Peste 2.000 de persoane au murit în urma seismelor violente care s-au produs în vestul Afganistanului. Căutările continuă

Peste 2.000 de persoane au murit în urma seismelor violente care s-au produs în vestul Afganistanului. Căutările continuă
Sursa Foto: Captură Video/ Twitter - @HADIANews

Potrivit estimărilor publicate duminică de guvernul taliban, cel puţin 2.000 de persoane și-au pierdut viața după seria de cutremure din Afganistan, care a lovit sâmbătă.

Numărul continuă să crească pe măsură ce cadavrele sunt recuperate din molozul așezărilor afectate de seism, informează AFP, notează Agerpres.

Seismul din Afganistan, soldat cu cel puţin 2.000 de morţi

Cutremurul de 6,3 grade, urmat de opt replici puternice, din Afganistan, a distrus peste 1.300 de locuinţe şi a lovit regiuni situate la 30 de kilometri nord-vest de oraşul Herat, potrivit autorităţilor afgane.

De asemenea, conform Institutului de geofizică al Statelor Unite, o nouă replică, de 4,2 grade, s-a produs duminică dimineaţă, în jurul orei 7:00 (2:30 GMT).

Mullahul Janan Sayeq, purtătorul de cuvânt al Ministerului pentru gestionarea dezastrelor, a descris seismul drept „un cutremur fără precedent” şi a anunţat un bilanţ 2.053 de morţi în 13 sate.

„Facem tot ce putem pentru gestionarea victimelor”, a spus acesta reporterilor din Kabul, menționând că „operaţiunile de căutare în zona afectată (erau) în curs de desfăşurare”.

Echipele speciale de salvare au continuat, duminică, în districtul rural Zinda Jan să sape tranșee în grămezile de moloz, dar speranțele de a găsi supraviețuitori au dispărut.

În zona în care s-a produs cutremurul au început să sosească ajutoare, inclusiv apă, alimente, corturi şi sicrie pentru persoanele decedate extrase de sub dărâmături de bărbaţi înarmaţi cu târnăcoape şi lopeţi, dar şi cu ajutorul excavatoarelor.

Cadavrele erau învelite în pături în timp ce erau săpate morminte în pământul stâncos. „Toată lumea caută cadavre şi nu ştim dacă au mai rămas sub dărâmături”, a declarat Khalid, un voluntar în vârstă de 32 de ani, care nu a dorit să-şi dezvăluie numele complet. „Aceşti oameni au fost zdrobiţi”, a adăugat el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`