Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a vorbit în cadrul conferinței telefonice obișnuite cu reporterii și a acuzat că „restricțiile ilegale” impuse Rusiei de către țările occidentale vor purta vina unei o potențiale crize alimentare „foarte profundă”. Peskov a avertizat, de asemenea, că sancțiunile impuse de UE asupra petrolului rusesc vor afecta piața globală a energiei, dar a declarat că Moscova ar putea redirecționa exporturile pentru a-și limita propriile pierderi. Rusia a blocat porturile ucrainene, dar încearcă să arunce vina pentru lipsa livrărilor de cereale pe sancțiunile occidentale iar miercuri, Papa a reamintit în discursul său de miercuri că grâul nu ar trebui să devină o armă de război.
În urmă cu o zi, liderii europeni au făcut apel la țările africane, care se confruntă cu „un scenariu catastrofal” de penurie de alimente și de creștere a prețurilor, să nu cadă în plasa campaniei de propagandă a Kremlinului care prezintă iminenta criză alimentară mondială ca fiind rezultatul sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei.
Președintele Uniunii Africane, președintele senegalez Macky Sall, le-a spus marți, 31 mai, liderilor Uniunii Europene că împiedicarea exporturilor de cereale ale Ucrainei, prin blocarea porturilor acestei țări de către Rusia, pregătește terenul pentru un „scenariu catastrofal” de penurie generalizată și de creștere a prețurilor pe continentul său, potrivit The Associated Press. Țările africane au importat 44% din grâul lor din Rusia și Ucraina între 2018 și 2020, potrivit datelor Organizației Națiunilor Unite (ONU). Banca Africană pentru Dezvoltare raportează deja o creștere de 45% a prețurilor la grâu pe acest continent.