Parlamentul European oferă funcții de bază doar unei părți din extrema dreaptă: I-a spus nu lui Orbán, da Giorgiei Meloni

Parlamentul European oferă funcții de bază doar unei părți din extrema dreaptă: I-a spus nu lui Orbán, da Giorgiei Meloni

Forțele centriste ale Parlamentului European au precizat un lucru la alegerile din iunie: grupurilor de dreapta extremă nu li se vor permite poziții de putere.

Câteva funcții importante au ajuns la extrema dreaptă

Când Parlamentul a împărțit funcțiile de top în cele 20 de comisii ale sale, fiecare incluzând un președinte și patru vicepreședinți, marți, deputații au încălcat această promisiune – cel puțin parțial, potrivit Politico.

Săptămâna trecută, când locurile de muncă au fost împărțite, grupurile principale s-au unit într-o încercare de a ține departe forțele de extremă dreapta.

Grupul Patrioții pentru Europa, aliniați cu Viktor Orbán și Marine Le Pen, care este al treilea grup ca mărime din Parlament, cu 84 de deputați europeni, a fost complet exclus din proces, în ciuda faptului că i s-au alocat doi președinți de comisie și opt vicepreședinți, proporțional cu locurile pe care le-au câștigat atunci când grupurile politice și-au împărțit în mod informal posturile între ele.

Legiuitorii Europei Națiunilor Suverane (casa UE a extremei drepte Alternative pentru Germania) au fost, de asemenea, complet excluși din funcțiile de conducere.

Harald Vilimsky, membru al Partidului pentru Libertate de extrema-dreapta austriac și vicepreședinte al Patrioților, a criticat celelalte grupuri pentru că au folosit „cordonul uman pentru a ne împiedica să lucrăm pentru alegătorii noștri”, referindu-se la o tactică folosită de partidele principale pentru a ține extrema dreaptă departe de putere.

El a avertizat că Patrioții „vor reacționa” și „vor încerca să stabilească alianțe” cu alte forțe politice pentru a deveni mai puternici, fără a oferi alte detalii.

Într-o conferință de presă de marți, europarlamentarul maghiar Kinga Gál, a susținut că blocada a fost o încălcare a regulilor Parlamentului.
„Arată clar că nu sunt pregătiți să accepte rezultatele alegerilor democratice și faptul că Patrioții sunt al treilea grup ca mărime din Parlamentul European”, a adăugat prim-vicepreședintele Patrioților.

Ea a mai spus că grupul Patrioți va „contesta” decizia la Conferința președinților – organismul care reunește șefii grupurilor politice – și va explora „toate căile de atac disponibile”, inclusiv să ajungă până la a aduce un caz în instanța supremă a UE din Luxemburg. .

Gál a sugerat că „o alianță bună ar fi cu [conservatorii și reformiștii europeni]” ar fi suficientă pentru a vedea „schimbări pe termen mediu”.
În schimb, conservatorii și reformiștii europeni, conduși de europarlamentarul premierului italian Giorgia Meloni, au preluat acasă o serie de roluri cheie.

Grupul din care face parte partidul lui Meloni a luat câteva funcții importante

Premierul italian a fost curtat de Ursula von der Leyen în cadrul candidaturii ei pentru un al doilea mandat ca președinte al Comisiei Europene.

Când a venit timpul ca liderii UE să voteze von der Leyen, Meloni s-a abținut. Apoi, într-un vot din Parlament privind-o pe von der Leyen, europarlamentarii lui Meloni au votat nu.

ECR, care a câștigat 9 locuri la alegerile europene, ajungând la 78, va prezida comisiile pentru bugete, agricultură și petiții, precum și 10 vicepreședinții în alte comisii.

De asemenea, ECR și-a asigurat două vicepreședinții ale Parlamentului în sesiunea plenară de săptămâna trecută. În ultima legislatură, ECR a avut un vicepreședinte și a prezidat comisia pentru bugete.

Grupul a prezentat în principal candidați din ceea ce este considerat a fi mai moderată, inclusiv Noua Alianță Flamandă din Belgia, Partidul Civic Democrat din Republica Cehă și, în mare parte, din Frații lui Meloni din Italia.

Cu toate acestea, candidații ECR s-au confruntat cu opoziție în mai multe comisii din partea liberalilor din Renew, a socialiștilor și democraților și a Verzilor.

În comisia pentru libertăți civile, nominalizarea lui Charlie Weimers de la ECR, democrații din Suedia, ca vicepreședinte, a stârnit scandal. Europarlamentarul francez Renew Fabienne Keller a cerut să se voteze dacă să amâne numirea pentru ECR pentru a găsi un vicepreședinte „care este pregătit să apere și să protejeze valorile fundamentale ale UE, în special, nediscriminarea”.

Verzii au susținut moțiunea „pentru a se asigura că ECR poate găsi un candidat mai decent, care nu este rasist”, a spus europarlamentarul Tineke Strik. Moțiunea a eșuat și Weimers a fost ales.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)
19:50 - Tomac: Avem o degradare destul de serioasă a democrației în România și tăcerea Comisiei Europene, altădată foarte vocală, e extrem de suspectă și nemulțumitoare (VIDEO)
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)
19:16 - Diana Stoica (USR), despre modificarea legislativă care îi permite lui Klaus Iohannis să candideze la Senat: Iohannis o ia pe urmele lui Iliescu. Asta e o lege dată cu dedicație pentru un singur om (VIDEO)
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori
18:59 - Bușoi (PNL): E nevoie de Iohannis în Parlamentul României. Nu ne e teamă, nu vom pierde voturi / PSD azi e, într-o oarecare măsură, diferit față de vechiul PSD (VIDEO)
18:53 - Ministrul Mediului a anunțat ce măsuri sunt luate pentru a diminua impactul viiturilor de pe Dunăre, care se îndreaptă spre România: „Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare”
18:37 - Atenție! Ce ajutor de încălzire va primi un pensionar care avea o pensie de 2050 de lei înainte de recalculare