Numărul infectărilor cu coronavirus crește de la o zi la alta în întreaga lume. De la izbucnirea pandemiei, peste 3,3 milioane de oameni au fost contaminați, iar peste 234.000 au și murit. Alți aproape 60.000 sunt în stare gravă. Pe de altă parte, mai bine de un milion de oameni s-au vindecat. În continuare, situația cea mai gravă se înregistrează în Statele Unite. Acolo s-au îmbolnăvit peste un milion de oameni, iar aproape 64.000 au decedat. În Europa, cele mai multe infectări au fost raportate în Spania – aproape 240.000, iar cele mai multe decese în Italia – aproape 28.000. În România, potrivit celui mai recent bilanț, avem 12.567 de îmbolnăviri și 726 decese. B1.RO vă ține la curent cu cele mai noi informații legate de evoluția pandemiei la nivel mondial și în România.
UPDATE, 1 mai, ora 22.30:Introducerea măsurilor de distanțare socială în aeroporturi este „fizic imposibilă”, a afirmat John Holland-Kaye, directorul AeroportuluiHeathrowdin Londra, cel mai aglomerat din Europa.
UPDATE, 1 mai, ora 22.30:Tedros Adhanom Ghebreyesusa apărat ferm, vineri, acțiunile „timpurii” ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), pe care o conduce, susținând că decizia de a declara noul coronavirus o urgență sanitară globală la sfârșitul lui ianuarie „a oferit suficient timp pentru ca restul lumii să răspundă”.
UPDATE, 1 mai, ora 22.30:Un nou studiu danez a ajuns la concluzia că riscul de infecție în timpul meciurilor de fotbal este scăzut, spre bucuria multor jucători și fani din lumea întreagă.
UPDATE, 1 mai, ora 22.30:Analizele serologice efectuate în provincia Bergamo din regiunea Lombardia, grav afectată de pandemia deCOVID-19indică faptul că 61% din populaţia din două orașe Alzano Lombardo şi Nembro – prezintă anticorpi.
UPDATE, 1 mai, ora 22.30:Șomajul înSpaniava ajunge la 19% în 2020, în timp ce Produsul Intern Brut al țării va înregistra o scădere de 9,2%, pe fondul crizei COVID-19, arată cele mai recente prognoze ale guvernului Pedro Sanchez.
UPDATE, 1 mai, ora 19.00:Italia, țara europeană cu cel mai mare număr de decese cauzate deCOVID-19începe să gândească la etape de relaxare a blocajelor impuse de autorităi pentru stoparea răspcândirii cazurilor deCOVID-19.Mulți se tem de ce a vorbit premierul britanic Boris Johnson după ce s-a recuperat deCOVID-19și a preluat luni atribuțiile: un al doilea val ar putea să lovească ulterior relaxării măsurilor.
UPDATE, 1 mai, ora 18.00:Felul în care este numărat bilanțul real al deceselor legate deCOVID-19a ridicat semne de întrebare încă de la începutul pandemiei, potrivitPolitico, care a notat că, spre exemplu, autoritățile din România au prevăzut ca pe toate certificatele de deces să fie menționată infecția cu coronavirus – acolo unde este cazul – ceea ce permite ca toate fatalitățile să fie contabilizate, nu numai cele din spitale.
UPDATE, 1 mai, ora 18.00:Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF) trage atenția că blocajul din transportul aerian, generat de pandemia de coronavirus, compromite livrarea vaccinurilor de rutină. Reprezentanții Fondului vorbesc în special de vaccinul pentru rujeolă, boală care încă afectează zonele sărace ale lumii.
UPDATE, 1 mai, ora 17.00:Prim-ministrul rus Mihail Mișustin a fost internat înspital după ce a fost testat pozitiv pentru coronavirus. Mișustin, în vârstă de 54 de ani, care a preluat rolul de premier în ianuarie, i-a spus președintelui Vladimir Putin într-o ședință video desprediagnosticulu său. Întâlnirea a fost difuzată joi pecanalul de televiziune Rossiya 24.
UPDATE, 1 mai, ora 17.00:La o zi după ce medicii români au ajuns în Republica Moldova și după ajutorul de 3,5 milioane de euro anunțat de autorităţile de la București, președintele Igor Dodon a mulțumit României, într-un mesaj peFacebook.
