Parlamentul European interzice centralele de apartament. De când se aplică directiva în statele membre

Parlamentul European interzice centralele de apartament. De când se aplică directiva în statele membre
Sursa foto: Captură

Parlamentul European a adoptat, marți, Directiva privind performanța energetică a clădirilor prin care interzice centralele termice de apartament.

Eliminarea centralelor termice pe bază de combustibil fosili- până în 2040

Directiva a fost adoptată cu 370 de voturi pentru, 199 împotrivă și 46 de abțineri. Pentru a deveni lege, ea trebuie aprobată oficial și de Consiliul UE, scrie Adevărul.

„Statele membre trebuie să adopte măsuri pentru a decarboniza sistemele de încălzire și a elimina treptat combustibilii fosili din instalațiile de încălzire și răcire, obiectivul fiind eliminarea completă a centralelor termice pe bază de combustibili fosili până în 2040. Subvenționarea centralelor individuale pe bază de combustibili fosili va fi interzisă începând din 2025. Va fi în continuare posibil să se acorde stimulente financiare pentru sistemele de încălzire hibride, cum ar fi cele care combină o centrală pe combustibili fosili (centrala termică de apartament – n. red.) cu o instalație termică solară sau o pompă de căldură”, a informat Parlamentul European.

Alte obiective ale directivei sunt:

– Toate clădirile noi trebuie să aibă emisii zero din 2030;
– Clărădirile noi ocupate sau ale autorităților publice trebuie să aibă emisii zero din 2028;
– În clădirile rezidențiale trebuie asigurată reducerea energiei primare medii utilizate cu minim 16% până în 2030 și minim 20-22% până în 2035;
– 16% din clădirile nerezidențiale cu cele mai slabe performanțe nergetice vor trebui renovate până în 2030, și 26% din ele până în 2033;
– Introducerea treptată a panourilor solare, dacă se poate, în clădirile publice și nerezidențiale, în funcție de dimensiunea lor, și în toate clădirile rezidențiale până în 2030.

Clădirile scutite de norme

Dar, de la aceste norme vor fi scutitie clădirile agricole și de patrimoniu. Fiecare țară membră va putea decide exluderea clădirilor protejate pentru arhitectura și istoria lor, bisericile și lăcașurile de cult.

Comisia Europeană transmite că 40% din consumul de energie și 36% din emisiile de gaze cu efect de seră sunt provocate de clădirile din UE.

În 2023, opt țări europene au decis să interzică utilizarea centralelor pe gaz în clădiri: Danemarca, Norvegia, Olanda, Franța, Austria, Germania, Marea Britanie și Belgia.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:11 - Aproape 80 de oameni au murit, după ce feribotul pe care se aflau s-a scufundat. Vasul cu o capacitate de 80 de persoane transporta 278
23:53 - Joe Biden spune că, în locul Israelului, ar evita să atace câmpurile petroliere din Iran: „M-aș gândi la alte alternative”
23:42 - Alimentul care, consumat în exces, afectează imunitatea și accelerează procesul de îmbătrânire. Specialiștii trag un semnal de alarmă
23:31 - Rusia urmează să îi scoată pe talibani de pe lista organizațiilor teroriste. Serghei Lavrov cere Occidentului să ridice restricțiile care îi vizează pe aceștia
23:09 - Autoutilitară cuprinsă de flăcări în municipiul Suceava. De la ce ar fi pornit incendiul
23:06 - Incident la un liceu din Arad. O profesoară a rămas inconștientă minute bune, după ce o bucată de tencuială i-a căzut în cap
22:44 - Oana Florea: PNL, un partener cu care s-a putut negocia punctual orice măsură și a existat comunicare până când Iohannis a început să își bage coada în coaliție. Viitorul lui job e mai important decât stabilitatea țării (VIDEO)
22:18 - Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu soldații care luptă în regiunea Kursk a Rusiei. Președintele Ucrainei, în vizită în Sumî, regiune din zona de graniță (FOTO, VIDEO)
22:15 - Scandal monstru la Spitalul Colentina, din Capitală. Ce ar fi pățit un pacient internat acolo
21:58 - Cristina Prună (USR): Cred că asta îl vulnerabilizează pe Mircea Geoană! Trebuie să fie mai clar și să lămurească lucrurile acestea (VIDEO)