Parlamentarii europeni au căzut de acord cu privire la un plan de interzicere produselor din plastic de unică folosinţă, relatează Deutche Welle.
Decizia este menită să poziţioneze Europa în rolul de lider în direcţia protejării habitatului maritim de produsele din plastic.
Ce implicaţii ar urma să aibă planul
– impunerea unei interdicții pentru produsele din plastic pentru care exista alternative disponibile și accesibile. Printre produsele care ar putea fi eliminate se număra tacâmurile din plastic, farfuriile, paiele, agitatoarele de băuturi sau bastoanele pentru baloane;
– statele membre UE vor trebui să pună în aplicare măsuri pentru a reduce utilizarea recipientelor de alimente și a ceștilor pentru băuturi din plastic;
– producătorii vor fi forţaţi să acopere costurile gestionării și curățării deșeurilor din plastic;
– până în 2025, statele membre vor trebui să colecteze 90% din sticlele de băuturi din plastic de unică folosință;
– anumite produse, precum prosoapele sanitare, șervețelele umede și baloanele, vor trebui să aibă etichete care să indice clar modul în care ar trebui aruncate;
– statele membre vor avea obligația de a spori gradul de conștientizare a consumatorilor cu privire la impactul negativ al gunoiului, precum și la opțiunile disponibile de reutilizare și gestionare a deșeurilor.
„Am făcut un mare pas în direcţia reducerii cantităţii de bunuri din plastic de unicăfolosință din economia noastră, din oceanul nostru şi în cele din urmă, din corpurile noastre”, a declarat, miercuri, Karmenu Vella, Comisarul european pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit.
„Când avem situaţii în care într-un an aduci acasă un peşte într-o pungă de plastic, iar într-un alt an aduci un peşte cu o pungă de plastic în el, trebuie să lucrăm intens şi rapid”, a mai adăugat oficialul european.
Propunerile mai-sus menţionate au fost pentru prima dată făcute în luna mai.
Pentru a fi pus în aplicare, planul va trebui, însă, să treacă de votul parlamentului european și de cel al parlamentelor naționale.