Serviciul Român de Telecomunicații Speciale a anunțat că de vineri, 15 ianuarie, ora 15.00 până duminică, 17 ianuarie ora 11.00 s-au programat 209.270 de persoane pe platforma specială pentru vaccinarea anti-COVID. Cea de-a doua etapă a campaniei de vaccinare a început vineri și este dedicată persoanelor cu vârste de peste 65 de ani, bolnavilor cronici și angajațișor din domeniul esențial.
În intervalul menționat, STS anunță că s-au prograt 209.270 de cetățeni astfel: 115.954 dintre ei sunt adulți cu vârste peste 65 de ani, 46.806 sunt persoane care suferă de afecțiuni cronice, în timp ce 46.510 sunt angajați în domeniile esentiale, anunță instituția într-un comunicat, potrivit News.ro.
Cei mai mulți dintre românii care s-au înscris în cea de-a doua etapă a campaniei de vaccinare s-au programat online, prin platforma dezolvată de autorități:https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/.
„Din punct de vedere al modalităţii de accesare a platformei, programarea persoanelor din etapa II s-a realizat astfel: individual direct în platformă – 104.655 de persoane; prin intermediul medicilor – 13.343 de persoane; telefonic, prin Call Center – 29.825 de persoane; prin intermediul angajatorului – 61.447 de persoane din domenii esenţiale.
Având în vedere că platforma de programare se actualizează conform datelor transmise de INSP, recomandăm cetăţenilor să acceseze periodic aplicaţia pentru a verifica introducerea unor noi centre de vaccinare sau apariţia locurilor disponibile pentru vaccinare”, precizează cei de la STS.
Totodată, Serviciul Român de Telecomunicații Speciale a mai precizat că persoanele care suferă de o afecțiune cronică se mai pot programa și prin:
Pentru aceste trei modațități de programare, sistemul informatic interoghează baza de date a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, pentru a putea valida afecțiunea. În cazul în care persoana nu regăsește și nu se poate programa în platformă, este necesară contactarea medicului de familie, care poate face înregistrarea în platofmră, dacă bolnavul își ateste afecțiunea.
„Acesta poate înscrie şi programa persoane cu afecţiuni cronice sau poate doar să le înscrie, urmând ca acestea să se autentifice pe baza CNP şi să se programeze individual. În acest caz, nu este obligatorie interogarea bazei de date a CNAS”, informează STS în comunicat.