Parlamentul European a aprobat definitiv certificatul digital al UE privind COVID-19

Parlamentul European a aprobat definitiv certificatul digital al UE privind COVID-19
Foto: pixabay

Certificatul digital al UE privind COVID-19 a fost aprobat definiv, miercuri, de Parlamentul European. Documentul este menit să faciliteze călătoriile între state membre ale Uniunii Europene și va contribui la renunțarea treptată și coordonată a restricțiilor. Sistemul se va folosi începând de la 1 iulie pentru o perioadă de 12 luni, potrivit unui comunicat de presă al instituției europene.

Certificatul digital al UE privind COVID-19, aprobat de Parlamentul European

Reglementările referitoare la certificatul COVID au fost adoptate de plenul Parlamentului European cu 546 voturi pentru, 93 împotrivă și 51 abțineri (cetățenii Uniunii) și cu 553 voturi pentru, 91 împotrivă și 46 abțineri (resortisanți ai țărilor terțe).

Certificatul va atesta dacă posesorul său a fost vaccinat anti-COVID-19, a trecut prin boală sau are un rezultate negativ la testul pentru infectarea cu coronavirus. Documentul va fi emis gratuit de autoritățile din fiecare țară a blocului comunitar, va fi disponibil în format digital sau pe hârtie și va include un cod QR.

”În practică, va fi vorba de trei certificate distincte. Se introduce un cadru comun la nivelul Uniunii pentru a asigura interoperabilitatea certificatelor și capacitatea de a le verifica în întreaga Uniune Europeană. Astfel se vor preveni frauda și falsificarea”, se menționează în comunicatul Parlamentului European.

Certificatul nu va fi consideratun document de călătorie

Oficialii europeni subliniază că acest certificat nu va fi considerat un document de călătorie și nu va fi considerat o condiție prealabilă pentru libera circulație în interiorul UE.

Totodată, parlamentarii europeni au ajuns la un acord astfel încât posesorii acestor certificate să nu fie vizați de restricții precum carantina, izolarea sau testarea. Excepție vor face situațiile în care aceste măsuri sunt considerate ”necesare și proporționale pentru protecția sănătății publice”.

În același timp, statele membre UE sunt încurajate să asigure posibilități de testare accesibile cetățenilor lor. În acest sens, la solicitarea Legislativului european, Comisia a promis să mobilizeze 100 de milioane de euro în cadrul Instrumentului pentru sprijin de urgență, bani cu care membrii UE să poată cumpăra teste pentru a emite certificate digitale ale UE privind COVID.

”Toate țările Uniunii trebuie să accepte certificate de vaccinare emise în alte state membre pentru vaccinurile autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente (AEM). Statele membre decid, în schimb, dacă acceptă și certificatele emise pentru vaccinurile autorizate potrivit procedurilor naționale de autorizare sau pentru cele înscrise pentru utilizare în caz de urgență pe lista Organizației Mondiale a Sănătății (OMS)”, se mai precizează în comunicatul citat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`