Cu mai bine de un an întârziere, Parlamentul Turciei a ratificat aderarea Suediei la NATO. Au fost 287 de voturi ”pentru” și 55 ”împotrivă”, informează AFP.
„Astăzi suntem cu un pas mai aproape de a deveni membri NATO cu drepturi depline”, a reacționat premierul suedez Ulf Kristersson, pe platforma X.
Ungaria a rămas singura care se mai opune, iar suedezii nu vor să negocieze separat cu ea.
Finlanda și Suedia trebuiau să adere la pachet, dar acest lucru nu s-a întâmplat din cauza opoziției manifestate de Turcia și Ungaria. Finlanda a reușit să adere în aprilie anul trecut, dar opoziția față de aderarea Suediei s-a menținut.
Abia azi Parlamentul turc și-a dat acordul, iar Ungaria lui Viktor Orban își menține opoziția.
Atitudinea Turciei și Ungariei a afectat mult imaginea NATO, care voia să arate unitate și solidaritate în fața unei Rusii tot mai agresive. De altfel, atacul Rusiei asupra Ucrainei a și convins Suedia și Finlanda, care au preferat neangajarea până acum, să ceară includerea în NATO.
OK-ul dat de liderul turc Recep Tayyip Erdogan vine după ce administrația sa a cerut sprijinul președintelui american Joe Biden pentru a achiziționa 40 de noi avioane de luptă F-16 și 79 de kituri pentru a moderniza o flotă existentă. Casa Albă, la rândul ei, a făcut din aderarea Suediei o condiție prealabilă pentru vânzarea avioanelor către Turcia.
În paralel, Suedia a făcut progrese în ce privește îndeplinirea cererilor turcești de a lua măsuri împotriva susținătorilor grupurilor separatiste interzise în Turcia, inclusiv PKK – Partidul Muncitorilor din Kurdistan – considerat de Ankara organizație teroristă. De asemenea, Suedia a ridicat restricțiile privind exportul de arme către Turcia.
Astfel, Ungaria a rămas singura țară care se opune aderării Suediei la NATO. Ministrul suedez de Externe, Tobias Billstrom, a afirmat chiar marţi că nu vede de ce ar negocia cu Ungaria. Declarația a fost făcută după ce guvernul suedez a primit din partea celui ungar o invitaţie pentru a discuta despre aderare.
„La summitul (NATO) de la Madrid de anul trecut, Ungaria a acordat Suediei statutul de invitat (fără a exprima rezerve). Nu văd deci vreun motiv pentru a negocia astăzi” cu Ungaria, a susținut Tobias Billstrom.