Parlamentul Bulgariei propune renegocierea planului de redresare COVID al UE

Parlamentul Bulgariei propune renegocierea planului de redresare COVID al UE
Partidul lui Boiko Borisov a câștigat alegerile parlamentare din Bulgaria, dar va avea mari probleme să-și asigure o majoritate. Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Bulgaria ar trebui să înceapă renegocierile pentru Planul de redresare, în special partea referitoare la reducerea emisiilor de dioxid de carbon de la centralele electrice pe cărbune, care ar trebui să fie autorizate să funcționeze până în 2038, a decis joi parlamentul.

Comisia a transferat deja prima tranșă de 1,4 miliarde de euro din fondurile de redresare către guvernul bulgar

Propunerea a fost făcută de partidul conservator al fostului prim-ministru Boyko Borisov (GERB), care face parte din Partidul Popular European. Ea a fost aprobată joi cu 187 de voturi „pentru”, două „împotrivă” – de la partidul „Continuăm schimbarea” – și nouă „abțineri”.

O astfel de inițiativă politică ar putea fi considerată ca fiind sortită eșecului și vizând mai degrabă o utilizare internă, deoarece Comisia a transferat deja prima tranșă de 1,4 miliarde de euro din fondurile de redresare către guvernul bulgar.

Bulgaria așteaptă alte 4,7 miliarde de euro, dar țara nu își îndeplinește în prezent majoritatea angajamentelor de a adopta măsuri anticorupție și de reformă judiciară.

În timpul dezbaterilor politice din parlament, a avut loc o demonstrație a celor mai mari două sindicate bulgare pentru menținerea activității termocentralelor din bazinul râului Maritsa.

Ministrul interimar al energiei, Rosen Hristov, a susținut GERB și chiar s-a întrebat cum de Comisia a aprobat planul de redresare a Bulgariei prezentat de guvernul precedent al lui Kiril Petkov.

Acesta se angajează să reducă emisiile de carbon la zece termocentrale bulgare cu peste 40% până în 2026, comparativ cu nivelurile din 2019.

GERB și ministrul susțin că o astfel de promisiune contrazice cerințele Comisiei Europene de a reduce emisiile cu 55% până în 2030 față de nivelurile din 1990. Astfel, Bulgaria și-a îndeplinit deja angajamentele, iar centralele pe cărbune pot continua să funcționeze fără restricții.

Centralele pe cărbune din Bulgaria vor putea funcționa cel târziu până în 2038. Acest lucru a fost comentat de mai multe ori de guvernul „Continuăm schimbarea”, iar comentarii similare au fost făcute și de guvernul GERB în urmă cu doi ani.

Planul de redresare al Bulgariei nu are un calendar de închidere a centralelor termice, ci doar unul de reducere a emisiilor acestora în anumiți ani.

Ministerul Energiei trebuie să decidă ce centrală trebuie să își reducă emisiile și cu cât de mult. Comisia va cere acum Bulgariei să elimine calendarul de reducere a emisiilor de carbon și ca obiectivele țării să fie acoperite de întreaga economie și de transporturi.

În prezent, Bulgaria este condusă de un guvern interimar numit de președintele Rumen Radev. Cea mai săracă țară din UE nu reușește să iasă din criza politică gravă de mai bine de doi ani, ceea ce a provocat partidele să se afle în permanență în regim preelectoral.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`