Parlamentul cipriot a aprobat planul de salvare financiară a ţării. Aceste prevede aplicarea de reforme şi a unor măsuri de austeritate dure, în schimbul unui împrumut în valoare de 10 miliarde de euro.
Acordul încheiat cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană a fost adoptat de 29 deputaţi, în timp ce alţi 27 au votat împotrivă.
„Este un acord potrivit căruia sectoarele cele mai slabe ale societăţii vor fi nevoite să facă sacrificii dureroase, la fel ca şi restul societăţii. Este singura metodă de a evita falimentul şi de a avea perspectiva stabilizării navei noastre în aceste ape tulburi”, a declarat Averoff Neophytu, preşedintele partidului Disy, aflat la guvernare.
Planul prevede o contribuţie de 13 miliarde de euro din partea Ciprului. O parte din această sumă va proveni din impozitarea cu până la 60 % a depozitelor bancare de peste 100.000 de euro din principala instituţie bancară din insulă, Bank of Cyprus. Cea de-a doua bancă importantă, Laiki, va fi lichidată.
Conform planului de salvare, Ciprul va trebui, de asemenea, să mărească impozitele, să diminueze numărul funcţionarilor publici şi să privatizeze anumite societăţi publice. Totodată, impozitul pe societăţi va creşte de la 10% la 12,5%.