Parlamentul moldovean a aprobat trecerea serviciului de informații din subordinea președintelui în cea a legislativului

Parlamentul moldovean a aprobat trecerea serviciului de informații din subordinea președintelui în cea a legislativului

Controversatul poriect de lege din Repubublica Moldova care prevede trecerea serviciului de informații SIS din subordinea președintelui în cea a Parlamentului de la Chișinău a fost votat joi, transmite Agora.md.

Controversatul proiect care limitează atribuțiile președintelui Maia Sandu a fost votat

Proiectul de lege a fost inițiat de partidul pro-rus al Socialiștilor, controlat de Igor Dodon, și e votat cu doar câteva zile înainte ca Maia Sandu să preia funcția de președinte al republicii. Dacă proiectul va intra în vigoare, Maia Sandu va rămâne fără o atribuție esențială a funcției de președinte.

Votul a fost extrem de strâns și a venit pe fondul protestelor din centrul Chișinăului și al îmbrâncelilor dintre politicienii pro-ruși și cei pro-occidentali din Parlament.

Un amplu protest se desfășoară în fața Parlamentului de la Chișinău, în contextul în care socialiștii lui Igor Dodon încearcă să treacă un proiect de lege care mută serviciul național de informații de sub autoritatea președintelui sub cea a Legislativului.

Protest în fața Parlamentului de la Chișinău

Sute de manifestanți au răspuns apelului președintelui ales al Republicii Moldova,Maia Sandu, și s-au adunat în fața legislativului

Protestatarii scandează „Jos corupția”, „Noi suntem poporul”, „Anticipate” și „Jos mafia”, potrivitAgora.md.

Amintim faptul căMaia Sandu, a acuzat miercuri regimul Dodon că încearcă să preia abuziv controlul asupra Serviciului de Informații și Securitate printr-un proiect controversat, introdus pe ultima sută de metri pe agenda de joi a Parlamentului.

Maia Sandui-a chemat pe moldoveni să protesteze joi în fața Parlamentului. „Regimul Dodon încearcă să ne fure rezultatele votului. Proiectul PSRM-Șor, prin care SIS este scos din subordinea președintelui, este un abuz pus la cale de persoana care a pierdut încrederea poporului. Această persoană vrea să controleze în continuare schemele de corupție și instituțiile statului”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`