Pe unde ar intra Rusia în România în cazul unei invazii. Scenariile luate în calcul de armata SUA

Publicat: 20 01. 2022, 19:14
Actualizat: 24 01. 2022, 10:15
Surse: Unitățile ruse din apropierea Ucrainei sunt acum în „poziții de atac” Foto simbol: Hepta.ro / Sputnik / Vitaly Timkiv

Americanii iau în calcul două scenarii în cazul unei invazii a României de către trupe militare ruse. Primul vizează un atac cu efective mobilizate pe mare până la gurile Dunării, al doilea se referă la o invazie terestră dinspre teriotiile Republicii Moldova și al Ucrainei.

Ce se poate întâmpla în cazul unui atac al Rusiei

Generalul american în rezervă Ben Hodges, fost comandant al trupelor SUA în Europa și un cunoscător al regiunii Mării Negre, a realizat un raport privind o ipotetică invazie rusească asupra României.

Principalul factor de îngrijorare se referă la comasarea de către Rusia a unui număr mare de trupe în Crimeea, de unde poate controla Marea Neagră.

Potrivit Ziare.com, raportul precizează că dacă Rusia ar ataca România, ar ține în șah Europa pe două direcții – sudul și Balcanii, dar și centrul.

Cele două scenarii ale unui posibil atac terestru

Un punct strategic al NATO în țara noastră este ”Poarta Focșanilor”. Zona se întinde pe aproximativ 85 de km pătrați, în patru județe – Vrancea, Galați, Brăila și Buzău, între Râmnicu Sărat, Panciu și cursurile Prutului și Dunării.

Potrivit raportului, în acest caz, NATO nu și-ar putea aduce rapid trupele din cauza infrastructurii și a comunicațiilor precare din regiune, dar și a faptului că Rusia are influență în unele puncte de debarcare pentru trupele NATO.

Primul scenariu ar fi o operațiune amfibie de amploare, lansată în Peninsula Crimeea, unde Rusia a desfășurat forțe masive după anexarea ilegală a teritoriului. Aceste forțe pot ajunge în România pe Marea Neagră și pot debarca în zona gurilor Dunării.

Al doilea scenariu presupune ca, înainte de a intra în România, trupele rusești să treacă prin Ucraina și Republia Moldova. Ținând cont că în acest caz ar fi vorba despre pregătiri și dislocări masive de trupe, care implică timp și lipsa ”elementului-surpriză”, experții consideră că acest scenariu are puține șanse să fie pus în practică.