Patriarhul Kirill al Rusiei cere un armistițiu în războiul din Ucraina cu ocazia Crăciunului pe rit vechi. Reacție dură de la Kiev

Patriarhul Kirill al Rusiei cere un armistițiu în războiul din Ucraina cu ocazia Crăciunului pe rit vechi. Reacție dură de la Kiev
Imagine din noiembrie 2021, de când președintele Vladimir Putin l-a decorat pe Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii cu cea mai înaltă distincție acordată de statul rus, Ordinul Sfântului Apostol Andrei. Foto: Hepta.ro / DPA Images

Patriarhul Kirill al Moscovei, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, a solicitat joi celor două tabere din războiul din Ucraina să accepte un armistițiu cu ocazia Crăciunului pe rit vechi, însă apelul a fost respins de reprezentanții Kievului drept o capcană cinică, transmite Reuters.

Patriarhul Kirill al Rusiei cere un armistițiu cu ocazia Crăciunului pe rit vechi

Mulți creștini ortodocși, inclusiv cei din Rusia și Ucraina, sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie, deoarece calendarul iulian este decalat cu 13 zile de cel oficial.

„Eu, Kirill, Patriarul Moscovei și al Întregii Rusii, fac apel la toate părțile implicate în conflictul intestin să înceteze focul și să stabilească un armistițiu de Crăciun de la ora 12 pe 6 ianuarie până la ora 24 pe 7 ianuarie astfel încât poporul ortodox să poată participa la slujbe în Ajunul Crăciunului și în Ziua de Crăciun”, a declarat șeful Bisericii Ortodoxe Ruse.

Ucraina a reacționat vehement: „Este o capcană cinică”

Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak susține că Biserica Ortodoxă Rusă este o „propagandistă de război” care a incitat la „uciderea în masă” a ucrainenilor și la militarizarea Rusiei.

„Declarația Bisericii Ortodoxe Ruse despre `Armistițiul de Crăciun` este o capcană cinică și un element de propagandă”, spune oficialul ucrainean.

Biserica Ortodoxă Rusă este de departe cea mai mare dintre Bisericile ortodoxiei răsăritene, care s-a despărțit de creștinismul occidental la Marea Schismă din 1054.

Cu toate acestea, războiul dezlănțuit pe 24 februarie 2022 a divizat cele mai mari două congregații slave și a alimentat disputa milenară din sânul ortodoxiei slave. Biserica Ortodoxă Rusă a susținut ceea ce Kremlinul numește o „operațiune militară specială”.

Întrucât mulți ucraineni au dorit să înlăture dominația rusă după destrămarea Uniunii Sovietice din 1991, Biserica Ortodoxă de la Kiev a primit autocefalie din partea Constantinopolului, care supraveghează majoritatea Bisericilor ortodoxe moderne.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`