Parlamentul olandez a adoptat o rezoluție care stipulează că țara nu ar trebui să voteze pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen

Publicat: 20 10. 2022, 16:55
Actualizat: 20 10. 2022, 16:57
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Utrecht Robin/ABACA

Eurodeputata olandeză Sophia in`T Veld, coordonatoarea grupului Renew în Comisia pentru libertăți civile a Parlamentului European, a anunțat joi pentru Agerpres că parlamentul țării sale a adoptat o rezoluție care stipulează că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.

Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen, spune rezoluția adoptată de parlamentul olandez

„Spre marele meu regret, tocmai am aflat în urmă cu câteva minute că parlamentul olandez a adoptat o rezoluţie care afirmă că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei în spaţiul Schengen. Regret profund acest lucru. Partidul meu (Democraţii 66, n.red.) a votat împotriva acestei rezoluţii, noi vrem ca România şi Bulgaria să adere imediat la spaţiul Schengen, aţi îndeplinit criteriile necesare. Mă tem că prim-ministrul Olandei face foarte puţin pentru a convinge parlamentul olandez sau pentru a-şi asuma responsabilitatea şi a spune că, în interesul Europei, va fi de acord în Consiliu (cu aderarea României şi a Bulgariei la Schengen, n.red.). Trebuie să înţelegeţi că nu toată lumea în Olanda este împotrivă. Partidul meu vrea ca Bulgaria şi România să adere imediat la Schengen, dar majoritatea partidelor din guvern nu doresc” acest lucru, a spus Sophia in’T Veld.

Parlamentul European a adoptat în această săptămână o rezoluție prin care recomandă Consiliului UE să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia de primire a României și Bulgariei în spațiul Schengen. Deși documentul a trecut cu o largă majoritate, eurodeputații din partidul premierului olandez Mark Rutte s-au abținut.

Invitat miercuri seară la „Actualitatea” cu Tudor Mușat, ministrul Afacerilor Externe a menționat că demersurile părții române „continuă pe lângă Olanda, pentru că până la urmă decizia se ia în Consiliul JAI, prin urmare demersurile la nivel guvernamental continuă”.

„Acest vot de abținere pe care parlamentarii din partidul domniei sale (premierul olandez Mark Rutte, n.r.) l-au dat în Parlamentul European, ieri, de abținere, este un vot care arată de fapt că, exact cum a spus și primul-ministru Rutte, Olanda nu se opune acestei aderări. Nu înseamnă nici că este pentru în acest moment, asta înseamnă că procesul decizional continuă, dar este clar că efortul nostru trebuie să meargă mai departe”, a declarat Bogdan Aurescu, miercuri seară, pe B1 TV.