Pensii mai mici pentru toată lumea! Oamenii s-au revoltat și ies în stradă: Pică Guvernul?

Publicat: 08 01. 2019, 08:49
sursă foto: adevarul.ro

Pensionarii spanioli n-au mai suportat, astfel că au ieșit să-și manifeste nemulțumirile în stradă, în numeroașe orașe din țară, cerând recalcularea pensiilor și îndemnând la ocuparea drumurilor după modelul „vestelor galbene” în Franța, relatează AFP preluat de ziaruldeiasi.ro.

Coordonarea de stat pentru apărarea sistemului public de pensii (COESPE) au îndemnat la manifestații într-o sută de orașe. Oamenii doresc niște „pensii demne”.

Astfel, scrie sursa citată, pe Gran Vian, cel mai mare și mai cunoscut bulevard din Madrid, mii de pensionari au cerut, sâmbătă seară, ca pensiile să nu fie mai mici de 1.080 de euro pe lună.

„Azi, mulţi dintre copiii mei emancipaţi primesc un ajutor din partea mea, deşi am o pensie sub 900 de euro. Fiica mea este plătită cu 500 de euro pentru un serviciu după-amiaza şi plăteşte 450 de euro chirie, aşa că atunci când fac cumpărături cumpăr pentru doi şi locuiesc împreună cu unul dintre fiii mei. Aş vrea ca spaniolii să fie mai revoluţionari, ca francezii, însă fără agresivitate. Mi-aş pune vesta galbenă, dar fără să sparg vreo vitrină”, dă asigurări această pensionară”, a spus Mari Carmen Velarde, o fostă şoferiţă de taxi, în vârstă de 73 de ani, care a ieșit în stradă să reclame actualul sistem de pensii.

Pedro Sanchez, premierul Spaniei din iunie 2018, este suținut de o majoritate șubredă în Parlament, în condițiile în care următoarele alegeri legislative sunt prevăzute pentru anul 2019.
pensia medie a atins în noiembrie 1.106 euro pe lună, o creştere cu 3,4% faţă de anul trecut.

Cu toate acestea, notează aceeași sursă, „aici sunt peste trei milioane de pensionari care primesc mai puţin de 400 de euro pe lună, iar de aceea noi reclamăm o pensie minimă de 1.080 de euro pe lună”, afirma și Angel Luis Parra, un fost muncitor în construcţii, în vârstă de 62 de ani, care purta o banderolă a Sindicatului Co-Bas.

Fostul muncitor insistă asupra importanţei schimbării condiţiilor de muncă ale tinerilor. „Pedro Sanchez nu şi-a respectat promisiunea de a abroga reforma dreptului muncii (din 2012), iar drama, în Spania, astăzi, este că oamenii au contracte pe perioadă parţială cu salarii mizerabile”, denunţă el.