Peste 100.000 de oameni protestează în Germania împotriva partidului de extremă dreapta AfD, după ce s-a aflat că politicienii au pus la cale deportări în masă

Publicat: 21 01. 2024, 10:30

Protestele s-au desfășurat în aproximativ 100 de locații, după ce s-a aflat despre întâlnirea partidului AfD cu neo-naziștii pentru a discuta despre deportarea celor despre care consideră că nu au reușit să-i integreze, inclusiv cetățeni germani.

Politicienii, bisericile și antrenorii din Bundesliga au îndemnat oamenii să protesteze împotriva AfD

La Frankfurt, aproximativ 35.000 de persoane s-au alăturat unui apel sub bannerul „Apărați democrația – Frankfurt împotriva AfD”, marșând în inima financiară a Germaniei. Un număr similar, unii cu afișe precum „Nazis out”, a apărut în orașul nordic Hanovra.

Protestele au avut loc, de asemenea, în orașe precum Braunschweig, Erfurt și Kassel și în multe orașe mai mici, arătând un nivel mare de mobilizare în fiecare zi în ultima săptămână.

În total, au fost convocate demonstrații în aproximativ 100 de locații din Germania de vineri până în weekend, inclusiv duminică la Berlin, anunță The Guardian.

Protestele au început după ce s-a constatat că membrii partidului AfD au participat la întâlniri cu neo-naziști și alți extremiști pentru a discuta despre deportarea în masă a migranților, solicitanților de azil și cetățenilor germani de origine străină despre care se consideră că nu s-au integrat.

AfD e pe primul loc în toate cele cinci state din estul Germaniei, dintre care trei organizează alegeri la sfârșitul acestui an, sursă foto: captură YT

Printre participanții la discuțiile din apropierea orașului est-german Potsdam s-a numărat Martin Sellner, un lider al Mișcării Identitare din Austria, care subscrie la teoria conspirației „marelui înlocuitor” care susține că există un complot al migranților non-albi pentru a înlocui „nativii” Europei ” – populația albă.

Vestea acestei întâlniri a transmis valuri de șoc în întreaga Germanie, într-un moment în care AfD pare să fie în creștere în sondajele de opinie, cu doar câteva luni înainte de trei alegeri regionale majore din estul Germaniei, acolo unde sprijinul pentru AfD este mare.

Olaf Scholz s-a alăturat unei demonstrații weekendul trecut

Partidul anti-imigrație a confirmat prezența membrilor săi la întâlnire, dar a negat că și-a asumat proiectul de „remigrare” susținut de Sellner.

Politicieni de frunte, inclusiv cancelarul Olaf Scholz, care s-a alăturat unei demonstrații weekendul trecut, au declarat că orice plan de a expulza imigranți sau cetățeni deopotrivă echivalează cu „un atac împotriva democrației noastre și, la rândul său, împotriva noastră tuturor”.
El a îndemnat „toți cetățenii să ia atitudine – pentru coeziune, pentru toleranță, pentru Germania noastră democratică”.

Friedrich Merz, liderul partidului conservator de opoziție CDU, a scris online că este „foarte încurajator faptul că mii de oameni demonstrează pașnic împotriva extremismului de dreapta”.

Pe lângă membrii AfD, doi membri ai fracțiunii de extremă dreapta Werteunion a CDU au mai fost la întâlnirea de lângă Potsdam citată de Correctiv.

Pe fondul indignării din cauza întâlnirii de la Potsdam, liderul Werteunion, Hans-Georg Maassen, a declarat sâmbătă că a decis să se despartă de CDU. Grupul a spus că are aproximativ 4.000 de membri, dintre care mulți erau inițial membri ai CDU sau ai partidului înrudit al CDU, CSU, din Bavaria.

Formată în 2013 ca o forță anti-establishment și anti-euro de către academicieni și economiști, AfD s-a transformat rapid într-un partid anti-imigranți, renunțând la fondatorii săi inițiali.

A câștigat o simpatie deosebită în 2015, când aproximativ un milion de migranți și refugiați au sosit în Germania, iar partidul a intrat pentru prima dată în Bundestag în 2017, inițial ca principal partid de opoziție.