Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Peru că, în urma apariției unui focar de epidemie cu virusul febrei Dengue în regiunile din nord-estul și estul țării, guvernul peruan a declarat la data de 9 februarie 2020 stare de urgență sanitară pentru o perioadă de 90 de zile în departamentele Loreto, Madre de Dios și San Martín, arată un comunicat de presă.
Ministerul Sănătății din Republica Peru a confirmat existența a peste 2.628 de cazuri în cele trei departamente menționate.
Astfel, se recomandă evitarea deplasărilor în aceste regiuni, precum și vaccinarea în cazul tranzitării acestor zone. Pentru informații cu privire la caracteristicile virusului febrei Dengue, simptomele și măsurile preventive pentru evitarea contaminării, cetățenii români pot accesa pagina de internet a Institutului peruan de sănătate publică https://dengue.ins.gob.pe/. Printre principalele măsuri de prevenție se numără folosirea apei îmbuteliate, igiena corporală și spălarea frecventă a mâinilor într-un ciclu de cel puțin 20 de secunde.
Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României în Republica Peru: +5114409396, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii unui Call Center, în regim de permanență.
De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție numărul de telefon de permanență al Ambasadei României în Republica Peru: +51989483013.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://lima.mae.ro, www.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care le oferă informații şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!”.