UPDATE, 1 mai, ora 16.00: Japonia se pregăteşte de încă o lună în stare de urgenţă a anunţat vineri premierul Shinzo Abe. Acesta urmează să susţină luni o conferinţă de presă, după ce decizia formală va fi luată. Anunţul vine chiar în ziua în care Împăratul Japoniei, Naruhito, a marcat prima aniversare de la urcarea sa pe Tronul Crizantemei.
UPDATE, 1 mai, ora 16.00: Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a criticat lipsa de solidaritate în lupta cu noul coronavirus de care au dat dovadă marile puteri, în raport cu națiunile defavorizate, dar și lipsa de leadership, de acțiune, în contextul pandemiei de COVID-19.
UPDATE, 1 mai, ora 14.00: Elvenția accelerează revenirea la o viață normală, după pandemia de COVID-19. Autoritățile au anunțat că din data de 11 mai se vor deschide inclusiv restaurantele, muzeele și bibliotecile.
UPDATE, 1 mai, ora 14.00: Ventilatoarele chinezești prezentate ca fiind esențiale în lupta sistemului de sănătate britanic cu epidemia de coronavirus sunt prost construite, nepotrivite pentru utilizarea în spitale și chiar periculoase pentru pacienți, au descoperit medicii. Marea Britanie a renunțat la toate cele 250 de ventilatoare aduse din China pe 4 aprilie, după ce a constatat că pur și simplu nu pot fi folosite.
UPDATE, 1 mai, ora 12.00: Restricțiile de circulație impuse în urma stării de urgență, adoptate de diverse state, au contribuit în mod pozitiv la scăderea dramatică a emisiilor de carbon, iar ca rezultat au fost salvate în medie 11.000 de vieți, arată un studiu citat joi de The Guardian.
UPDATE, 1 mai, ora 12.00: Cercetătorii de la Institutul Pasteur au ajuns la concluzia că SARS-CoV-2 circula în Franța, mai ales în nordul țării, încă din luna ianuarie. Oficial, coronavirusul a început să se răspândească puternic în această țară la începutul lui martie. Studii similare arată că și în alte țări răspândirea COVID-19 a început mai devreme decât se știa inițial.
UPDATE, 1 mai, ora 12.00: Premierul australian susține că nu are dovezi în ceea ce privește supoziția conform căreia noul coronavirus își are proveniența dintr-un laborator din Wuhan, China. Scott Morrison este cel care a cerut o anchetă pentru a se stabili dacă această teorie este sau nu adevărat.
UPDATE, 1 mai, ora 12.00: Profesorul Didier Raoult, directorul Institutului Universitar Medical din Marsilia, care tratează pacienţii COVID-19 cu hidroxiclorochină, a fost aclamat joi de şoferii de taxi, iar imaginile au devenit virale pe internet. El este convins că tratamentul său este eficient și a susținut că medici din toată lumea îl caută pentru a le împărtăși din cunoștințele sale.
UPDATE, 1 mai, ora 12.00: Premierul Ungariei, Viktor Orban, preconizează apariția unui al doilea val de îmbolnăviri provocate de epidemia de coronavirus în toamnă. Acesta spune că numărul cazurilor de îmbolnăviri se va diminua pe perioada verii, dar va crește în octombrie și noiembrie. De asemenea, pentru a veni în ajutorul economiei, Ungaria va ridica o parte din restricțiile din zona rurală.
UPDATE, 1 mai, ora 10.00: Germania urmează să redeschidă, începând de luni, locurile de joacă, muzeele și bisericile. Micile magazine s-au deschis de săptămâna aceasta. În ceea ce privește școlile și evenimentele sportive, se va decide în câteva zile. Însă, cancelarul Angela Merkel își face griji pentru declanșarea unui nou val de cazuri de infectări cu noul coronavirus dacă oamenii vor lăsa garda jos și vor uita de distanțarea socială.
UPDATE, 1 mai, ora 10.00: Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a declarat joi că acordul său comercial cu China are acum o importanță secundară pentru pandemia de coronavirus și a amenințat cu noi tarife pentru Beijing, în timp ce administrația sa a luat măsuri represive împotriva epidemiei.
