Parlamentul European, avertisment privind statul de drept din Ungaria și Polonia, în plină pandemie de COVID-19

Publicat: 19 04. 2020, 16:38

Parlamentul European a aprobat o rezoluție care condamnă recentele acțiuni ale guvernului maghiar și polonez în contextul pandemiei de coronavirus, pe care le descriu drept „total incompatibile cu valorile europene”.

Parlamentarii au solicitat Comisiei să stabilească dacă Ungaria și Polonia au încălcat legislația UE și au cerut Consiliului să repună pe ordinea de zi activarea articolului 7. Ca urmare a aplicării sancțiunilor în temeiul articolului 7 din tratatul UE, ar putea fi suspendat dreptul de vot.

În trei paragrafe din rezoluția comună privind răspunsul UE la pandemie și consecințele acesteia, semnată de președinții celor patru mari grupuri politice ale Parlamentului European, europarlamentarii au îmbrățișat opinia Comisiei Europene că răspunsurile trebuie să fie „în conformitate cu regula statului de drept ”, proporționale criza din sănătate și„ limitate în timp ”, scrie Euractiv.com.

„Vrem să ieșim din această criză prin democrație, vrem să obținem un succes trăind pe baza regulilor și tratatele noastre”, a declarat jurnaliștilor președintele Parlamentului, David Sassoli. „Nu trebuie să răsturnăm regulile și valorile care guvernează coexistența noastră.

Sassoli a spus că Parlamentul „a acționat rapid și în timp util”

În rezoluția care a fost adoptată cu 395 de voturi în favoare și 171 împotriva, parlamentarii au criticat demersurile maghiare „de a prelungi starea de urgență la nesfârșit, [și] de a autoriza Guvernul să legifereze prin decrete fără limită de timp și de a slăbi supravegherea exercitată de Parlament.”

De asemenea, europarlamentarii au criticat guvernul conservator din Polonia pentru decizia sa de „a organiza alegeri prezidențiale în mijlocul unei pandemii, care poate pune în pericol viața cetățenilor polonezi și poate submina conceptul de alegeri libere, egale, directe și secrete.”

Starea de urgență a fost prelungită în Ungaria

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunțat prelungirea stării de urgență în Ungaria la nivel național pentru o perioadă nedefinită, în contextul înmulțirii cazurilor de coronavirus.

În contextul pandemiei de coronavirus, Guvernul condus de Viktor Orban a obținut puteri tot mai sporite, având drept atribuții suplimentare legiferarea prin intermediul decretelor. Mai exact, un proiect de lege adoptat i-a înmânat prim-ministrului puterea de a guverna prin decret, pe termen nelimitat.

Decretul îi dă autoritatea de a-i pedepsi pe jurnaliști dacă guvernul crede că raportarea nu este corectă și permite guvernului să sancționeze sever pe cetățeni pentru încălcarea noilor reguli.

Totodată, Guvernul de la Budapesta este acuzat și în ceea ce privește subminarea libertății presei, în condițiile în care pe durata stării de urgență, cei care răspândesc „informaţii false” pot primi până la 5 ani de închisoare. Jurnaliștii susțin că acesta poate deveni un instrument prin care libertatea de expresie să fie drastic încălcată în Ungaria.

Alegerile prezidențiale nu au fost anulate în Polonia

Controverse privind statul de drept au apărut și în Polonia, unde pe fondul pandemiei de COVID-19, autoritățile nu au anulat desfășurarea alegerilor.

Parlamentul din Polonia a adoptat o lege care permite bătrânilor şi cetăţenilor aflaţi în carantină din cauza coronavirusului să voteze prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale din mai. Mai exact, primul tur al alegerilor este programat pe 10 mai.

Votul dat sâmbătă nu a fost lipsit de controverse. Opoziția acuză nereguli grave, în condițiile în care parlamentarii polonezi au votat pentru prima oară online, după ce au urmărit discursurile rostite într-o sală aproape goală în cadrul dezbaterii. Unii au fost plasaţi în încăperi diferite din complexul parlamentar, pe partide, iar alţii au votat de acasă, scrie Agerpres.