Pentagon: Mișcarea de trupe ruse din regiunea Kiev nu e o retragere, ci o repoziționare. Să nu ne mințim singuri
John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a declarat, marți, că trupele ruse nu se retrag din regiunea Kievului, așa cum pretind rușii, ci doar se repoziționează. Azi, în contextul noilor negocieri de la Istanbul, Vladimir Medinski, negociatorul-șef al rușilor, a spus că armata rusă va reduce drastic activitatea în zona Kiev și Cernihiv, ca un soi de pas făcut spre dezescaladarea conflictului. Americanii și britanicii au transmis deja că au dubii cu privire la sinceritatea rușilor.
Pentagonul avertizează că forțele ruse nu se retrag din zona Kievului
„Credem că ce se întâmplă e doar o repoziționare, nu o retragere reală, și toți trebuie să fim pregătiți pentru o nouă ofensivă majoră împotriva mai multor zone din Ucraina. Asta nu înseamnă că amenințarea față de Kiev s-a încheiat”, a declarat John Kirby, citat de CNN.
Kirby a făcut apoi un apel să nu ne autoiluzionăm cu privire la adevăratele intenții ale Moscovei: „Să nu ne mințim singuri privind recentele susțineri ale Kremlinului că va reduce atacurile militare în zona Kievului sau alte informații că își retrag trupele”.
Acesta a mai precizat că numărul militarilor ruși care se depărtează de Kiev nu e nici pe departe aproape de numărul uriaș desfășurat în zonă și că Rusia continuă să bombardeze capitala ucraineană.
„Estimăm că e vorba de o simplă repoziționare pentru folosirea trupelor în alte părți ale Ucrainei. Nu știm exact unde”, a insistat Kirby.
Anterior, Antony Blinken, secretarul de stat american, afirmase că SUA ţin cont de „ceea ce face Rusia şi nu de ceea ce spune Rusia”.
Și britanicii sunt sceptici în privința așa-ziselor concesii anunțate de Rusia
Premierul britanic Boris Johnson a subliniat, într-o discuție la telefon cu preşedintele american Joe Biden, omologul francez Emmanuel Macron, premierul italian Mario Draghi și cancelarul german Olaf Scholz, că „trebuie să judecăm regimul lui Putin după acţiunile sale, nu după cuvintele sale”.
Cei cinci lideri „au convenit că nu poate exista nicio relaxare în fermitatea Occidentului, atât timp cât nu se va termina oroarea la care e supusă Ucraina”, a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street.
„Vladimir Putin învârte cuţitul în rana deschisă a Ucrainei pentru a forţa această ţară şi pe aliaţii săi să capituleze”, a mai precizat guvernul britanic.