Lumea vinului din Italia vede la orizont cel mai important moment al procesului de producție, dar este tot mai temătoare că ar putea pierde cel puțin 100 de mii de muncitori români, care vin anual la muncă în peninsulă, dar care ar putea fi descurajați acum de noile restricții pentru călătoriile dinspre România, ce presupun o carantină de 14 zile la intrarea pe teritoriul statului italian.
Este stare de alarmă în peisajul agricol italian, unde reprezentanții fermelor solicită sprijin și posibilitatea de a înlocui muncitori străini, astfel încât să salveze culturile și recolta expusă unui pericol iminent odată cu închiderea frontierelor pe fondul pandemiei de coronavirus. Declarația îi aparține lui Ettore Prandini, președintele Coldiretti, care, cu cei peste jumătate de milion de membri ai săi, este prinicpala organizație italiană de fermieri atât la nivel național, cât și european. Oficialul a cerut teste și vouchere, trasmițându-i o scrisoare lui Roberto Speranza, ministrul italian al sănătății, cu referire la extinderea stării de urgență.
El a explicat că ordonanța, prin care a fost dispusă carantina pentru cetățenii care au fost în România și Bulgaria în ultimele 14 zile, ar putea avea un efect negativ asupra celor peste o sută de mii de muncitori sezonieri din sectorul agricol care vin anual din țara noastră și care reprezintă cea mai prezentă comunitate din taberele italiene, respectiv asupra celor aproximativ 10.000 de bulgari, și vine în cea mai delicată fază a sezonului.
„Fără a aduce atingere nevoii de a nu scădea nivelul actual de atenție pentru siguranța sănătații, pe care îl împărtășim ca antreprenori și cetățeni, trebuie găsite soluții alternative pentru a evita ca rezultatele unui întreg an agricol să fie compromise serios. Companiile noastre au anunțat imediat că sunt gata să își asume costurile pentru supunerea muncitorilor străini la testare, astfel încât să le ofere posibilitatea de a participa la operațiunile de colectare – în mod evident, în cazul unui rezultat negativ”, a scris Prandini, în scrisoarea adresată ministrului italian al sănătății, potrivit Italia a Tavola.
Nu numai că măsurile de carantină pun în pericol operațiunile de colectare din vară, când sunt adunate fructe și legume, dar ar putea periclita și recolta din august, care continuă în septembrie și octombrie, cu strugurii mari (Sangiovese, Montepulciano, Nebbiolo), și care se termină abia în septembrie (Aglianico și Nerello).
Pentru a stimula sectorul, Coldiretti cere ca, pe lângă testare și carantină activă, să se prevadă publicarea noului decret privind fluxurile, dar să se meargă mai departe și cu simplificarea voucherului „agricol”, care poate reduce birocrația și permite studenților și pensionarilor italieni să muncească în mediul rural, într-un moment în care mulți lucrători sunt disponibilizați, iar cele mai vulnerabile segmente ale populației sunt în dificultate.