Pe punctul de a fi scoasă din țară cu forța, opozanta belarusă Kolesnikova și-a rupt pașaportul și l-a aruncat pe geam

Publicat: 09 09. 2020, 08:53
foto: Hepta.ro / Sputnik / Evgeny Odinokov

Opozanta belarusă Maria Kolesnikova și-a rupt pașaportul la granița cu Ucraina, pentru a evita să fie scoasă din țară cu forța. Cel puțin asta susțin Anton Rodnenkov și Ivan Kravtsov, care spun că au fost expulzați de serviciile de securitate ale regimului Lukașenko.

Pe punctul de a fi scoasă din țară cu forța, opozanta belarusă Kolesnikova și-a rupt pașaportul și l-a aruncat pe geam

„Ea (Kolesnikova) a fost împinsă cu forța în bancheta din spate, a țipat că nu pleacă nicăieri”, a afirmat Rodnenkov, la o conferință de presă desfășurată marți în Ucraina, potrivit Euronews. „Când și-a văzut pașaportul, care era în mașină, l-a rupt imediat și l-a aruncat pe geam”.

Kolesnikova, o membră a consiliului de coordonare creat de opoziție pentru negocierile cu președintele Aleksandr Lukașenko în ceea ce privește un eventual transfer de putere, a fost reținută luni la Minsk.

O zi mai târziu, marți, ei au fost duși la graniță, unde autoritățile le-au spus să treacă frontiera și să meargă în Ucraina. Kolesnikova a refuzat și a rămas pe partea belarusă, în custodia autorităților belaruse. În schimb, Rodnenkov și Kravtsov au traversat linia de frontieră.

„Maria Kolesnikova este o eroină. După 12 ore de interogatoriu – nu este clar unde – ea a continuat să ceară justiție, să ceară un avocat. Înțeleg că a fost dusă de serviciile speciale. Când Maria era la graniță și-a rupt pașaportul ca să nu existe posibilitate legală să meargă peste hotare. A fost o decizie foarte deșteaptă”.

Regimul Lukașenko, tactici similare pentru expulzarea disidenților

Într-o încercare de înăbușire a protestelor ce au început odată cu alegerile prezidențiale de acum o lună, în 9 august, regimul Lukașenko din Belarus a folosit tactici similare pentru a scoate cu forța din țară și alți opozanți.

Printre aceștia se numără și Svetlana Tihanovskaia, care, sub presiune, s-a refugiat în Lituania. Ea a afirmat, marți, că Lukașenko a fost slăbit serios de demonstrațiile de la Minsk. Cu această ocazie, fosta candidată la prezidențiale și-a repetat apelurile pentru sancțiuni internaționale împotriva liderului autoritar și a altor oficiali guvernamentali.

O altă asociată a lui Tihanovskaia, Antonina Konovalova, a dispărut, marți, după ce a fost amendată de către o instanță, pe motiv că a luat parte la protestele din weekend. În seara anterioară, poliția intra în scenă la un protest cu sute de persoane, care ieșiseră pe străzile Minskului în semn de solidaritate cu Kolesnikova.

Într-un interviu cu jurnaliști ruși, Lukașenko a insistat că a reușit să păstreze sprijinul majorității cetățenilor, susținând că a fost „tragic” pentru el să se confrunte cu proteste masive.

„Trebuie să protejez ceea ce a fost construit cu mâinile noastre, să protejez oamenii care au construit, iar ei sunt o majoritate covârștioare”, spune Lukașenko.