Peste 100 de situri din patrimoniul ucrainean, distruse în urma războiului. Consiliul Europei cere Kremlinului să oprească distrugerea bisericilor

Publicat: 14 04. 2022, 12:57
Actualizat: 19 04. 2022, 15:49
Foto: Pixabay.

Reprezentanţii din partea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa împreună cu cei de la Consiliul Europei au făcut apel, joi către Rusia să oprească distrugerea  și deteriorarea spațiilor religioase şi a lăcaşurilor de cult din Ucraina, potrivit unui comunicat, citat de The European Times.

”Suntem oripilaţi de distrugerea locurilor religioase”

”Suntem oripilaţi de distrugerea locurilor religioase şi a lăcaşurilor de cult: biserici, sinagogi şi moschei. Ele sunt vitale pentru diversele comunităţi religioase ale ţării, mai mult ca niciodată în perioade de criză”,

”În calitate de reprezentanţi ai ambelor organizaţii angajaţi să promoveze dialogul paşnic, solicităm Rusiei să oprească distrugerea locurilor religioase şi a lăcaşurilor de cult, care, împreună cu uciderea fără discernământ a zeci de mii de civili, constituie crime împotriva umanităţii”, se mai arată în document.

Pe lista clădirilor distruse sunt și monumente istorice, unele datând din secolele XI, XII

Peste 100 de situri din patrimoniul ucrainean au fost distruse de la începutul atacului din partea Rusiei în Ucraina pe 24 februarie, susține directorul UNESCO, într-un interviu pentru AFP.

Potrivit camerunezul Lazare Eloundou Assomo prin semnatarea convenţiei de la Haga din 1954, Ucraina şi Rusia au obligaţia de a proteja patrimoniul cultural în caz de conflict armat, acesta specificând că  „distrugerea deliberată a siturilor marcate de emblema albastră” poate fi văzută ca o crimă de război.

Pe lista locurilor deteriorate se numără și monumente istorice, unele datând din secolele XI, XII, şi altele cu arhitectura din epoca sovietică de la începutul secolului XX. Printre acestea se numără biserici, biblioteci, catedrale cu obiecte liturgice unice, teatre, ca cel din Mariupol,.

Lazare Eloundou Assomo a mai spus: „Suntem în contact strâns cu profesionişti ucraineni care îşi asumă riscuri în fiecare zi pentru a-şi proteja istoria şi moştenirea. Le oferim consiliere tehnică şi echipamente, de exemplu pentru a face faţă incendiilor şi bombardamentelor”.

„Într-o situaţie de război, există filiere de trafic, motiv pentru care UNESCO a cerut ţărilor, în special celor limitrofe, să fie vigilente cu privire la patrimoniul, obiectele culturale, care ar putea veni din Ucraina, lucrăm cu Interpol şi cu partenerii noştri. pentru a preveni acest lucru”, potrivit acestuia.

În ceea ce priveşte cele şapte situri clasate în patrimoniul mondial al UNESCO, ele nu sunt deocamdată avariate, potrivit informaţiilor UNESCO.