EXCLUSIV // Cetatea Tighina “restaurată” cu termopane, BCA și teracotă / Istoric: „Se distruge autenticitatea și integritatea monumentului care sunt criterii de bază UNESCO”

EXCLUSIV // Cetatea Tighina “restaurată” cu termopane, BCA și teracotă / Istoric: Se distruge autenticitatea și integritatea monumentului care sunt criterii de bază UNESCO
sursa foto: Sergiu Mustețea/Facebook

EXCLUSIV // Cetatea Tighina (Bender), important monument istoric medieval, situat în regiunea separatistă din Transnistria, se află într-o stare deplorabilă după ce a fost recent “restaurată” cu termopane, BCA și teracotă.

Istoricul Sergiu Musteață a publicat pe pagina sa de Facebook fotografii în care atrage atenție asupra modului dezastruos în care a fost restauratăCetatea Tighina.În unele părți au apărut teracotă, termopan, dar și țiglă,materiale de construcție și de finisaj care nu au ce căuta într-un monument și care distrug practic specificul istoric. Mai mult, pe interiorul fortificației sunt săpate fundamente de beton.

„Pentru toți cei interesați de domeniile conservării, restaurării, reabilitării monumentelor istorice… Cetatea Bender (Tighina) – așa ceva se numește distrugere, mutilare și batjocoră față de moștenirea culturală!!!”, a scris istoricul Sergiu Musteață.

Contactat de B1.RO, istoricul Sergiu Musteață a vorbit în exclusivitate despre importanța monumentului și consecințele nefaste ale restaurării necorespunzătoare. În viziunea sa, Ministerul de Externe de la Bucureștitrebuie să vină cu o inițiativă către guvernul turc și cel de la Chișinău ca să salveze acest monument.

„Cetatea se află pe teritoriul românesc, dar așa cum arată astăzi este produsul turcilor cu intervențiile rușilor în secolul al XIX-lea și al sovieticilor în secolul XX. Partea românească (moldovenească) se află undeva în straturile culturale care trebuie cercetate arheologic și iată aici statul român poate și trebuie să se implice. Dar, ar fi ideal să fie o ințiativă comună româno-turcă. Eu cred ca Ministerul de Externe de la București trebuie să vină cu o inițiativă către guvernul turc și cel de la Chișinău ca să salveze acest monument. În ceea ce privește consecințele, acestea sunt grave. Se distruge autenticitatea și integritatea monumentului care sunt criterii de baza UNESCO ale protejarii unui monument istoric”, a explicat istoricul Sergiu Musteață.

Acesta a explicat că indiferența din partea autorităților de la Chișinău se numără printre cauzele stării deplorabile în care se află astăzi cetatea.

„Înțeleg că după conflictul militar din 1992 nu au dorit să atingă zona separatistă. Dar, pentru Bender au convenit să fie sub administrarea dublă, însă Chișinăul lipsește. Administrația de la Tiraspol face ce vrea fără coordonarea cu Chișinăul. Ei trebuie să înțeleagă că moștenirea culturală este comună și nu trebuie să sufere de pe urma acestor neînțelegeri. Din contră, este o posibilitate să colaboreze, să depună efort comun ca să asigure accesul la monument și să-l conserveze, să îl restaureze adecvat spre binele oamenilor”, a explicat istoricul Sergiu Musteață.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:29 - Adriana Bahmuțeanu: Copiii mei sunt ținuți într-un imobil de către frații lor vitregi. Voi depune plângeri penale împotriva celor de la DGASPC. Ei nu m-au ajutat, ba chiar au o relație de obediență față de frații vitregi (VIDEO)
18:56 - Hideg, după ce lui Coldea i s-au permis deplasările în interiorul UE: Nu mai am încredere în judecătorii de la Curtea de Apel București. Mă întreb dacă dorm bine noaptea după ce au făcut că așa li s-a spus (VIDEO)
18:16 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 24 – 30 noiembrie: Factor de noroc pentru Raci. Sunt protejați, favorizați (VIDEO)
17:34 - Dani Oțil, luat la rost de fani: „Nu se mai satură de bani”. Replica prezentatorului TV: „V-am umblat în buzunar? (FOTO)
17:08 - USR depune plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al prezidențialelor din România
16:45 - Corina Chiriac, mesaj emoționant după moartea lui Gabriel Cotabiță: „Îmi pare extrem de rău că nu am reușit să înregistrăm măcar un duet, să rămână” (VIDEO)
16:15 - Profesorul Mircea Dumitru: Ne confruntăm cu o criză de lideri. Nu știu cu cine voi vota, dar voi merge la vot. Vreau să joc, pentru că oricât de dificilă și proastă ar fi alegerea mea, e mai bună decât nealegerea într-o democrație
15:37 - O ursoaică și puii ei dau târcoale în zona Mamut din Alba Iulia: „S-a emis mesaj RO-ALERT”
15:20 - Marina Voica, copleșită de durere după moartea lui Gabriel Cotabiță: „Nu îmi vine să cred! A fost unicul meu prieten”
14:54 - Nicolae Ciucă, reacție după anunțul morții lui Gabriel Cotabiță: „Gândurile mele sunt alături de familia sa și de toți cei care l-au iubit”