Peste 3,2 milioane de oameni infectați cu coronavirus în toată lumea. Mai bine de 1 milion dintre ei s-au vindecat. Evoluția pandemiei la nivel global. LIVE UPDATE

Publicat: 30 04. 2020, 08:36
Foto: Hepta - Zuma Press / Blondet Eliot/ABACA

Pandemia de coronavirus face în fiecare zi noi victime. Numărul infectaților a depășit 3,2 milioane de oameni în toată lumea, iar peste 228.000 au murit. Alți aproape 60.000 sunt în stare gravă. În schimb, peste 1 milion de persoane s-au vindecat. Statele Unite înregistrează în continuare cele mai multe îmbolnăviri – peste 1 milion – și cele mai mai multe decese – peste 61.000. La nivel european, Spania are cele mai multe cazuri de coronavirus – aproape 237.000, iar în Italia sunt cele mai multe victime – peste 27.000. În România, cele mai recente date indică 12.240 de infectări cu SARS-CoV-2. 695 de oameni au murit aici. B1.RO vă ține la curent cu cele mai noi informații legate de evoluția pandemiei la nivel mondial și în România.

Țările cele mai afectate de pandemia de coronavirus

UPDATE, 30 aprilie, ora 23.30:Renumitul medic francez Didier Raoult a respins joi într-un interviu pentru BFM.TV criticile aduse în spațiul pulic la adresa Chinei, considerată de statele occidentale precum SUA sau Franța responsabilă pentru extinderea pandemiei, în condițiile în care nu ar fi luat măsuri ferme de stopare a răspândirii infecțiilor de la apariția primelor cazuri.

UPDATE, 30 aprilie, ora 22.00:Agențiile de informații dinSUAau ajuns la concluzia că noul coronavirus nu este un „produs creat de om sau modificat genetic”, dar spun că încă examinează dacă originea pandemiei poate fi pusă pe seama contactelor cu animale infectate sau a unor accidente de la un laborator chinez.

UPDATE, 30 aprilie, ora 21.30:Prim-ministrul Marii Britanii,Boris Johnson, a susținut joi prima sa conferință de când s-a recuperat în urma infectării cu noul coronavirus pentru a transmite un mesaj de speranță și pentru a declara că în sfârșit Regatul „ a trecut de apogeul” crizei Covid-19.

UPDATE, 30 aprilie, ora 21.00:Premierul Rusiei a recunoscut că a fost confirmat cu COVID-19, în timpul unei discuții cu președintele Vladimir Putin. Odată testat pozitiv pentru coronavirusul SARS-CoV-2, Mihail Mișuștin îi va ceda atribuțiile vicepremierului Andrey Belousov, anunță agenția rusă de presăTASS.

UPDATE, 30 aprilie, ora 19.30:EurodeputatulEugen Tomac, președintelePMP, a anunțat că „sute de milioane de companii riscă să fie desființate din cauza COVID-19”.

UPDATE, 30 aprilie, ora 19.30:Restricțiile de carantină, adoptate pe fondul pandemiei de COVID-19, au generat o scădere semnificativă a poluării, iar ca rezultat au fost salvate în medie 11.000 de vieți, arată un studiu.

UPDATE, 30 aprilie, ora 19.30:Specialiștii atrag atenția că numărul persoanelor infectate înItaliaeste mult mai mare decât cel știut în mod oficial. Asfel dacă, potrivit datelor oficiale, înItaliaau fost diagnosticate pozitiv un număr de peste 200.000 de persoane, în realitatenumărul infectărilor cuCOVID-19ar putea fi de 10 pâna la 20 de ori mai mare, susține Stefano Merler, din cadrul fundaţiei Bruno Kessler.

UPDATE, 30 aprilie, ora 19.30:În timp ce Statele Unite au presat Arabia Saudită să pună capăt războiului, privind prețul petrolului cuRusia, președinteleDonald Trumple-a dat liderilor saudiți un ultimatum.

UPDATE, 30 aprilie, ora 19.30:Măsurile de distanțare socială dinGermaniavor fi prelungite până în data de 10 mai, a anunțat șeful de cancelarie al luiAngela Merkel, înainte de o reuniune la nivel înalt, ce are loc joi și vizează evaluarea restricțiilor de carantină generate de criza coronavirus

UPDATE, 30 aprilie, ora 13.00: Pandemia de coronavirus nu trebuie să fie un „cec în alb” pentru încălcarea drepturilor omului, avertiza la începutul lunii aprilie Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet. Ulterior, potrivit unei analize publicate marţi de Fondul ONU pentru Populaţie (UNFPA), din cauza măsurilor restrictive impuse de guverenele lumii, ar putea rezulta 7 milioane de sarcini nedorite și alte câteva milioane de cazuri de violență domestică.

UPDATE, 30 aprilie, ora 13.00: Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lăudat statul suedez, catalogându-l drept un ”model de urmat” în lupta împotriva noului cronavirus, în ciuda faptului că nu a impus restricții dure în încercarea de a opri propagarea virusului.

UPDATE, 30 aprilie, ora 11.00: Majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene cer autorităților de la Bruxelles să suspende temporar o lege europeană care acordă restituiri pentru zborurile anulate. Douăsprezece guverne au solicitat Comisiei Europene să suspende normele care obligă companiile aeriene să ofere rambursări complete și să le ofere în loc vouchere pentru călătoriile viitoare. Franța și Olanda conduc această acțiune, care a avut loc miercuri în cadrul unei întâlniri a miniștrilor europeni ai transporturilor.

UPDATE, 30 aprilie, ora 11.00: Marea Britanie are în vedere testarea pentru COVID-19 a unui grup ales la întâmplare, format din 100.000 de persoane, pentru a avea o imagine mai clară asupra modului de răspândire a virusului, înainte de a lua decizia ridicării restricţiilor impuse populaţiei, a declarat, joi, Ministrul Sănătăţii.

UPDATE, 30 aprilie, ora 11.00: Medicii stomatologi din Franța protestează din cauza faptului că nu au echipament de protecție adecvat pe fondul pandemiei de coronavirus. Aceștia susțin că vor fi expuși pericolului fără echipamentele necesare din momentul în care starea de urgență se va ridica pe 11 mai, iar ei vor fi nevoiți să își redeschidă cabinetele. Forma de protest la care au recurs aceștia este una inedită. Dentiștii au publicat fotografii cu ei dezbrăcați pe rețelele sociale pentru a arăta cum se simt fără echipamentul care să îi protejeze împotriva coronavirusului și nu numai.

UPDATE, 30 aprilie, ora 10.00: Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a declarat miercuri că el crede că modul în care China gestionează situația provocată de noul coronavirus este dovada clară că Beijing „va face tot ce îi stă în putință” pentru a-l face să piardă alegerile din noiembrie. De asemenea, acesta este dezamăgit că „cea mai mare economie din istoria SUA” se prăbușește din cauza pandemiei.

DATE INIȚIALE: Statele Unite înregistrează până acum 1.064.572 de infectări cu COVID-19. 147.411 oameni s-au vindecat, dar 61.669 au murit și 18.671 sunt în stare gravă.

Spania raportează cele mai multe cazuri de coronavirus în Europa – 236.899. Aici, 132.929 de oameni s-au vindecat, dar 24.275 au murit și alți 7.764 sunt în stare gravă.

Bilanțul epidemiei de coronavirus în Italia a ajuns la 203.591 de oameni infectați. Dintre aceștia, 27.682 au murit, 1.795 sunt în stare gravă, iar 71.252 s-au vindecat.

În Franța, dintre cele 166.420 de cazuri raportate, 48.228 au fost recuperate. 24.087 de oameni au murit aici, iar 4.307 sunt în stare gravă.

Marea Britanie raportează și ea 165.221 de cazuri de COVID-19. Aici, 26.097 de oameni au decedat, iar 1.559 sunt în stare gravă.

Iar Germania a înregistrat, de la debutul epidemiei, 161.539 de îmbolnăviri. 120.400 de persoane s-au vindecat aici, dar 6.467 au decedat și 2.415 sunt în stare gravă.

