Partidul de extrema dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a stablit în programul electoral scoaterea Germaniei din UE, eliminarea restricțiilor împotriva COVID-19 și politici dure împotriva migranților, scrie euronews.com.
Membrii partidului au votat în congresul din weekend în favoarea unei interziceri totale a reîntregirii familiei refugiaţilor, în contextul în care o tolera, până acum, în anumite cazuri.
Ei s-au pronunţat tot prin vot împotriva purtării măştii de protecţie, în speranţa de a profita de mişcarea împotriva restricţiilor anticovid, care câştigă teren în Germania.
Cei 600 de delegați ai AfD s-au întâlnit în mod controversat personal la Dresda, în ciuda pandemiei în curs de desfășurare. Partidul, care și-a construit baza pe politica migrațională opusă cancelarului Angela Merkel, a folosit întâlnirea pentru a-și întări poziția cu privire la reunificarea familiei pentru refugiați, votând în favoarea unei interdicții totale.
AfD a încercat, de asemenea, să apeleze la criticii politicii germane privind coronavirusul și la mii de oameni care au protestat împotriva măsurilor de blocare în ultimul an.
Co-președintele partidului, Joerg Meuthen, a cerut sâmbătă să înceteze „aceste orgii de interdicții, aceste închisori, această nebunie a blocării”.
În ciuda faptului că sa considerat partidul „anti-blocare”, nu a reușit să valorifice dificultățile economice și sociale rezultate din pandemie sau mișcarea împotriva restricțiilor pandemice.
Partidul a văzut o scădere semnificativă în sprijinul său. Acesta a scăzut la aproximativ 11% în sondaje, de la aproape 13% la alegerile din 2017, când a devenit opoziția parlamentară oficială.
AfD, creată în 2013 cu voinţa ieşirii din zona euro, era mai reţinut, iniţial, în problema unei ieşiri a Germaniei don UE.
O cotitură către acest obiectiv a fost amorsată în alegerile europene din 2019, iar în weekend a fost stabilită clar în vederea alegerilor din toamnă.
AfD, în pofida faptului că este principala formaţiune de opoziţie înBundestag, este afectată însă de disensiuni interne şi stagnează în sondaje la un scor de aproximativ 10%, un scor de două ori mai mic decât al conservatorilor lui Merkel.
Formaţiunea şi-a înăsprit astfel tonul în probleme europene şi promovează o ieşire a Germaniei din UE.