Pedro Sanchez: „Voi cere încrederea parlamentului pentru a forma un guvern progresist” / Premierul Spaniei are nevoie de voturile separatiștilor catalani

Pedro Sanchez: „Voi cere încrederea parlamentului pentru a forma un guvern progresist” / Premierul Spaniei are nevoie de voturile separatiștilor catalani
Prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Eduardo Parra

Prim-ministrul în exercițiu al Spaniei, Pedro Sanchez, a anunțat miercuri că intenționează să ceară sprijinul camerei inferioare din parlamentul spaniol pentru a forma un nou guvern la Madrid, în contextul situației incerte pe care au generat-o alegerile generale din 23 iulie, transmite Reuters.

Pedro Sanchez va cere încrederea parlamentului spaniol „pentru a forma un guvern progresist”

Într-un discurs către parlamentarii din Partidul său Socialist (PSOE), Pedro Sanchez a declarat: „Voi cere încrederea parlamentului pentru a forma un guvern progresist”.

El spune că PSOE, care după alegerile parlamentare de luna trecută are al doilea număr de mandate, va încerca să obțină, joi, funcția de președinte al camerei inferioare.

Alegerile generale din iulie nu au avut un câștigător clar. Conservatorii din Partidul Popular (PP) au obținut cel mai mare număr de mandate, dar nu îndeajuns de multe cât să dețină majoritatea. De atunci, atât PP, cât și PSOE au început negocierile cu formațiunile mai mici în speranța că vor aduna suficient sprijin pentru a forma următorul guvern.

Sanchez, care în 2018 venea pentru prima oară la putere, conduce Spania din 2020 grație unei coaliții minoritare cu Podemos, formațiune de extremă-stânga.

În declarația de miercuri nu a menționat numele viitorilor parteneri, dar anterior afirma că își dorește să se alieze cu Sumar, o alianță de extremă-stânga din care face parte și Podemos.

Împreună, PSOE și Sumar ar avea 152 de mandate, ceea ce înseamnă că Pedro Sanchez ar avea nevoie de cele 14 voturi ale partidelor catalane separatiste Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) și Junts pentru învestirea guvernului.

ERC s-a arătat dispus să negocieze un acord, însă Junts, un partid chiar mai radical, se ține tare și cere organizarea unui referendum privind independența Cataloniei și amnistie pentru separatiștii care au probleme penale după criza din 2017. Printre alții este vorba despre liderul exilat Carles Puigdemont, pentru care autoritățile spaniole încearcă să obțină extrădarea din Belgia.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`