UPDATE, 1 mai, ora 10.00: Cehia și Danemarca au fost unele dintre primele state din Europa care au declarat starea de urgenţă, în luna martie, iar acum, după ce rata infectărilor cu COVID-19 a intrat pe o pantă descendentă, ele au relaxat o parte din măsuri. Din fericire, în niciuna dintre state nu s-a înregistrat o creștere a cazurilor noi.
DATE INIȚIALE: De la debutul pandemiei, în Statele Unite au fost raportate 1.095.210 cazuri de infectare cu coronavirus. 155.737 de oameni s-au vindecat, dar 63.861 au murit, iar alți 15.226 sunt în stare gravă.
Spania, cea mai afectată țară europeană din punct de vedere al numărului de infectări, raportează 239.639 de cazuri. 137.984 de persoane au fost declarate vindecate, dar 24.543 au murit, iar alte 2.676 sunt în stare gravă.
Italia este țara europeană care raportează cele mai multe decese – 27.967. Aici s-au infectat în total 205.463 de oameni. 75.945 s-au vindecat, dar 1.694 sunt în continuare în stare gravă.
În Marea Britanie, bilanțul epidemiei a ajuns la 171.253 de îmbolnăviri și 26.771 de decese. Alți 1.559 de oameni sunt în stare gravă.
În Franța s-au înregistrat până acum 167.178 de infectări. Un număr de 24.376 de oameni au decedat aici din cauza bolii, iar alți 4.019 s-au vindecat. 49.476 s-au recuperat.
La rândul ei, Germania a înregistrat 163.009 infectări și 6.623 de decese. 123.500 de oameni s-au vindecat deja, dar 2.415 sunt în stare gravă.
UPDATE, 1 mai, ora 22.30:Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Ioan Boloș, a anunțat că România va primi de la Comisia Europeană fonduri de până la 1 miliard de euro, ce vor fi folosite pentru relansarea economică a IMM-urilor.
UPDATE, 1 mai, ora 22.30:Renumitul compozitor românHoria Moculescuîn vârstă de 83 de ani a ajuns la Spitalul Floreasca în urmă cu două zile după ce a acuzat o stre generală de rău. Având în vedere vârsta înaintată, dar și unele afecțiuni la plămâni ale artistului, medicii l-au suspectat că s-a infectat cu noul coronavirus, asta după ceHoria Moculescua prezentat simptome asociate noului coronavirus.
UPDATE, 1 mai, ora 22.30:Un grup de petrecăreţi inconștienți au sfidat forțele de ordine și reglementările impuse prin Ordonanțele militare și au ieșit la tradiționalul grătar de 1 mai în pădureaSaru, din vecinătatea localităţii Balş (județul Olt), deși România se află încă în plină pandemie deCOVID-19.
UPDATE, 1 mai, ora 22.30:Autoritățile au anunțat, vineri, că încă 18 pacienți infectați cu coronavirus au murit, astfel că România ajunge la un total de 744 de decese legate de cazurile de COVID-19.
UPDATE, 1 mai, ora 19.00:Alexandru Rafila, șeful Societății Române de Microbiologie, a precizat într-o intervenție televizată că evoluția pandemiei deCOVID-19în țara noastră se află în stadiul de platou, cu un număr relativ constant de cazuri noi, raportate zilnic. De asemenea, specialistul a âsugerat că relaxarea măsurilor după data de 15 mai va depinde foarte mult de comportamentul românilor în perioada 1-3 mai, o perioadă în care românii obișnuiesc să se întâlnească.
UPDATE, 1 mai, ora 18.00:Cu ocaia zilei de 1 mai ministrul Afacerilor Interne,Marcel Vela, a publicat un apel pe Facebook, în care îi îndeamnă pe români să respecte restricțiile impuse pentru răspândirea COVID-19. Ministrul precizează că deși toți ne-am făcut planuri de 1 mai și am dori să fim alături de cei apropiația acest luru nu se va putea întâmpla în condițiile în care în România sunt încă în vigoare prevederile ordonanțelor militare.
