UPDATE // Victorie pentru partidul lui Frans Timmermans la alegerile europarlamentare din Olanda. Dezamăgire pentru partidele anti-europene

Publicat: 23 05. 2019, 23:17
Foto: Frans Timmermans (sursă: Twitter / Frans Timmermans)

Partidul Muncii (PvdA), din care face parte şi prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a obţinut cele mai multe voturi la alegerile europarlamentare din Olanda, susţinute joi, relatează NL Times.

Potrivit exit poll-urilor, „Partidul Muncii” al lui Frans Timmermans a obţinut 18,1% din voturile unui electoral în general destul de divizat. De altfel, numai puţin de 10 partide au obţinut cel puţin un loc în Parlamentul European.

Pe locul doi s-a clasat formaţiunea din care provine premierul Mark Rutte, „Partidul Popular pentru Libertate și Democrație (VVD)”, care a obţinut 15% din voturi.

Un oarecare succes l-a înregistrat şi unul dintrepartidele populiste șianti-europene, în speță”Forumul pentru Democrație (FvD)”. Acesta esteun partid care susţinuse la un moment dat ideea unui „Nexit” (denumire inspirată după cea de „Brexit”), și care acum s-a clasat pe locul patru în topul preferinţelor. Cu toate acestea, rezultatele înregistrate de acest partid au fost cu mult sub cele estimate de sondajele facute înainte de alegeri. Ultimul sondaj, publicat pe 19 mai, indica un procentaj de 25% pentru acest partid, mai mult decât oricare altul de pe scena politică olandeză.

Iar cea de a doua formațiune anti-europeană, „Partidul pentru Libertate (PVV)”, condus de populistul Geert Wilders, chiar a pierdut câteva locuri în Parlamentul European, ajungând să aibă doar un reprezentant.

Un motiv pentru care partidele anti-europene nu s-au comportat atât de binea fost şi faptul că prezenţa la vot a fost relativ bună. Astfel, 41,2% dintre alegătorii cu drept de vot s-au prezentat la urne, cu aproape 4% mai mult decât în 2014.

Astfel, cele 26 de locuri ale Olandei din Parlamentul European se vor împărţi astfel (potrivit exit-poll-urilor):

  1. Partidul Muncii (PvdA) – 18.1% din voturi / A obţinut 5 locuri (anterior deţinuse doar 2)
  2. Partidul Popular pentru Libertate și Democrație(VVD) – 15.0% din voturi / A obţinut 4 locuri (anterior deţinuse doar 1)
  3. Apelul Creștin-Democrat(CDA) – 12.3% din voturi / A obţinut 4 locuri (anterior deţinuse 5 locuri)
  4. Forumul pentru Democrație (FvD) – 11.0% din voturi / A obţinut 3 locuri (anterior nu deţinuse niciunul)
  5. GroenLinks (GL) – 10.5% din voturi / A obţinut 3 locuri (anterior deţinuse 2 locuri)
  6. Partidul Politic Reformat (SGP) – 7.9% din voturi / A obţinut 2 locuri (anterior deţinuse tot 2 locuri)
  7. Democrații 66 (D66) – 6.3% din voturi / A obţinut 2 locuri (anterior deţinuse 4 locuri)
  8. Partidul Libertății (PVV) – 4.1% din voturi / A obţinut un loc (anterior deţinuse 3 locuri)
  9. 50PLUS (50+) – 4.1% din voturi / A obţinut un loc (anterior nu deţinuse niciunul)
  10. Partidul Socialist (SP) – 3.9% din voturi / A obţinut un loc (anterior deţinuse 2 locuri)

Olanda va prezenta oficial rezultatele de abia duminică seara, atunci când se vor fi încheiat alegerile şi din restul statelor-membre UE.

Frans Timmermans este unul dintre cei mai acerbi critici ai reformelor din justiţie efectuate de coaliţia PSD-ALDE. El candidează şi pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, fiind unul dintre principalii favoriţi.