Partidul Social Democrat din Suedia a decis să susțină aderarea țării sale la NATO, o schimbare majoră de poziție. Cum formațiunea e acum la putere în Stockholm, anunțul practic deschide calea procesului de aderare.
Conducerea Partidului Social Democrat din Suedia a avut o reuniune extraordinară, în cadrul căreia a decis că „va contribui la o candidatură a Suediei la NATO”, arată un comunicat al formațiunii, citat de AFP.
E de aşteptat ca premierul suedez Magdalena Andersson să depună cererea oficială de aderare chiar în zilele următoare – o rupere totală de politica tradițională de neutralitate militară manifestată atât de Suedia, cât și de Finanda, în ultimii zeci de ani.
Potrivit BBC, Andersson a declarat că decizia țării sale de a solicita aderarea la NATO nu e „împotriva Rusiei”. Aceasta a mai precizat că partidul său speră să sincronizeze cât mai mult posibil cererea de aderare a Suediei cu cea a Finlandei.
Pe 12 mai, președintele finlandez Sauli Niinisto și premierul Sanna Marin au cerut, printr-o declarație comună, ca țara lor să adere la NATO „fără întârziere”: „Sperăm că pașii naționali care mai sunt necesari vor fi făcuți rapid în următoarele zile”.
Niinisto nu a avut nicio reținere să spună direct că Rusia e ”vinovată” de această evoluție a evenimentelor: „Noi și suedezi nu am fost implicați în vreo alianță până acum prin propria noastră voință. Numai că rușii, prin noile lor declarații, practic ne-au spus: ”voi nu aveți propria voastră voință aici”. Asta e o schimbare majoră! Asta ne-a făcut să ne gândim. Mai e și ce s-a întâmplat pe 24 februarie, uriașul război pe care Rusia-l poartă încă în Ucraina. În cazul în care aderăm, răspunul meu pentru Rusia va fi acesta: „Tu ai cauzat asta. Uită-te în oglindă!””
Președintele finlandez i-a comunicat apoi la telefon lui Vladimir Putin decizia luată. Putin i-a spus că aderarea Finlandei la NATO ar fi „o greșeală”.
Drept reacție, Rusia a tăiat deja furnizarea de electricitate către Finlanda.
Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, a dat deja un semnal că s-ar putea opune aderării celor două state, dar la nivelul NATO există optimism că situația va fi depășită.