Persoanele nevaccinate ar putea pierde indemnizația de șomaj în Germania
Potențiala introducere a vaccinării obligatorii împotriva COVID-19 în Germania ar putea avea repercusiuni pe piața muncii, deoarece persoanele nevaccinate și-ar pierde dreptul la indemnizația de șomaj, iar angajatorilor li s-ar permite să respingă solicitanții dacă nu sunt vaccinați.
Restricții dure pentru peroanele nevaccinate în Germania
„Numai atunci când există o obligație generală de vaccinare, iar încălcările au și consecințe legale, angajatorii pot respinge un solicitant pentru că nu a fost vaccinat sau recuperat”, a declarat șeful Biroului Federal al Muncii, Detlef Scheele, pentru Funke Medien Gruppe, scrie euractiv.com.
Dacă Germania ar introduce vaccinările obligatorii, Oficiul Federal al Muncii ar „examina, de asemenea, dacă lipsa vaccinării duce la o perioadă de blocare” a prestațiilor de șomaj.
Germania dezbate în prezent introducerea vaccinării obligatorii. Miercuri, Bundestagul a dezbătut pentru prima dată cerința de vaccinare împotriva COVID-19, iar un vot pe subiectul controversat este planificat în martie.
Social-democrații militează pentru introducerea vaccinărilor obligatorii. Ministrul Sănătății Karl Lauterbach spune că este singura modalitate de a pune capăt pandemiei. „Trebuie să acționăm acum”, a subliniat el în timpul dezbaterii parlamentare.
Guvernul evaluează în prezent efectele potențiale ale vaccinărilor obligatorii pe piața muncii. Scopul este ca „vaccinarea obligatorie să fie eficientă, iar companiile să își poată continua activitatea fără nicio pierdere de personal”, a declarat purtătorul de cuvânt al SPD pentru sănătate, Heike Baehrens, pentru Stuttgarter Nachrichten.
Vaccinul împotriva variantei Omicron
Pfizer și BioNTech au început marți să testeze un vaccin Covid care vizează în mod specific varianta omicron, pe măsură ce crește îngrijorarea că injecțiile actuale nu rezistă împotriva infecțiilor și a bolilor ușoare cauzate de tulpina descoperită cu puțin peste două luni în urmă.
Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA au descoperit într-un studiu publicat săptămâna trecută că o doză de rapel de vaccin Pfizer a fost eficientă în proporție de 90% în prevenirea spitalizării de omicron la 14 zile după administrarea celei de-a treia injecții.
Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a subliniat că din cauza nivelului ridicat de transmisibilitate se creează condițiile apariției unei noi tulpini: „Condițiile sunt ideale pentru apariția altor variante”, a adăugat el.