COVID-19 face victime și în România

UPDATE, 30 aprilie, 23:Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, pregătește un Plan Marshall pentru depășirea impasului economic provocat de pandemia de coronavirus, a anunțat eurodeputatulPNLGheorghe Falcă, joi seară, în direct pe B1 TV, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire. Demnitarul a explicat că fiecare țară va putea „să-și activeze”propriile interese cu ajutorul în acest program.

UPDATE, 30 aprilie, 22:Ministrul Agriculturii,Adrian Oros, a prezentat joi seara la finalul ședinței de Guvern patru măsuri de sprijin a agricultorilor afectați pe de o parte decondițiii meteorologice extreme și pe de altă parte de amânarea în anii anteriori a unor măsuri necesare dezvoltrii sectorului agricol.

UPDATE, 30 aprilie, 21:Autoritățile au anunțat, joi, încă șase decese în rândul pacienților cuCOVID-19din România, astfel că bilanțul național a urcat la un total de 711 victime. Ultimele fatalități raportate se referă la persoane care proveneau din județul Suceava.

UPDATE, 30 aprilie, 21:Premierul moldovean a mulţumit pentru asistenţa oferită de guvernul român şi a invitat companiile româneşti să investească în Republica Moldova.

UPDATE, 30 aprilie, 21:Monica Dajbog, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, a anunțat căau fost luate toate măsurile pentru a putea asigura o prezență suplimentară a efectivelor de ordine publică, la nivelul întregii țări, mai ales în zonele și pe traseele care sunt, în mod tradițional, aglomerate cu ocazia zilelor de 1 și 2 mai. Astfel, aproximativ36.000 de polițiști, jandarmi, pompieri și militari vor supraveghea respectarea restricțiilor de carantină în weekendul de1 mai.

UPDATE, 30 aprilie, 21:Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a efectuat o nouă vizită laSuceavapentru a verifica și analiza situația medicală de la unitatea medicală care a devenit la începutul pandemiei cel mai mare focar deCOVID-19din România. Nelu Tătaru a participat și la retragerea conducerii militare de la Spitalul JudețeanSuceava.

UPDATE, 30 aprilie, ora 15.00: Președintele Klaus Iohannis a vorbit la telefon, joi, cu omologul său francez, Emmanuel Macron, despre evoluția epidemiei de coronavirus din cele două țări, dar și de la nivelul Uniunii Europene.

UPDATE, 30 aprilie, ora 15.00: Remdesivir, un medicament care se crede a fi unul dintre cele mai bune medicamente pentru tratarea coronavirusului, a ajuns și în România. De marți, cu acest medicament sunt tratați bolnavii din Timișoara, aflați în stare gravă.

UPDATE, 30 aprilie, ora 14.00: Numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus a crescut îngrijorător de mult în Botoșani, iar ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că acest județ ar putea deveni o a doua Suceava.

UPDATE, 30 aprilie, ora 14.00: Programul supermarketurilor și farmaciilor de 1 mai

UPDATE, 30 aprilie, ora 14.00: Primăria București a susținut că va transmite firmelor de publicitate solicitarea de eliminare a panourilor în care medicii apar în postură de sfinți: „Pot fi înlocuite cu imagini care să aducă un omagiu medicilor-eroi fără să lezeze credința trecătorilor”.

UPDATE, 30 aprilie, ora 13.00:Numărul românilor infectați cu coronavirus a ajuns, joi, la 12.240, arată cel mai recent bilanț prezentat de Grupul de Comunicare Strategică. 262 de noi cazuri au fost confirmate în ultima zi. 4.017 de persoane au fost declarate vindecate, dar alte 221 sunt internate în secțiile de Terapie Intensivă. În Diaspora românească, bilanțul epidemiei a ajuns la 2.206 de infectări și 88 de decese.

