Patru alpinişti rămaşi blocaţi din cauza vremii nefavorabile pe Mont Blanc au fost găsiţi morți

Patru alpinişti rămaşi blocaţi din cauza vremii nefavorabile pe Mont Blanc au fost găsiţi morți
Sursa: Pixabay

Patru alpiniști din Italia și Coreea de Sud au fost găsiți morți pe cel mai înalt vârf al Mont Blancului din Alpi, marți, după ce au fost dispăruți de trei zile pe vreme rea, a anunțat prefectura franceză locală.

Alpiniștii „muriseră de epuizare”, a declarat pentru AFP prefectura Haute-Savoie, adăugând că salvatorii care au ajuns în cele din urmă la fața locului i-au găsit primii pe cei doi coreeni, aproape de cei doi italieni.

Un elicopter de la poliția montană PGHM cu sediul în Annecy a reușit să aterizeze în jurul orei 13:30 (11:30 GMT) și a găsit cadavrele între 100 și 200 de metri (330-660 picioare) de vârf.

„Au fost coborâte cadavrele” din munte și „familiile au fost informate”, a spus filiala Chamonix a PGHM.

Un grup de salvamontisti italieni a ajuns la vârf pe jos după ce a plecat dimineața, dar nu a observat cadavrele, a adăugat poliția.

Poliția a fost alertată sâmbătă seara despre „trei petreceri de alpinism dispărute în apropierea vârfului Mont Blanc, în condiții meteorologice foarte proaste”.

Partidele plecaseră „fără călăuze”, a spus prefectura.

Un efort intens de salvare a recuperat doi coreeni, care erau în viață, la 4.100 de metri (13.450 de picioare) duminică dimineață.

Dar vremea s-a înrăutățit ulterior, lăsând salvatorii în imposibilitatea de a continua căutarea celor care încă erau pe munte în zilele următoare.

Încă de marți dimineața, un elicopter de căutare se întorsese de la Mont Blanc, deoarece nu putea găsi o cale prin nori.

Un comandant senior PHGM a declarat pentru cotidianul regional Le Dauphine Libere că au contactat pentru scurt timp la italieni prin telefon și au descoperit locația lor la 4.600 de metri în sus, pe faţa de nord a Mont Blanc, dar că conexiunea s-a întrerupt.

La 4.809 de metri, Mont Blanc este cel mai înalt vârf din vestul Europei și foarte popular cu alpiniștii din întreaga lume.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră