Parlamentarii irakieni vor să scadă vârsta legală de căsătorie pentru fete la 9 ani. Activiștii pentru drepturile omului acuză că măsura „legalizează violarea copiilor”

Publicat: 09 08. 2024, 21:08
Sursa foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Un proiect de lege propus în Parlamentul irakian prevede scăderea vârstei legale de căsătorie de la 18 ani la 9 ani pentru fete și 15 ani pentru băieți. Inițiativa a fost retrasă la finele lunii iulie, din cauza opoziției semnificative, dar a reapărut pe 4 august, cu sprijinul puternicelor formațiuni șiite din Legislativ. Proteste au avut deja loc, iar activiștii pentru drepturile omului pregătesc noi demonstrații în Bagdad.

Ce prevede legea depusă în Parlamentul irakian

Proiectul de lege permite cuplurilor să aleagă între secta sunnită sau șiită. Dacă soții nu se pot pune de acord, cuplul va fi supus doctrinei soțului.

Codul șiit, potrivit inițiativei, ar fi bazat pe „jurisprudența Jaafari”, care derivă din învățăturile imamului șiit Ja’afar Al Sadiq. Legea Jaafari permite căsătoria fetelor de la 9 ani și a băieților de la 15 ani.

Susținătorii legii spun că obiecțiile sunt motivate de o „agendă malițioasă”, menită să refuze multor irakieni dreptul de a-și determina statutul personal conform credinței lor.

În schimb, criticii susțin că limbajul vag al legii ar putea fi speculat pentru a lăsa femeile și fetele fără drepturi, conducând la o creștere a dominației masculine în chestiuni de familie, explică The Guardian.

De altfel, versiunile anterioare ale proiectului de lege chiar legalizau violul conjugal și interziceau femeilor să părăsească locuința fără acordul soților.

Proiectul a fost depus de către deputatul independent Raed al-Maliki, care a avut și alte inițiative controversate, inclusiv una care a incriminat homosexualitatea și operațiile de schimbare de sex.

Activiștii avertizează că vor fi încălcate drepturile femeilor

Activiștii pentru drepturile omului se tem că legea va submina grav drepturile femeilor din Irak.

„E o catastrofă pentru femei”, a declarat Raya Faiq, coordonatoarea unei coaliții de grupuri care se opun modificării legii. Grupul include și câțiva deputați irakieni.

„Soțul meu și familia mea se opun căsătoriilor între copii, dar imaginați-vă că fiica mea se căsătorește și că soțul ei va vrea să o căsătorească pe nepoata mea cât e copil. Noua lege i-ar permite acest lucru și eu nu aș avea dreptul să obiectez. Această lege legalizează violarea copiilor!”, a explicat Faiq.

Legea trebuie să fie „oprită în mod categoric”, a susținut și Razaw Salihy, cercetător pentru Amnesty International în Irak.