Parlamentul European consideră propaganda rusă la fel de nocivă ca propaganda ISIS
Europarlamentarii din Comisia pentru Relații Externe au votat luni o rezoluție prin care se trage un semnal puternic privind efectele propagandei rusești. Raportul este de o fermitate și o duritate fără precedent, fiind pentru prima dată când se pune semnal egal între nocivitatatea propagandei făcute de la Kremlin și cea a unui grupări teroriste, în acest caz cea a Statului Islamic.
"Propaganda ostilă şi dezinformarea îndreptate împotriva societăţilor noastre atât de către Kremlin cât şi de actori non-statali precum DAESH (ISIS) sunt un fapt absolut real. Pentru a fi contrate într-un mod eficient, trebuie mai întâi să le identificăm cu mare precizie… Acest raport constituie o etapă foarte importantă în vederea sensibilizării cetăţenilor faţă de această problemă, în interiorul instituţiilor UE cât şi în Statele Membre. Parlamentul European nu poate rămâne fără replică pe o problemă absolut vitală pentru securitatea europeană" a explicat raportul Anna Fotyga, potrivit unui editorial al lui Cristian Unteanu în adevarul.ro.
"UE este supusă unei presiuni crescânde rezultat al campaniei de dezinformare şi propagandă pornită din ţări ca Rusia sau a actorilor non-statali ca ISIS, Al-Quaeda sau a altor grupuri jihadiste violente… propaganda ostilă UE şi faţă de Statele Membre are ca scop deformarea adevărului, introducerea sentimentului de îndoială, ajungerea la o divizare între Europa şi partenerii săi nord-americani, discreditarea instituţiilor europene şi provocarea spaimelor şi incertitudinii la nivelul cetăţenilor" se prezintă în textul rezoluție privind "comunicarea strategică europeană".
Despre extinsa rețea de propagandă rusă, vorbea și cercetătorul Dan Gallin în cadrul unui forum AGORA, acesta asimilând actuala rețea a Kremlinului cu cea existentă în perioada Uniunii Sovietice.
"Ceea ce URSS şi Rusia au în comun este o vastă reţea de propagandă care are sarcina de a răspândi minciunile şi fabulaţiile regimului şi să-i discrediteze pe opozanţi. Reţeaua internaţională de care dispunea URSS se baza pe partidele comuniste. Putinismul a implementat o reţea de dezinformare organizată care este animată de indivizi cumpăraţi sau care acţionează din convingere" a comparat acesta.
Isabelle Mandraud, corespondenta de la Moscova pentru Le Monde, descria, în schimb, o coordonare între acțiunile de propagandă făcute de jihadiști și cele ale regimului de la Moscova.
"Europa este un continent care alunecă în insecuritate, cu lideri politici incapabili de a rezolva ceva, asta când nu se apucă să mintă cu bună ştiinţă în scopuri electorale. Aceasta este imaginea prezentată de mass media de stat din Rusia, o mare parte a informaţiilor fiind consacrate crizei migratorii din Europa, punând în evidenţă, aproape în mod exclusiv, mişcările de extremă dreaptă…" spunea jurnalista.
Rezoluția întocmită de Parlamentul European se coordonează cu o altă acțiune puternică de contracarare a propagandei rusești, făcută de NATO, care în revista oficială face o descriere în amânut privind acțiunile Moscovei de lansare de propagandă prin campanii de dezinformare pe care le extinde imediat în presa mondială.