Criză politică la Chișinău: Omul oligarhului Plahotniuc, Pavel Filip, anunță mutarea ambasadei Republicii Moldova în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim
Pavel Filip, premierul în exercițiu de la Chișinău, a anunțat marți că Republica Moldova își mută ambasada la Israel din orașul Tel Aviv la Ierusalim, informează deschide.md.
”Am fost în situația să aprobăm de urgență aceste proiecte având în vedere instabilitatea și incertitudinea politică din țară, dar și ultimele evoluții politice prin care unul dintre partidele care au încercat să blocheze permanent aceste 2 proiecte încearcă să preia în mod ilegal puterea. Sunt două angajamente pe care le-am făcut anterior și vrem să avem certitudinea că ele vor fi respectate, indiferent de ceea ce se va întâmpla după alegerile anticipate”, a anunțat Pavel Filip.
Pavel Filip este considerat omul oligarhului Plahotniuc, care, după modelul Dragnea, susține mutarea ambasadei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.
Între timp, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anulat decretul semnat de Pavel Filip privind dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate în data de 6 septembrie. Iar Comisia de la Veneția a anunţat că va discuta pe 21 iunie sesizarea privind deciziile Curții Constituționale.
De asemenea, a venit poziţia României față de criza din Republica Moldova. Transmisă printr-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, poziţia ţării noastre contrastează cu cea exprimată ieri de ministrul Teodor Meleşcanu.
MAE român arată într-un comunicat de presă că „într-un stat democratic, voința cetățenilor, exprimată prin vot și reflectată în configurația politică a Parlamentului, este singura care asigură un proces politic legitim, bazat pe dialog”. Poziția este similară cu cea a UE și a statelor occidentale care au recunoscut dreptul coaliției PSRM – ACUM de a forma un guvern, în ciuda deciziilor Curții Constituționale.
Comunicatul vine după ce luni Ministrul român de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat că nu recunoaște noul Guvern de la Chișinău și susține organizarea alegerilor anticipate. Ulterior Ministerul Afacerilor Externe din România a declarat că poziția expusă de Teodor Meleșcanu era una proprie și nu poziția MAE oficială.