UPDATE, 1 mai, ora 17.00:Prima pungă cu plasmă donată de un pacient vindecat decoronavirusva fi administrată unui bolnav în stare critică, internat la Institutul Matei Balş din Bucureşti. Deocamdată, acesta este singurul loc din ţară unde aparatul de plasmafereză este funcţional şi poate prelucra sângele cu anticorpi pentru COVID-19.
UPDATE, 1 mai, ora 16.00: Social-democratul Robert Cazanciuc, preşedintele interimar al Senatului, a afirmat că statul român este obligat să negocieze salarii mai mari și asistență medicală pentru românii care sunt nevoiți să plece la muncă în străinătate. Senatorul PSD a acuzat Guvernul că nu este în stare să stimuleze angajarea în economia românească și a susținut că dacă acesta nu vine rapid cu un plan de relansare economică, toți cei peste 1 milion de români care au acum contractele suspendate din cauza epidemiei de coronavirus vor deveni șomeri.
UPDATE, 1 mai, ora 16.00: Agenția Europeană pentru Medicamente a început o procedură accelerată, “revizuirea continuă”, a Remdesivir, anunță, vineri, europarlamentarul PNL și președinte al Comisiei ITRE din Parlamentul European, Cristian Bușoi.
UPDATE, 1 mai, ora 16.00: La o zi după ce medicii români au ajuns în Republica Moldova și după ajutorul de 3,5 milioane de euro anunțat de autorităţile de la București, președintele Igor Dodon a mulțumit României. Dodon a sugerat ca ajutorul să se țină departe de zona geopolitică.
UPDATE, 1 mai, ora 13.00: Grupul de Comunicare Strategică anunță, vineri, că alte 327 de noi cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 au fost depistate în țara noastră în ultimele 24 de ore. Astfel, bilanțul ajunge la 12.567. Dintre aceste persoane infectate cu noul coronavirus, 4.328 au fost declarate vindecate și externate.
UPDATE, 1 mai, ora 10.30:Încă trei victime ale epidemiei de coronavirus au fost raportate vineri dimineața. Sunt pacienți din județele Prahova, Suceava și Vrancea, cu vârste de 68,84, respectiv 62 de ani.
UPDATE, 1 mai, ora 10.00: Raed Arafat a declarat că românii ar trebui să se bucure de concedii în țară. Nu de alta, dar situația generată de pandemia de coronavirus este extrem de instabilă, iar ei riscă să nu mai poată controla lucrurile și să rămână blocați în aeroporturi. S-ar putea să se impună şi alte restricţii dacă ne trezim cu un număr exploziv de cazuri de coronavirus, a mai precizat acesta.
UPDATE, 1 mai, ora 09.00:Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, vineri dimineață, decesul a încă șase români infectați cu coronavirus. Ultimele victime raportate aveau vârste cuprinse între 52 și 76 de ani și erau din județele Suceava (5) și Arad. Bilanțul epidemiei a ajuns astfel la 723 de morți.
DATE INIȚIALE: În țara noastră, cel mai recent bilanț al epidemiei, prezentat joi, ora 13.00, de Grupul de Comunicare Strategică indica 262 de noi îmbolnăviri și un total de 12.240.
Până la acea oră, 4.017 de oameni erau declarați vindecați și externați, dar alți 221 erau internați în secțiile de Terapie Intensivă.
Cele mai multe infectări au fost raportate în Suceava (2.765), București (1.275), Arad (565), Hunedoara (513), iar cele mai puține în Buzău (20), Harghita (22), Brăila (23) și Vâlcea (26).
175.374 de teste au fost prelucrate, în total, la nivel național.
De la debutul epidemiei, 717 români din interiorul granițelor au murit. Cele mai multe decese au fost înregistrate în Suceava (130), Hunedoara (58), Arad (55) și București (51).
În Diaspora, numărul românilor infectați a ajuns la 2.206, cei mai mulți locuind în Italia (1.247) și Spania (560). 88 dintre conaționalii noștri au murit, majoritatea aflându-se în Italia (27) și Franța (19). În schimb, alți 21 s-au vindecat: 9 în Germania, 8 în Franța, 2 în Indonezia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.
Următorul bilanț al epidemiei de coronavirus în România urmează să fie prezentat vineri, ora 13.00, de către Grupul de Comunicare Strategică.