Pedepse mai aspre pentru cei care au condus fără permis și au produs tragediile din România

Pedepse mai aspre pentru cei care au condus fără permis și au produs tragediile din România
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

O inițiativă legislativă propune pedepse mai aspre pentru șoferii care nu dețin un permis de conducere și pentru cei care le încredințează autovehiculul. Gestul vine ca urmare a unor tragedii care au șocat opinia publică.

Pedeapsa cu închisoarea de la 5 la 10 ani

Noul proiect depus la Senat de senatorii Robert Cazanciuc (PSD) și Daniel Fenechiu (PNL) schimbă din nou regulile în cazul șoferilor. Inițiativa propune introducerea unui alineat nou care prevede pedeapsa cu închisoarea de la 5 la 10 ani în cazul în care șoferul fără permis de conducere a produs un accident care a dus la moartea unei sau mai multe persoane.

Mai exact, noul alineat arată că, „dacă, urmare a faptei prevazute în alin. (1), s-a produs un accident de circulație care a avut ca urmare pagube materiale sau vătămarea integrității corporale sau a sănătății uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 4 la 8 ani, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 10 ani”.

Totodată, este propusă și modificarea alineatului 1 al articolului 335, astfel că pedeapsa doar pentru că te-ai urcat la volan fără permis se majorează de la 1 la 5 ani la un interval de la 3 la 7 ani. Aceleași pedepse sunt prevăzute și în cazul persoanelor care încredințează autovehiculele, anunță Ziare.

Nu se va putea dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere

De asemenea, nu se va putea dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. Inițiativa vine în urma unui accident produs chiar în parcarea unui parc, care a dus la moartea unui băiat în vârstă de 9 ani și a lăsat-o infirmă pe sora sa mai mică, în vârstă de 7 ani.

Cel care s-ar fi aflat la volan, în vârstă de 17 ani, a fugit inițial de la locul accidentului. El ar fi fost lăsat să conducă de un prieten, care ar fi trebuit să îi ducă mașina unchiului său.

Proprietarul a afirmat inițial că el l-a trimis pe nepot, însă ulterior și-a schimbat declarația, potrivit Antena 3 CNN, spunând că nu știa că mașina a fost ridicată din service.

Unul dintre evenimentele care au afectat cel mai rău opinia publică și a produs o schimbare majoră în cazul șoferilor a fost accidentul care a dus la moartea unei fetițe în vârstă de doar 4 ani din județul Iași. Inițial, șoferița a primit o pedeapsă cu suspendare, fiind ulterior acuzată de ucidere din culpă, potrivit Adevărul.

Legea Anastasia, inițiată tot de către senatorii Cazanciuc și Fenechiu, a fost promulgată de președintele României pe 7 iulie 2023 și prevede că șoferii care se urcă la volan sub influența alcoolului sau a drogurilor, dar și în cazul în care nu dețin permis de conducere și provoacă accidente mortale, ajung în spatele gratiilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)