Parlamentul de la Kiev a votat în primă lectură un proiect de lege care permite interzicerea Bisericii Ortodoxe Ucrainene, apropiată de Rusia

Publicat: 19 10. 2023, 15:41
Sursa foto:: Hepta - Zuma Press / POU

Rada Supremă a Ucrainei, după șase luni de dezbateri aprinse, a aprobat în primă lectură un proiect de lege care lansează de fapt procesul de interzicere a Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC, până de curând aflată subordonată Patriarhiei Moscovei, deși biserica insistă acum că nu are nicio legătură cu Rusia).

Discuțiile despre o lege specială care să limiteze activitățile bisericilor conduse de ruși în Ucraina au continuat de la începutul invaziei pe scară largă din 24 februarie 2022. Biserica Ortodoxă Rusă și liderul ei, Patriarhul Kirill, susțin constant acțiunile Kremlinului, potrivit BBC.

În decembrie anul trecut, președintele Vladimir Zelensky s-a alăturat luptei pentru „independența spirituală” și, împreună cu SBU, a lansat procesul de interzicere a reprezentanților „lumii ruse” în UOC.

Pe fondul încercărilor de a expulza această biserică din Lavra Pechersk de la Kiev și din alte biserici vechi ale Ucrainei, în Rada au apărut o serie de proiecte de lege privind interzicerea totală sau parțială. În același timp, un sondaj a arătat că majoritatea ucrainenilor susțin interdicția.

Și deși guvernul, la instrucțiunile lui Zelensky, și-a prezentat proiectul de lege cu mult timp în urmă, iar Zelensky însuși și-a anunțat aprobarea de mai multe ori, parlamentul nu a putut vota timp de aproape 10 luni.

Șeful parlamentului, Ruslan Stefanchuk, a declarat public că nu au fost suficiente voturi, iar liderul fracțiunii majoritare, David Arakhamia, a declarat că aceasta nu este o prioritate, iar dacă se insistă asupra aprobării proiectului de lege, atunci o parte din fracțiunea Servitorul Poporului nu va vota bugetul și alte legi importante.

Rada a strâns chiar 240 de semnături pentru luarea în considerare a legii; în această chestiune a intervenit președintele SBU, Vasily Malyuk, cerând deputaților să adopte totuși propria lege pentru ca activitățile comunităților bisericești în care au fost identificați „colaboratori” să poată fi rapid interzise.

Până acum, deputații Radei Supreme au votat pentru versiunea „soft” a proiectului, care prevede o procedură dificilă și lungă pentru interzicerea comunităților religioase asociate cu Rusia. Dar înainte de a doua lectură, documentul ar putea fi teoretic schimbat și înăsprit.