Partidele de stânga din Franța se luptă pentru funția de premier, guvernul actual e pregătit să demisioneze

Partidele de stânga din Franța se luptă pentru funția de premier, guvernul actual e pregătit să demisioneze
Sursa foto: hepta - Abaca Press / Firas Abdullah

Partidele de stânga din Franța s-au luptat cu amărăciune marți pe cine să propună pentru funcția de premier, iar liderul Partidului Comunist, Fabien Roussel, a avertizat că astfel riscă un „naufragiu” în ciuda succesului lor electoral, anunță Reuters.

Cei din partidele de stânga nu par să ajungă la un numitor comun în legătură cu propunerea de premier

Președintele Emmanuel Macron ar putea accepta demisia actualului său guvern, condus de centristul Gabriel Attal, pentru a le permite miniștrilor care au fost aleși ca parlamentari să își ocupe locurile în parlament atunci când acesta se va reuni joi.

Noul Front Popular (NFP), o alianță care e realizată din socialiști și verzi până la membri ai partidul comunist și France Unbowed, considerat un partid de extremă dreapta, s-a realizat în grabă înainte de alegerile anticipate din 30 iunie și 7 iulie și a fost în fruntea preferințelor alegătorilor.

Dar nu a câștigat majoritatea absolută și anii de tensiuni între partide au reapărut acum, când se decide cine ar putea conduce un posibil guvern de stânga.

Complicând și mai mult realitățile politice din a doua cea mai mare economie a zonei euro, președintele Emmanuel Macron le-a cerut partidelor principale să formeze o alianță pentru a forma un guvern, o opțiune care ar include o parte din NFP, dar ar exclude France Unbowed.

„Dacă nu reușim să găsim o soluție în orele, zilele, care vor urma, vom putea vorbi despre un naufragiu”, a declarat Roussel pentru BFM TV, calificând starea discuțiilor drept „deplorabilă”.

Guvernul lui Attal rămâne deocamdată guvern interimar

Partidele NFP, care i-au învins pe centriștii lui Macron și pe extrema dreaptă a lui Marine Le Pen în alegerile anticipate, au prezentat fiecare mai multe nume pe care le consideră potrivite pentru a conduce guvernul, doar pentru a-i vedea pe purtătorii acestora contestați de cel puțin un alt membru al alianței.

Attal i-a prezentat demisia lui Macron imediat după ce a pierdut alegerile. Macron i-a respins inițial demisia, dar va prezida azi o ședință a cabinetului în care ar putea să o accepte.

Acest lucru i-ar permite lui Attal și altor membri ai guvernului, inclusiv ministrului de Interne Gerald Darmanin, să rămână în parlament și să participe joi la alegerea președintelui parlamentului.

Guvernul actual va rămâne în funcția de guvern interimar până la numirea unui nou cabinet.
Dacă se întâmplă asta, guvernul interimar ar fi capabil să gestioneze situațiile curente și situațiile de urgență, dar să nu depună noi legi în parlament – nici măcar bugetul anual – sau să facă modificări majore, spun experții.

Gestionarea situațiilor curente ar include asigurarea faptului că Jocurile Olimpice, care încep pe 26 iulie, se desfășoară fără probleme.
Au mai existat guverne interimare în Franța, dar niciunul nu a fost în această situație vreodată mai mult de câteva zile.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)
19:50 - Tomac: Avem o degradare destul de serioasă a democrației în România și tăcerea Comisiei Europene, altădată foarte vocală, e extrem de suspectă și nemulțumitoare (VIDEO)
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)
19:16 - Diana Stoica (USR), despre modificarea legislativă care îi permite lui Klaus Iohannis să candideze la Senat: Iohannis o ia pe urmele lui Iliescu. Asta e o lege dată cu dedicație pentru un singur om (VIDEO)
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori
18:59 - Bușoi (PNL): E nevoie de Iohannis în Parlamentul României. Nu ne e teamă, nu vom pierde voturi / PSD azi e, într-o oarecare măsură, diferit față de vechiul PSD (VIDEO)
18:53 - Ministrul Mediului a anunțat ce măsuri sunt luate pentru a diminua impactul viiturilor de pe Dunăre, care se îndreaptă spre România: „Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare”
18:37 - Atenție! Ce ajutor de încălzire va primi un pensionar care avea o pensie de 2050 de lei înainte de recalculare