Parlamentul European a adoptat noi legi pentru reducerea emisiile de gaze cu efect de seră: Fond pentru combaterea sărăciei energetice în valoare de 65 de miliarde de euro

Parlamentul European a adoptat noi legi pentru reducerea emisiile de gaze cu efect de seră: Fond pentru combaterea sărăciei energetice în valoare de 65 de miliarde de euro
(FOTO: Pixabay)

Parlamentul European a adoptat cinci legi noi pentru reducerea gazelor cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030. Eurodeputații au aprobat reforma Sistemului de comercializare a certificatelor de emisii, Mecanismul de ajustare a carbonului la frontieră și un nou Fond social pentru climă, precizează site-ul Parlamentului European.

Parlamentul a aprobat, marți, acordurile încheiate cu statele membre la sfârșitul anului 2022 privind mai multe acte legislative cheie ale „pachetului Obiectivul 55 în 2030”. Acesta este planul UE de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră (GES) cu cel puțin 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990.

Reforma sistemului de comercializare a certificatelor de emisii

Reforma Sistemului de comercializare a certificatelor de emisii (CELE) a fost aprobată cu 413 voturi pentru, 167 împotrivă și 57 abțineri. Legea sporește ambiția CELE, întrucât emisiile de GES din sectoarele acoperite de acest sistem trebuie reduse cu 62% până în 2030, față de nivelurile din 2005.

De asemenea, elimină progresiv cotele de emisii gratuite pentru companii între 2026 și 2034 și creează un nou CELE II specific carburanților pentru transportul rutier, care va stabili un preț pentru emisiile de gaze cu efect de seră din aceste sectoare în 2027 (sau 2028 dacă prețurile la energie sunt mari).

De asemenea, Parlamentul a votat în favoarea includerii, pentru prima dată, a emisiilor de GES din sectorul maritim în CELE (cu 500 de voturi, 131 de voturi împotrivă și 11 abțineri) și a aprobat revizuirea CELE pentru aviație (cu 463 de voturi pentru, 117 voturi împotrivă și 64 abțineri). Aceasta va elimina treptat cotele de emisii gratuite pentru sectorul aviației până în 2026 și va promova utilizarea combustibililor durabili pentru aviație.

Crearea unui nou instrument pentru evitarea scurgerii de carbon

Cu 487 de voturi pentru, 81 de voturi împotrivă și 75 de abțineri, Parlamentul a aprobat regulile pentru noul Mecanism de ajustare a frontierei de carbon (MACF) al UE, care își propune să încurajeze țările terțe să-și ridice ambiția în materie de climă și să se asigure că eforturile de combatere a schimbărilor climatice ale Uniunii și la nivel global nu sunt afectate negativ de relocarea producției UE în țări cu politici mai puțin ambițioase.

MACF acoperă mărfuri precum fier, oțel, ciment, aluminiu, îngrășăminte, electricitate, hidrogen, precum și emisii indirecte în anumite condiții. Importatorii acestor bunuri vor trebui să plătească orice diferență între prețul carbonului plătit în țara de producție și prețul certificatelor de emisie de carbon din CELE.

Un fond pentru climatul social pentru combaterea sărăciei energetice

Acordul cu statele membre de a crea un Fond al UE pentru clima socială în 2026 pentru a se asigura că tranziția climatică este echitabilă și incluzivă din punct de vedere social a fost aprobat cu 521 de voturi pentru, 75 de voturi împotrivă și 43 de abțineri. Familiile vulnerabile, microîntreprinderile și utilizatorii de transport, în special afectați de sărăcia energetică și de mobilitate, vor beneficia de această măsură. Când va fi pe deplin în vigoare, Fondul pentru Climat Social va fi finanțat prin licitarea certificatelor de emisie CELE II în valoare de 65 de miliarde de euro, cu încă 25% acoperite din resurse naționale (dintr-un total estimat de 86, 7 miliarde de euro).

Urmăriți B1TV.ro și pe
`