Parlamentul European a aprobat cu strictețe reforma cu anvergură a politicii de migrație și azil a Uniunii Europene. Mișcarea a fost precedată de incertitudine din cauza unui cor tot mai mare de disidențe din partea dreaptă și stângă, care, în ciuda faptului că a câștigat acțiune, nu a reușit să oprească votul important de miercuri după-amiază, potrivit Euronews.
„S-a făcut istorie. Am oferit un cadru legislativ robust cu privire la modul de a face față migrației și azilului în UE”, a declarat Roberta Metsola, președintele Parlamentului. „Au trecut mai bine de zece ani în pregătire. Dar ne-am ținut de cuvânt. Un echilibru între solidaritate și responsabilitate. Acesta este calea europeană.”
Așa-numitul Noul Pact privind Migrația și Azilul, un set elaborat de cinci acte legislative separate, dar conectate, are nevoie doar de undă verde finală din partea statelor membre, care este așteptată la sfârșitul lunii.
Noul Pact prevede reguli colective și previzibile pentru a gestiona primirea și relocarea solicitanților de azil, o chestiune explozivă din punct de vedere politic, care a fost o sursă recurentă de tensiune de la criza migrației din 2015-2016, frustrând încercările continue de a obține o înțelegere comună la nivel european.
Reforma, dezvăluită pentru prima dată în septembrie 2020, își propune să reunească toate aspectele gestionării migrației, inclusiv identificarea solicitanților de azil, procedurile accelerate la frontieră și relocarea refugiaților. Principala sa noutate este un sistem de „solidaritate obligatorie” pentru a se asigura că toate țările, indiferent de dimensiunea și locația lor, contribuie la atenuarea presiunii asupra Europei de Sud.
Propunerea Comisiei Europene a implicat sute de pagini și o multitudine de probleme complexe, precum drepturile fundamentale ambițioase, minorii neînsoțiți, confidențialitatea datelor, contribuțiile financiare, perioadele de detenție și securitatea națională, care au încetinit procesul legislativ.
Parlamentul și statele membre din Consiliu au petrecut ani de zile dezbătând și modificând Noul Pact, adâncind complexitatea unei legislații deja complicate. Discuțiile au fost deosebit de dificile în cadrul Consiliului, unde țările au adoptat opinii opuse în funcție de geografie, economie și ideologie.
Conștienți de miza mare, deputații au preluat conducerea și și-au unificat poziția în timp ce așteptau cu nerăbdare ca Consiliul să urmeze exemplul. Negocierile dure dintre cele două instituții s-au întins pe mai multe runde și s-au încheiat la răsăritul soarelui pe 20 decembrie. În acea zi, Metsola a vorbit despre „probabil cel mai important acord legislativ al acestui mandat” care a fost „în pregătire de 10 ani”.
Parlamentul a aprobat miercuri acest compromis, deși cu o marjă mai mică decât se aștepta inițial, din cauza disidenței care se formează. Cele cinci legi au primit, în medie, 300 de voturi pentru și 270 împotrivă.
Voturile au fost ușor amânate cu câteva minute, deoarece protestatarii au aruncat cu avioane de hârtie în deputații europeni în ședință și au scandat „Acest pact ucide, votul nu”.
Rezultatul le permite partidelor mainstream să răsufle uşurate, deoarece sunt dornice să etaleze reforma în campania lor pentru alegerile din iunie, crezând că poate arăta cetăţenilor că „UE dă rezultate”. Dar dacă reforma se ridică la înălțimea așteptărilor mari este o întrebare la care va dura timp să se răspundă: legile vor dura aproximativ doi ani pentru a intra în vigoare.