalitate după 15 mai, când expiră starea de urgență, pentru că o bună parte din restricții vor rămâne în vigoare. Astfel, nu vom putea pleca din localitate „decât pentru un motiv serios”, nu vom putea merge la mall sau restaurante, iar marile festivaluri probabilnu vor mai avea loc în 2020. În ceea ce privește competițiile sporitve, „dacă se vor relua”, la ele nu vor putea lua parte spectatori.
UPDATE, 28 aprilie, ora 23:30:Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat marți că autoritățile se așteaptau ca în România vârful pandemiei deCOVID-19să aibă loc la sfârșitul lunii aprilie, după sărbătorile pascale. În prezent situația evoluezăcătre vârf, însă panta este una lină, cu zile în care sunt înregistrate mai multe decese, urmate de zile cu mai puține morbidități:
UPDATE, 28 aprilie, ora 23:30:Guvernul Orbanderulează o evaluare a fiecărui sector, astfel încât să demareze marile investiții în infrastructură, energie, comunicații, a afirmat Ionel Bogdan, consilier cu rang de secretar de stat în Cancelaria primului-ministru, marți seară, în direct pe B1 TV, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire.
UPDATE, 28 aprilie, ora 23:30:IMM Investeste primul program dedicat întreprinderilor mici și mijlocii din România, care nu funcționează după principiul „primul venit, primul servit”, a afirmat Dumitru Nancu, directorul general al Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, marți seară, în direct pe B1 TV, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire.
UPDATE, 28 aprilie, ora 23:30:Persoanele în vârstă de peste 60 de ani, cu afecțiuni cardio-vasculare și diabet sunt pacienții care sunt cel mai mult predispuse deceselor provocate deCOVID-19, a declaratAlexandru Rafilala Antena 3.
UPDATE, 28 aprilie, ora 23:30:PSD a vrut să protejeze, în Parlament, nivelul de trai al românilor și capitalul românesc, susțineMarcel Ciolacu, care l-a criticat pe președintele Iohannis și a apărat demersurile făcute de parlamentarii social-democrați în contextul pandemiei de COVID-19.
UPDATE, 28 aprilie, ora 15.42:Marcel Ciolacu a acuzat Guvernul Orban că nu a alocat suficienți bani pentru funcționarea spitalelor în acest context special generat de epidemia de coronavirus. Prin urmare, consiliile judeţene şi primăriile de municipii vor intra în colaps financiar, susține el. De asemenea, Ciolacu s-a arătat sceptic că pensiile vor mai fi mărite cu 40% de la 1 septembrie.
UPDARE, 28 aprilie, ora 15.00: Una din nouă persoane infectate cu noul coronavirus în România este cadru medical, aproape jumătate dintre decesele pacienților cu COVID-19 s-au înregistrat în București și patru județe, iar 64,4% dintre cei care au murit erau bărbați, potrivit analizei săptămânale a Institutului Național de Sănătate Publică.
UPDARE, 28 aprilie, ora 15.00: Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat marți că formațiunea pe care o conduce va depune în Parlament moțiuni simple împotriva ministrului Finanțelor, Florin Cîțu, și ministrului Agriculturii, Adrian Oros. Social-democrații îi reproșează lui Cîțu mai ales modul în care a pus la punct programul IMM Invest, necesar întreprinderilor afectate de criza COVID-19, iar pe Oros îl acuză că nu a ajutat agricultorii și că nu a interzis exportul de cereale, dată fiind seceta din acest an.
UPDARE, 28 aprilie, ora 15.00: La finalul stării de urgență generată de pandemia de coronavirus, pe 15 mai, Români ar putea trece la starea de alertă. Potrivit unor surse guvernamentale citate de B1 TV, măsura ar putea să fie luată pentru a putea menține unele interdicții sau reguli de conduită socială.
UPDATE, 28 aprilie, ora 13.00: Grupul de Comunicare Strategică a prezentat marți, ora 13.00, un nou bilanț al epidemiei de coornavirus în România. Astfel, în țara noastră au fost înregistrate 277 de noi cazuri de infectare cu COVID-19, bilanțul total ajungând la 11.616. Un număr de 243 de persoane sunt internate în Secțiile de Terapie Intensivă, dar alte 2.221 au fost declarate vindecate și externate.
UPDATE, 28 aprilie, ora 12.00: Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, marți dimineață, decesul a încă patru români infectați cu coronavirus. Pacienții erau din județele Brașov (2), Ilfov și Timiș și aveau vârste cuprinse între 47 și 64 de ani. Bilanțul epidemiei de coornavirus în România a ajuns astfel la 650 de decese.
UPDATE, 28 aprilie, ora 12.00: Epidemia de coronavirus a mai făcut o victimă în rândul cadrelor medicale din România. Este vorba despre un medic în vârstă de 70 de ani, care lucra la Spitalul Municipal din Brad.
UPDATE, 28 aprilie, ora 12.00: Asociaţia de protecţie a consumatorilor InfoCons, prin Sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare și periculoase, atrage atenția cu privire la o serie de măști de protecție periculoase, care sunt achiziționate în special în această perioadă. Potrivit reprezentanților asociației, măștile nu respectă standardele impuse de autorități și pot fi periculoase pentru sănătate.
UPDATE, 28 aprilie, ora 10.00: Din 15 mai, toată lumea va fi obligată să poarte măști de protecție în spațiile publice închise și atunci când folosim transportul public în comun. Care sunt principalele tipuri de măşti de pe piaţă şi preţurile orientative la care pot fi achiziţionate.
UPDATE, 28 aprilie, ora 10.00: Raed Arafat a declarat că dacă situația privind evoluția epidemiei de coronavirus se înrăutățește, atunci procesul de relaxare graduală a restricțiilor ar putea să nu înceapă de la 15 mai.
DATE INIȚIALE: Potrivit celui mai recent bilanț, prezentat luni, ora 13.00, de către Grupul de Comunicare Strategică, la nivelul țării noastre au fost raportate 11.339 de infectări cu SRS-CoV-2. 303 îmbolnăviri au fost înregistrate numai în ultimul interval de 24 de ore.
Până luni, ora 13.00, în România erau declarate vindecate 3.141 de persoane, dar 227 erau internate la Terapie Intensivă. Aproape 12.000 de oameni erau în carantină și peste 23.000 în izolare la domiciliu.
Un număr de 490 de dosare penale au fost deschise de la izbucnirea epidemiei pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, iar, în ultimele 24 de ore, puțin peste 5.400 de oameni au primit amenzi în valoare totală de 10,2 milioane de lei, pentru că nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei.
646 de persoane de pe teritoriul României infectate cu coronavirus au decedat.
Dincolo de granițe, numărul îmbolnăvirilor în rândul conaționalilor noștri a ajuns la 1.518. Cei mai mulți locuiesc în Italia (1.157) și Spania (226). Până acum, 75 de români din Diaspora au murit. Cei mai mulți locuiau în Italia (19) și Franța (16).
Luni, președintele Klaus Iohannis a anunțat că universitățile, școlile și grădinițele nu se vor mai redeschide până la finele anului, cursurile urmând să se țină online, ca până acum. Ulterior, ministrul Educației, Monica Anisie, a venit cu precizări privind organizarea Evaluării Naționale și a Bacalaureatului, în aceste condiții speciale. Seara, ministrul de Interne, Marcel Vela, a prezentat prevederile Ordonanței Militare 10, emisă pentru a relaxa parțial restricțiile ce privesc persoanele în vârstă.