UPDATE, 30 aprilie, ora 13.00: Doi polițiști de la frontieră au fost reținuți pentru luare de mită și alte infracțiuni. Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), agenții au primit bani de la șapte cetățeni români, veniți din Germania, pentru a fi declarați șoferi de vehicule de marfă și, astfel, au evitat intrarea în carantină, așa cum prevede legea pe timpul epidemiei de coronavirus.

UPDATE, 30 aprilie, ora 13.00: Eforturile Italiei de a aduce cât mai mulți muncitori români în agricultură și competiția acerbă cu alte state pentru aceștia ar putea avea serioase consecințe asupra economiei, avertizează Federația Muncitorilor Agroindustriali din Italia, FLAI, citată de Euronews. Italienii își fac griji că tot mai mulți lucrători sezonieri români preferă state precum Germania sau Marea Britanie.

UPDATE, 30 aprilie, ora 11.00: Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului, a anunțat, joi, că primul pachet de măsuri de sprijin adoptat de Guvern pentru românii afectaţi de criza coronavirusului este în vigoare şi produce efecte. Totodată, Dacă a precizat că alte măsuri sectoriale sunt în pregătire pentru continuarea sau reluarea unor activităţi economice.

UPDATE, 30 aprilie, ora 11.00: Aproape 8.500 de operatori de spitale și clinici private, instituții de stat din domeniul sănătății și cabinete medicale și stomatologice au suspendat contractele a circa 40.000 de angajați, reprezentând 10,5% din personalul total. Asta în condițiile în care sistemul medical se confruntă cu epidemia de coronavirus.

UPDATE, 30 aprilie, ora 10.00: Bilanțul epidemiei de coronavirus în România a ajuns, joi dimineață, la 695 de decese. Ultimele două victime raportate de Grupul de Comunicare Strategică sunt pacienți din județul Bacău, în vârstă de 51, respectiv 79 de ani.

UPDATE, 30 aprilie, ora 10.00: Ludovic Orban s-a arătat încrezător că și de 1 mai românii vor respecta regulile impuse pentru limitarea răspândirii coronavirusului. Șeful Guvernului a mai susținut că există suficiente kituri de testare pentru coronavirus în România și că autoritățile vor lua măsuri pentru ca prețul măștilor să nu fie unul mare. Cât despre relaxarea restricțiilor după 15 mai, acesta a precizat că se va realiza treptat, cu o perioadă de 14-15 zile între decizii, pentru a se vedea efectul acestora asupra evoluției epidemiei.

UPDATE, 30 aprilie, ora 10.00: Violeta Alexandru, Ministrul Muncii și Protecției Sociale, ia în calcul redeschiderea creșelor și centrelor after-school în perioada următoare, dar cu un număr mai redus de copii decât în mod obișnuit.

DATE INIȚIALE: De la debutul epidemiei de coronavirus, în România au fost confirmate 11.978 de infectări, arată cel mai recent bilanț, publicat miercuri, ora 13.00, de către Grupul de Comunicare Strategică. Până la acea oră, 3.569 de oameni erau declarați vindecați și externați, dar alți 247 erau internați în secțiile de Terapie Intensivă. În total, 166.993 de teste au fost prelucrate.

Un numărul de 497 de dosare penale au fost deschise sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor.

În perioada marți, ora 13.00 – miercuri, ora 13.00, 4.318 de persoane au fost sancționate pentru că nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Valoarea totală a amenzilor se ridică la 8.005.343 de lei.

Pe teritoriul României, 693 de persoane depistate cu coronavirus au decedat. Cele mai multe erau din Suceava (123), Hunedoara (58), Arad (54), București (51) și Galați (44).

Cele mai multe infectări au fost înregistrate până acum în Suceava (2733), București (1255), Arad (550), Hunedoara (492), Neamț (461), Bihor (449), Timiș (449), Botoșani (446), Brașov (429) și Mureș (423).

În Diaspora, numărul românilor infectați cu SARS-CoV-2 a ajuns la 2.205. Dintre acești, 88 au decedat, iar 21 s-au vindecat. Cele mai multe cazuri de contaminare în rândul conaționalilor noștri s-au înregistrat în Italia – 1.247. Tot aici au fost consemnate și cele mai multe decese – 27.