Parlamentul din Ungaria a votat în favoarea înăspririi condițiilor de acordare a azilului, oferind cadrul juridic pentru ridicarea unui gard la granița cu Serbia pentru a stopa afluxul de imigranți ilegali, deși Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite a cerut să nu se adopte acest proiect de lege, transmite Agerpres.
Noua lege scurtează intervalul în care sunt verificate cererile de azil și respinse acelea venind din partea unor imigranți care au tranzitat anterior așa-numite state terțe sigure, unde însă nu au solicitat azil.
Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite a mai precizat că gardul pe care statul ungar intenționează să-l ridice de-a lungul graniței cu Serbia ”nu va face decât să-i împingă pe oameni în mâinile traficanților”. Chiar și așa, statul vecin nu renunță la planul său, argumentând că acesta nu încalcă niciun tratat internațional și niciun angajament asumat de Ungaria.
Potrivit aceluiași organism din cadrul ONU, aproximativ 80 la sută dintre cei care solicită azil în Ungaria provin din Siria, Afganistan și Irak, deci mare parte dintre aceștia au nevoie de protecție internațională.