29 iunie 2022 a intrat în istorie ca cea mai scurtă zi. Apoi a devenit clar că temerile oamenilor de știință au fost confirmate și planeta a început să se învârtă mai repede. Desigur, fenomenul poate fi explicat prin mulți factori, dar cu toate acestea, niciun savant nu a exprimat încă motivul exact al creșterii vitezei de rotație a planetei.
În mediul online, fenomenul natural a primit deja statutul de dezastru. Și printre consecințele cele mai frecvent menționate sunt tsunami-urile, uraganele și apoi sfârșitul lumii. Trebuie să înțelegem cât de grav este totul și dacă omenirea este într-adevăr în pericol?
În general, trebuie să înțelegeți că Pământul nu este o sferă perfectă, așa că rotația sa nu poate fi numită stabilă. Adesea se rătăcește din cauza factorilor externi și interni (din cauza schimbărilor climatice bruște). Deci, una dintre ipoteze este legată de faptul că lumea se confruntă cu o criză climatică.
Pe măsură ce calotele de gheață de la polii Pământului se topesc mai mult în fiecare an, ele pun mai puțină presiune pe partea de sus și de jos a planetei. Unii cercetători cred că acest lucru schimbă forma generală a scoarței terestre în ceva apropiat de o sferă obișnuită, determinând creșterea ratei de rotație.
Cu cât Pământul se rotește mai repede, cu atât zilele devin mai scurte. Cu o creștere a vitezei de 1,5 km/h, ziua va deveni cu un minut și jumătate mai scurtă. Și în această situație, ceasul intern al unei persoane este puțin probabil să observe diferența. Dar dacă viteza crește la 160 km/h (aceasta este doar o presupunere), ziua va dura aproximativ 22 de ore. Ceea ce este foarte rău nu numai pentru oameni, ci și pentru animale și plante.
La viteze foarte mari, de-a lungul timpului, scoarța terestră se va mișca și ea. „Sunt cutremure uriașe în fața noastră”, a declarat pentru The Idealist omul de știință Witold Fraczek, analist la ESRI, care produce software pentru sisteme de informații geografice. „Plăcile tectonice se vor mișca rapid, iar acest lucru va avea consecințe catastrofale pentru viața de pe glob.”
Și dacă rotația Pământului s-ar accelera încet, ar trage atmosfera împreună cu ea – și s-ar putea să nu observăm prea multe diferențe în modelele meteorologice. „Diferența de temperatură va continua să fie principalul motor al vântului”, a declarat astronomul NASA Sten Odenwald pentru The Idealist. Cu toate acestea, evenimentele meteorologice extreme vor deveni și mai devastatoare. „Uraganele vor apărea mai repede”, notează omul de știință, „și vor avea mai multă energie”.
Creșterea vitezei de rotație a Pământului înseamnă că apa din oceane va începe să se acumuleze în regiunea ecuatorială. Cu o creștere a vitezei cu 1,6 km/h, nivelul apei din jurul său va crește cu câțiva centimetri în câteva zile. Accelerează cu 160 km/h – ecuatorul va începe să se scufunde. „Cred că bazinul Amazonului, Australia de Nord, ca să nu mai vorbim de insulele din regiunea ecuatorială, toate ar merge sub apă”, spune Frachek. „Nu pot spune cât de adânc, nu sunt sigur, dar aproximativ 9 până la 19 metri.”
Acestea sunt doar teorii ale oamenilor de știință. Chiar dacă Pământul așteaptă vreo schimbare globală, acestea vor avea loc nu mai devreme de câteva miliarde de ani, relatează peopletalk.