Partidul de extremă dreapta al lui Geert Wilders se pregătește să câștige cele mai multe locuri în parlamentul Olandei

Partidul de extremă dreapta al lui Geert Wilders se pregătește să câștige cele mai multe locuri în parlamentul Olandei

Partidul pentru Libertate (PVV) de extremă-dreapta, anti-Islam al lui Geert Wilders, este pe cale să devină cel mai mare partid din parlamentul olandez, potrivit sondajelor, într-o mare tulburare electorală ale cărei reverberații se vor simți în toată Europa.

Wilders este conștient că PVV nu mai poate fi ingnorat

PVV, al cărui manifest include solicitări pentru interzicerea moscheilor, a Coranului și a vălului islamic în clădirile guvernamentale, se preconizează că va câștiga 35 de locuri în parlamentul care are 150 de locuri, mai mult decât dublu față de numărul de locuri câștigate la scrutinul anterior din 2021.

Cu toate acestea, nu este clar dacă Wilders – al cărui partid a terminat pe locul al doilea și al treilea la alegerile precedente, dar a fost întotdeauna exclus din guvern – va putea câștiga suficient sprijin pentru a forma o coaliție cu o majoritate parlamentară funcțională.

„Facem apel la partide”, a spus Wilders într-o reacție inițială după vot. „Campania s-a încheiat și alegătorii au vorbit. Acum va trebui să ne înțelegem unul cu celălalt. Cu o poziție minunată de 35 de locuri, PVV nu mai poate fi ignorat.”

El a insistat în discursul său de victorie că este „încrezător că putem ajunge la un acord”, adăugând: „Înțeleg perfect că nu ar trebui să luăm nicio măsură care ar fi neconstituțională”.

Personalități de extremă dreaptă din toată Europa, inclusiv ungarul Viktor Orbán, francezul Marine Le Pen, Matteo Salvini în Italia și germanul AfD, s-au grăbit să-l felicite pe liderul PVV. Dar șefii celorlalte trei mari partide olandeze au spus cu toții că nu vor servi într-un cabinet condus de PVV.

Deocamdată niciunul dintre partidele aflate pe primele locuri nu vor să se alieze cu Wilder

O alianță de stânga a Partidului GreenLeft-Labour (GL/PvdA), condusă de fostul comisar UE Frans Timmermans, care urmează să termine pe locul al doilea cu 25 de locuri, a declarat că nu va intra în nicio coaliție cu PVV ca membru, așa cum a făcut și Partidul centrist Noul Contract social (NSC) al deputatului de dreapta Pieter Omtzigt, care se află pe locul patru cu 20 de locuri.

Partidul liberal-conservator pentru Libertate și Democrație al prim-ministrului în exercițiu, Mark Rutte, ale cărui 24 de locuri preconizate l-ar lăsa pe locul al treilea, a declarat că este deschis acestei idei, dar săptămâna aceasta a exclus să-l susțină pe Wilders ca prim-ministru.

Peste 13 milioane de alegători olandezi au posibilitatea de a alege dintre 26 de partide pentru care să voteze miercuri, sursă foto: captură YT

Wilders a fost condamnat pentru discriminare, după ce i-a numit pe marocani „scursuri” la un miting din campanie, este probabil să înceapă vineri să sune alți lideri de partid.

Noul guvern olandez ar putea fi instalat abia la primăvară

Deși partidul care câștigă cele mai multe locuri oferă în mod tradițional următorul prim-ministru, nu este în niciun caz garantat că va face acest lucru. Rutte va rămâne într-un rol interimar până la instalarea unui nou guvern, ceea ce s-ar putea să nu aibă loc înainte de primăvara viitoare.

Rezultatul alegerilor, care va introduce primul nou prim-ministru al Olandei în 13 ani, după patru coaliții consecutive conduse de Rutte, ar putea duce la „impas constituțional”, a spus Kate Parker de la Economist Intelligence Unit.

Analiștii au prezis că negocierile de coaliție s-ar putea dovedi și mai lungi și mai complexe decât după alegerile anterioare din 2021, când patru parteneri de coaliție au avut nevoie de un număr record de 271 de zile pentru a ajunge la un acord.

Forma noii coaliții ar putea avea un impact major asupra politicilor de imigrare și climă ale Olandei, precum și asupra relațiilor cu partenerii săi europeni.

Wilders este un eurosceptic deschis și a militat de mult timp pentru ca guvernul olandez să preia controlul asupra granițelor țării pentru a reduce imigrația, a reduce plățile în bugetul uniunii și a supune votului oricare extinderi ulterioară a UE. El a cerut, de asemenea, Olandei să nu mai trimită arme în Ucraina.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`