Parlamentul European (PE) trimite în judecată Comisia Europeană (CE) la Curtea de Justiţie a UE (CJUE) pentru faptul că a eșuat în a garanta reciprocitatea deplină a vizelor între blocul comunitar și SUA.
„Parlamentul European trimite în judecată Comisia la CJUE pentru ”eșecul de a acționa” în ceea ce privește reciprocitatea vizelor UE – USA.
SUA nu au ridicat obligativitatea vizelor de scurtă şedere pentru cetăţenii din Bulgaria, Croaţia, Cipru şi România, declanşând mecanismul de reciprocitate din regulamentul 2018/1806. Parlamentul European a cerut Comisiei Europene să adopte o suspendare temporară a scutirilor pentru cetăţenii americani.
Comisia nu şi-a definit poziţia în cadrul legal stabilit”, a explicat Jaume Duch, purtătorul de cuvânt al Parlamentului European, într-o serie de postări pe Twitter.
Parlamentul European trimite acum Comisia Europeană în judecată „pentru a se asigura că legislaţia UE este aplicată pe deplin”.
În octombrie anul trecut, legislativul european a votat o rezoluție prin care a cerut Comisiei să prezinte un act juridic care să elimine un an scutirea de vize pentru cetățenii americani care călătoresc în Europa, dat fiind că România, Croația, Cipru și Bulgaria nu beneficiază de scutirea de viză pentru SUA.
Cetățenii din cele patru state sunt în continuare obligați să dețină viză pentru a intra în SUA, spre deosebire de toți ceilalți cetățeni ai UE, care pot sta în SUA maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile fără a avea viză. La rândul lor, cetățenii americani nu au nevoie de viză pentru a ajunge în Uniunea Europeană.